Бх. пјесник за дјецу Исмет Бекрић: Све је застало, да би опстало

Каже да баш због дјеце треба да куцамо као једно срце.

BUKA portal / 22. март 2020

 

Свјестан ситуације која је изазвана пандемијом коронавируса бх. пјесник за дјецу Исмет Беркић поручује да 'баш због дјеце треба да куцамо као једно срце, једни уз друге и једни због других'.

Из Илирске Бистрице у Словенији за Федералну новинску агенцију поручује да 'с овим вирусом, заиста нема шале.'

- И, није тешко то запазити, овдје, и у цијелој Словенији, то је схваћено и прихваћено с највећом озбиљношћу. Све је застало, да би опстало. Пратим редовне, и посебне, вијести. Словенија показује демократску, људску зрелост - нагласио је.

Прољеће је, каже, стигло и на сунчану страну Алпа. Тамо гдје се Јулијске Алпе, с чувеном Планицом, полако спуштају према југу, према Горењској и Приморској, и према градићу испод Снежника, Илирској Бистрици.

- Прољеће увијек долази, и кад нам је тешко. Као да је све некако застало, пита куда и како. Гледам проз прозор, дјечије игралиште пред зградом самује, љуљашке не помјера чак ни вјетрић. Већ пуну седмицу школе и вртићи су затворили врата, а неки облик наставе организује се путем интернета. И много запослених привремено је остало код кућа, са својом дјецом. Ко може, ради 'од дома'. На снази је карантин, колективна изолација, колико год је то могуће. И тако, никуд се не може. Сједи, гдје си! Гледај на мали екран и кроз прозор. А кроз прозор не допиру дјечји гласови - описује Бекрић тренутну ситуацију.  

Каже да баш због дјеце треба да куцамо као једно срце.

- Ти гласови, који се чују кад отворим странице своје књиге пјесама о школи, 'Чаробно зрно'... '....као да чујеш славује; то дјечји гласови брује’. Свијет је тако велик, али нам се често, као сада, чини да је мали, као јабука која ипак може све да нахрани или као кликер у дјечијем джепу. Као кликер на насловној страници моје нове књиге 'И кад одрастеш' која излази у издању 'Лијепе ријечи', у едицији 'Мали принц'. Пјесме су то бескрајног дјетињства, које је требало да се разиграју и на априлском Међународном сајму књига у Сарајеву - каже Бекрић.

Већ скоро двадесет година долази Бекрић на свечаност књиге и лијепих ријечи у 'Скендерији'. Планирао је то и за овај април. Да представи своју нову књигу, уљепшану цртежима и сликама Омера Бербера, као и друга издања у којима је био уредник, сарадник или рецензент.

Између осталих, 21. књигу 'Бањалучких жубора', с насловом 'Клупа на крају алеје' и два поетска првјенца Бањалучанки које су љубав према завичају и носталгију исказале и стиховима - Наташа Крижанић у збирци 'Мост дугиних боја' и Сиба Халимић у својеврсном пјесничком првјенцу 'Тамо сам сретна'.

- Остаје нада да ћемо путевима стихова и књига доћи у Сарајево, бар у септембру, да сви заједно поздравимо нову школску годину. Свјесни, да наша страна, страна љепоте, доброте, поезије, пријатељства, солидарности увијек побјеђује. Јер, ко то може да распрши, уништи дјечје гласове, те славује Словеније, Босне и Херцеговине, свијета - нагласио је бх. пјесник Исмет Бекрић.

 

Текст: Санда Хркић, Фена


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.