БЕЗ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА ГРАЂАНИ НА ИВИЦИ БИЈЕДЕ: У РС плата грађевинара и радника у трговини ни за 35 посто потрошачке корпе!

Породице у РС су и у децембру највише новца трошиле су за набавку прехране...

BUKA/M.I.D. / 24. јануар 2019

 

Просјечна плата у децембру у Републици Српској (РС) од 891 КМ покривала је потрошачку корпу за четворочлану породицу са свега 47,10 посто, подаци су Савеза синдиката РС.

Највише просјечне нето зараде у децембру су исплаћене у области финансијске дјелатности и осигурања - 1.413 КМ и биле су веће за 2,47 посто у односу на новембарску плаћу, а најниже у умјетности, забави и рекреацији, свега 611 КМ.

Синдикалци су израчунали да су ниске просјећне плате примили и радници запослени у административним, помоћним и услужним дјелатностима, као и у грађевинарству и то у износу од 625 КМ.

Зарада радника у трговини и угоститељству износила је 660 КМ, те у области саобраћаја и складиштења 690 КМ.

"Наведене плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 32,30 до 36,47 посто", указују из Савеза синдиката.

Укупне потрошачке цијене у децембру у односу на новембар 2018. године биле су мање за 0,3 посто, а највише је појефтинила одјећа и обућа - 4,6 посто.

Породице у РС су и у децембру највише новца трошиле су за набавку прехране - 691,10 КМ, за становање и комуналне услуге 583,45 КМ те за текуће одржавање домаћинства 105,95 КМ.

Одјећа и обућа коштала је 138,97 КМ, хигијена и њега здравља 89,70 КМ, пријевоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података, у Синдикату сматрају да је у РС потребно што прије потписати опште и гранске колективне уговоре, те повећати плате и побољшати животни стандард свим радницима, како би се смањио тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге.

"У фокусу активности у овој години треба бити доношење измјена и допуна Закона о раду, Закона у посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености РС, Закона о инспекцијама РС, Закона о мобингу РС, те израда Стратегије сигурности и заштите здравља на раду РС", наводе из Синдиката.

Економиста Дамир Миљевић каже да се сва поскупљења негативно одражавају на грађане с обзиром на ниска примања становништва која уз то још не прате раст трошкова живота.

“У таквим условима грађани с обзиром на ограничена средства којима располажу најчешће се одричу од куповине било чега што не представља основну људску потребу, а многи нажалост нису у стању ни да обебједе довољно хране за себе и своју породицу тако да се углавном купује роба најниже цијене, а тиме и квалитета. С обзиром на ниска примања и велику незапосленост преко 50 % становништва у БиХ живи испод или на граници сиромаштва док многи нису у стању обезбједити ни три оброка дневно. За разлику од њих имамо око 10 % становништва које чини политичко-тајкунска класа која је за себе приграбила највећи дио друштвеног богатства и која је себи у стању приуштити све што им на памет падне”, рекао је за БУКУ раније Миљевић.

Све док се плате знатно не повећају наши грађани ће једва спајати крај са крајем. Живот у БиХ је такав да многи планирају одлазак у земље гдје се цијене радници и грађани и гдје се може зарадити довољно новца за нормалан живот, за живот достојан човјека.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.