БЕЗОЧНА ПЉАЧКА НАШЕГ НОВЦА: Крађа у јавним набавкама показала како је некад ВЕЛИЧИНА ипак важна

Према анализи 4457 праћених поступака јавних набавки у БиХ током 2018. године, изгледа да је величина пртљажника најмање запремине 550Л пресудни критеријум приликом набавке службених возила.

Elvir Padalović / 20. децембар 2018

Анализа тимова Фонда отворено друштво БиХ, Развојне агенција Еда Бања Лука, Транспаренцy Интернатионал БиХ, Центра за истраживачко новинарство БиХ и УГ „Тендер“ Бања Лука, обављена у периоду 01.01.-30.11.2018, обухватила је поступке јавних набавки у вриједности од преко двије милијарде КМ, прецизније: 2.012.758.792,14 КМ. 
Према Мервану Мирашчији из Фонда отворено друштво БиХ, “постоје позитивна кретања и охрабрујући помаци од стране Агенције за јавне набавке која најављује измјене Закона о јавним набавкама БиХ. 

Аутори анализе тврде да би се годишње уштедило најмање 100 милиона марака, ако би биле испоштоване све процедуре у складу са законом о јавним набавкама. 

Он је рекао како смо, нажалост, свједочили у посљедњих годину дана безочној пљачки јавних срестава кроз систем јавних набавки. 

“Те проневјере и незаконитости свакодневно документујемо кроз све фазе јавних набавки. Подсјетићемо да пратимо 173 уговорна органа на свим нивоима, од општинског до Предсједништва БиХ. Нити један уговорни орган, нити једна јавна набавка не задовољава критеријуме. И даље у цјелости говоримо о набавкама које нису транспарентне, које нису конкурентне и које не задовољавају критеријум најбоља роба за новац јавних обвезника. Пропратили смо преко 4400 конкретних поступака у реалном времену, које се дешавају и док ми сад причамо, и у вриједности од преко 2 милијарде ковертибилних марака", рекао је Мирашчија данас у Бањалуци.

Мониторинг је проведен за 2,145 поступака набавке роба, 1,107 набавке услуга, и 1,205 за набавке радове. Осјетно је повећање праћених поступака јавних набавки и утрошених средстава у изборној години, за скоро 40%. 

Александра Мартиновић из ТИ БиХ рекла је како су јавне набавке у овој години основно средство финансирања избора, те је присутно заробљавање система на све начине.

“Ми смо ове године испратили нешто преко 4500 поступака јавних набавки процијењене вриједности преко 2 миљарде КМ.  Поређења ради, прошле године смо за неких 9-10 мјесеци испратили неких 800 милиона КМ, дакле на истом узорку истих предмета набавки, истих уговорних органа. Дакле, можемо рећи да би у овој години уштеде износиле готово милијарду марака да није било бројних злоупотреба како би се финансирали избори. Највећа повећања у броју поступака забиљежена су код набавке радова јер се у мјесецима изборне кампање највише поправљају путеви који држе воду док мајстори оду. Забиљежили смо и тендере за путеве који већ постоје, вјеровали или не” рекла је Мартиновић. 

Александар Драганић из Развојне агенција Еда Бања Лука навео је неколико еклатантних примјера кршења процедура јавне набавке службених аутомобила.

 

 

Непоштивање одредби Закона о јавним набавкама од стране уговорних органа има посљедице не само по уговорни орган, који није у стању испоручити робу, услугу или радове одређеног квалитета и у одређеном облику, него и цјелокупни интегритет система јавних набавки, јер нетраспарентност и неадекватна контрола реализације уговора практично поништава претходно проведени поступак избора добављача. 

Један такав примјер је и Служба за заједничке послове институција БиХ гдје је, при реализацији ОС за испоруку седам артикала, а кроз одступања од уговорених количина појединих артикала, чак и без измјене уговорених цијена, довела до тога да износ стварно утрошен за набавку буде већи него у случају да је изабрана другопласирана понуда. Посљедица оваквог „праћења” је та да заправо није изабран најповољнији понуђач.

"Набавка униформи и дијелова униформи, гдје је уговорни орган Федерална управа полиције, укупне вриједности 74.000 КМ, је примјер у којем  уговорни орган одређује процијењену вриједност као процијењену тржишну вриједност, а у конкретном случају цијена нпр. беретке од 82 КМ је изнад тржишне вриједности", рекао је Игор Вукајловић из Удружења Тендер Бањалука.

 

 

 


 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.