БХ новинари придружили се свјетској кампањи за родну равноправност у медијима

Жене у медијима приказују се на стереотипан начин, чиме се негирају њихова права да их се посматра као равноправне особе. Медији имају моћ рушења стереотипа.

BUKA portal / 04. март 2020

 

Удружење БХ новинари придружило се данас свјетској кампањи под називом Медиа фор Wомен 2020 (Медији за жене - М4W), коју је покренула организација Фрее Пресс Унлимитед из Амстердама (Низоземска). Кампања ће бити проведена у цијелом свијету у периоду од 1. до 15. марта.

Путем  кампање  М4W, Фрее Пресс Унлимитед жели креирати међународни покрет (медијских) организација и појединаца с фокусом на важност родне равноправности у медијима, а како би се успоставила инклузивнија и једнака заступљеност жена у медијима.

Жене су често мање видљиве у вијестима и медијским садржајима опћенито, а многе њихове приче остају неизговорене. Већина медија и даље приказује жене у стереотипним улогама, док новинари стручно мишљење из различитих области много чешће траже од мушкараца, него од жена, саопћено је из Удружења БХ новинари.

Стога је основни циљ кампање Медиа фор Wомен ставити акценат на равноправност сполова у и путем медија на локални и међународни план те позиционирати покрет М4W као глобалну мрежу с експертизом и платформама за успоставу инклузивнијег и разноврснијег приказа жена у медијима.

- Жене у медијима приказују се на стереотипан начин, чиме се негирају њихова права да их се посматра као равноправне особе. Медији имају моћ рушења стереотипа. Заједно морамо дати примјер садашњим и будућим генерацијама - порука је организатора кампање, Фрее Пресс Унлимитед.

Удружење БХ новинари позива све медијске куће из Босне и Херцеговине да подрже ову кампању путем продукције медијских садржаја који ни на који начин неће подржавати стереотипе, мизогинију и предрасуде о женама. На крају овог мјесеца, БХ новинари ће прогласити најбољи медиј који је објавио највише квалитетних садржаја о женама промовирајући њихова знања, стручне компетенције и друштвени ангажман, те додијелити том медију плакету и заставицу „Шампион родне равноправности“ (Гендер Еqуалитy Цхампион).


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.