БиХ и дигитални сертификати на чекању: Гдје, ба, запело?

Европска комисија одлучила је јуче да је дигитални зелени сертификат Србије подударан са дигиталним ковид сертификатом Европске уније а од данас су доступни на сајту еУправе ове земље. Грађани БиХ још увијек на чекању

Elvir Padalović / 16. новембар 2021

 

Током седмице биће омогућена и мобилна апликација што значи да ће грађани Србије моћи преузети дигитални сертификат преко мобилног телефона, а од сљедећег понедељка, на шалтерима Поште ће бити могуће подићи сертификат компатабилан са ЕУ

Поједностављено речено, са тим сертификатима моћи ће грађани Србије ће моћи да улазе у угоститељске објекте, биоскопе, ресторане и продавнице широм Европе, док ће стари дигитални сертификати остати у употреби у Србији и издаваће се и даље.

Међутим, ова одлука ЕК не значи аутоматски да ће српски држављани који посједују сертификат моћи да уђу у све земље, јер то не мијења став појединачних чланица ЕУ о томе које вакцине признају, а које не.

Већина чланица ЕУ и даље не признаје руске и кинеске вакцине против корона вируса, које су многи у Србији примили, пошто Европска агенција за лијекове још није одобрила њихову употребу.

Суштина је да дигитални ковид сертификат није путни документ и да држављани Србије који га посједују, не остварују аутоматски право уласка у ЕУ, навела је ЕУ инфо мрежа.

Носиоци сертификата Републике Србије и даље морају да провјере да ли испуњавају конкретне услове прописане од државе чланице ЕУ у коју желе да удју.

Сваки ковид сертификат, уз информацију о примљеним вакцинама, садржи и податке о прележаној болести ковид-19 и о ПЦР или антигенском тесту.

И док је Србија направила велики корак напријед када је ријеч о дигиталним сертификатима, у Босни и Херцеговини тај процес још увијек траје и питање је да ли ћемо у овој години имати релевантан дигиталан серитифкат који ће признавати Европска унија.

И Министарство цивилних послова БиХ и Министарство здравља Републике Српске за БУКУ тврде да је посао покренут, али чини се да ћемо на конкретан резултат још чекати.

Из Министарства цивилних послова БиХ истакли су раније да сви нивои власти у подручју здравства, на цијелом територију БиХ, већ издају одређене врсте докумената - потврде с циљем доказивања ЦОВИД-19 статуса особе бх. грађанина која путује, са интегрисаним QР кодом који прати техничке стандарде Европске уније. 

Из овог Министарства су нам казали да Република Српска и Брчко Дистрикт БиХ већ имају за своја подручја успостављену како евиденцију грађана у погледу њиховог ЦОВИД статуса, те могућност издавања потврда са интегрисаним дигиталним сертификатом за међународну препознатљивост (QР код).

"За сада то још није учињено за подручје Федерације БиХ, те имамо парцијална техничка рјешења имплементирана на разини неких кантона. Успостављање јединственог сустава издавања ЦОВИД потврда и у Федерацији БиХ у многоме би олакшало и крајњу интеграцију постојећих база и прикључење систему ЕУ зелене ЦОВИД потврде" речено је за БУКУ у овом Министарству крајем октобра.
 
Они су тад подсјетили да надлежности из области здравства, имунизације, цијепљења, вођење евиденције цијепљених те самим тиме издавање потврда је у надлежности Федерације БиХ односно Кантона/Жупанија,Републике Српске и Брчко дистрикта.    

"С циљем рјешавања очигледног проблема с издавањем Цовид потврда, Министарство цивилних послова је још у мјесецу свибњу 2021 године започело консултације свих разина власти у подручју здравства, уз учешће Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ(ИДДЕЕА) како би се успоставио правни оквир за сустав дигиталне потврде у БиХ ради олакшавања слободног кретања грађана тијеком пандемије болести ЦОВИД-19 узроковане вирусом САРС-ЦоВ-2 и учинковитог доприноса поступном укидању ограничења уз истодобно остваривање заштите јавног здравља" напоменули су у Министарству. 

На другу страну, из Министарства здравља ис оцијалне заштите за БУКу тврде да, што се тиче здравствених података и уопште прикупљања, обраде и коришћења здравствених података, они у апсолутној надлежности Републике Српске, у складу са Уставом Босне и Херцеговине и Уставом Републике Српске. 

