БиХ и Хрватска раде на бржем промету роба преко границе

Оперативни тим БиХ и Р Хрватске рјешавају питање бржег промета роба преко границе.

BUKA portal / 26. март 2020

 

У циљу смањења гужви на границама Босне и Херцеговине и убрзања промета камиона и роба, представници надлежних бх. институција и министарстава  и јучер су имали низ активности у вези са ситуацијом на граничним пријелазима са Републиком Хрватском и у току је успостава оперативног тима Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, на граничним пријелазима Градишка, Шамац и Бијача, како би се постојећи колапс разријешио.

Наведени тим би требало да покрене активности  у циљу изналажења начина бржег промета роба, јер су се протеклих дана стварале велике гужве на граничним пријелазима који су отворени за међународни транспорт, а посебан проблем су километарске колоне камиона у Градишци који чекају на улазак у Хрватску и ометају живот локалног становништва. 

Из Вањскотрговинске коморе БиХ наглашавају да је и Европска унија припремила акт, који је доступан свим пријевозницима, о успостављању зелених коридора за транзит, а који су уцртани и на карти.

У току је праћење у којој мјери се имплементирају ти коридори у државама чланицама и гдје су „тачке отпора“.

Иако БиХ није у ЕУ о  њеној  позицији у склопу тог документа говори тачка 15. која се односи на веома важну улогу Транспортне заједнице југоисточне Европе.

Западнобалкански коридори на подручју југоисточне Европе су спремни и надограђени су на зелене коридоре ЕУ, те је у току финализирање одлука у том погледу са ЕУ.

Како истичу из ВТКБиХ, кључно је, да зелени коридори не допуштају „полицијске конвоје“. Актуелне аномалије којим су погођени пријевозници, а које су настале као резултат доношења мјера појединачно од државе до државе,  имплементацијом тог акта Европске уније биће отклоњене.

Сами пријевозници требају такође подузети низ мјера, те испунити и одређене обавезе. Наведено подразумијева посједовање потврде пријевозника о ангажирању, као и адекватан документ  који потврђује да се креће због реализације радних активности, а како би се омогућило кретање теретног возила или возача који се враћа кући или иде на посао у вријеме полицијског сата.

У вези са на наведеним препоручује се пријевозницима да: потврде о ангажирању возача којим се прекида изолација издају на припремљеним и обрасцима доступним на web страници ВТКБиХ, воде уредну евиденцију уз чување копије издате потврде о ангажирању, као и уз нумерисање потврде (Свака потврда возачу мора имати свој број); потврде возачима издају у два примјерка, како би један примјерак потврде могли оставити код инспектора приликом изласка из БиХ; као и да потврде возачима за кретање у вријеме полицијског сата, издају на припремљеним обрасцима, протоколишу их и чувају копије у архиви фирме.

Из Вањскорговинске коморе Босне и Херцеговине истичу како су потпуно посвећени рјешавању изузетно тешке ситуације у којој се пријевозници налазе, те су са свим својим расположивим капацитетима на услузи привреди БиХ.

 

Фена


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.