Исто тако, према ставу Министарства здравља, ИДДЕА нема нема никакву надлежност у било којем облику да учествују у процесу прикупљања, обраде и размјене здравствених података, а поготово не за издавање здравствених потврда.  

"Када говоримо уопштено о идеји да се у испуњавање услова за издавање дитигалне потврде о вакцинацији, преболованој болести и резултатима тестирања укључи Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ, напомињемо да је та агенција задужена за израду личних карти и пасоша, и да нема никакву надлежност у било којем облику да учествују у процесу прикупљања, обраде и размјене здравствених података, а поготово не за издавање здравствених потврда. За послове издавања дититалних сертификата за потписивање потврда о вакцинацији, преболованој болести и резултатима тестирања, постоји сертификационо тијело Министарства за научно-технолошки развој, информационо друштво и високо образовање Републике Српске које је законски надлежно за издавање дигиталних сертифаката за организације јавне управе у Републици Српској" стоји у одговору Министарства здравља Републике Српске за БУКУ.

Од објаве Европске комисије о ступању на снагу регулативе о успостављању дигиталних ковид сертификата истичу у Министарсву, урађено је доста када је у питању испуњавање захтјева које је Европска комисија ставила пред државе које нису чланице Европске уније (треће земље) како би потврде о вакцинацији, преболованој болести и резултатима тестирања биле препознате и прихваћене у европском систему дигиталних ковид сертификата

"Европска унија од трећих земаља не тражи „јединствену потврду“ коју издаје једна организација, већ је дала препоруке за унифицирану потврду, која у свим државама има исте податке и дигиталне елементе. Саму потврду издају надлежне здравствене институције, а које морају да испуњавају одређене техничке захтјеве да би били признати у државама Европске уније" истичу у Министарству здравља РС

Такође, Институт за јавно здравство Републике Српске је формирао нове, тзв. ковид евиденције које садрже податке потребне за дигиталне потврде, на основу рјешења које издаје Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, којим је прописано да министар здравља и социјалне заштите Републике Српске може по потреби одлучити да се воде и друге евиденције из области здравствене заштите, нарочито ако то налажу обавезе преузете међународним конвенцијама или споразумима.

"Подсјећамо да Институт за јавно здравство Републике Српске већ издаје потврде о вакцинацији против ЦОВИД-19 које испуњавају већину захтјева, а прилагођавање осталим техничким захтјевима Европске комисије и њених тијела је у току. У међувремену, обављено је неколико консултација са Европском комисијом и предложена су рјешења" стоји у одговору Министарства нашем порталу.

Став Министарства здравља и социјалне заштите РС је такав да је потребно припремити споразум којим ће се дефинисати улоге и послови надлежних институција у испуњавању захтјева Европске уније. 

"Споразум би подразумијевао начин управљања јединственом приступном тачком, што је техничко питање, а не институционално, као и формирање унифицираног јединственог броја сертификата по шеми за идентификатор дигиталног ковид сертификата коју је задала Европска унија. Имајући у виду да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске предложило рјешења и предузело активности из своје надлежности, очекујемо да се ово питање ријеши у најбољем интересу грађана. Сматрамо да заштита здравствених података, који су у складу са Уставом Републике Српске за то није ограничавајући фактор" наглашавају они.
                                                       
Када је у питању интерес грађана наше земље, за сада у Министарству цивилних послова БиХ немају информације, односно није им службено пријављено да грађани БиХ, односно друга правна лица имају већих проблема приликом преласка државне границе БиХ са постојећим документима - потврдама у вези њиховог ЦОВИД-19 статуса. 

"У тијеку је прибављање специмена свих потврда које се издају у БиХ, а који ће бити достављени земљама  ЕУ и осталим који су то од нас тражили. Да би се са државне разине могло управљати са издавањем односно верификацијом ЦОВИД потврда, потребна је сугласност оба ентитета и Брчко дистрикта на чему Министарство цивилних послова ради још од 5.мјесеца 2021.године" додају они.

Подсјетимо да смо о увођењу дигиталног цертификата / сертификата за грађане БиХ писали још у августу ове године и да нам је тада речено у Министарству цивилних послова БиХ речено да би се након утврђења правног оквира, за систем за издавање ЦОВИД пасоша/Зеленог цертификата бх. грађанима, исти могао имплементирати на територији цијеле државе најкасније у року од 60 дана. 60 дана прође, а зелене потврде још увијек нема.


 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.