БиХ штампа новчанице од 500 КМ са ликовима Додика, Изетбеговића и Човића

„Постигли смо договор да Централна банка БиХ штампа новчанице од 500 конвертибилних марака, јер цијене дивљају, а и нама и грађанима све више понестаје новца....

Slobodan Durmanović / 25. октобар 2021

Karikatura BUKA

...Пошто смо ми дошли на ову оригиналну идеју, на новим новчаницама биће утиснути наши ликови, то јест портрети“, саопштили су лидери водећих владајућих странака у БиХ, Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић у ванредном обраћању јавности.

    „Штампаћемо тих нових новчаница у укупној вриједности двије, три, пет или десет милијарди конвертибилних марака, како се већ будемо договорили, према нашим потребама и потребама наших грађана. Јер, ово се више не може преживјети! Сад нам је баш пригустило, што каже наш народ. Пресушили су чак и кредити, сви нешто нечим условљавају, цијене дивљају, а видим да грађани стално нешто кукају да немају пара. Није да се жалим, али и ја лично осјећам да моја плата реално вриједи све мање из мјесеца у мјесец. Све мање ствари могу платит' из свог джепа, нисам више у могућности ни да тако лако закитим хармоникаше са двјесто марака, ал' сад ћу то ваљда моћи са новом новчаницом од 500 марака. Моја породица се бави пољопривредом, то је тешко. Ова година је била сушна и нисмо могли убрат’ ни сто килограма шљиве, а род јабука је преполовљен, па ћемо имат' ракије само за наше потребе. Они који се баве пољопривредом, добро знају да је то нешто ненормално“, објаснио је Додик.

  Изетбеговић је истакао да штампање нове новчанице од 500 КМ и нових милијарди марака представља феноменалан економски потез власти у БиХ. „И ја сам исто осјетио да ми плаћа никако не прати раст животних трошкова, а још кад ми је супруга протеклог викенда дошла из куповине сва запрепашћена цијенама хране, одјеће и обуће - све ми је било јасно. Са врата је буквално повикала: 'Ми са нашим плаћама ово више не можемо издржат, ил' смањуј цијене ил' нам повећавај плаће! Што је најгоре, нема човјека којег сам срела, а да ми то исто није рек'о!'. Ја  сам онда пит'о Тегелтију и Новалића дал' се некако цијене могу обуздат, ал' они су ми рекли да то не може, јер би смањењем маржи, такси и акциза, буджети били драстично мањи, па ћемо морат смањиват плате буджетским корисницима. Пошто би то довело до још горе ситуације, одлучили смо да штампамо нове новчанице, а одмах затим идемо на повећање плаћа, пензија и свега другог, како би некако пребродили ову кризу. Дакле, грађани могу остат мирни, јер ће бит пара: не могу трговци и произвођачи тол'ко подићи цијене, кол'ко ми можемо наштампат пара“, поручио је Изетбеговић.

       Човић је додао да након данашњег договора грађани више не требају бринути.“ Имамо план повећања плаћа, пензија и свега другог што треба да сви осјетимо бољитак. Прво ће свим демократски изабраним представницима наших народа бити повећане плаће, а затим и свима осталима. Новост је да ћемо у оба ентитета увести мјесечни доплатак за родитеље са којима још увијек живе дјеца која су на заводу за запошљавање. Такођер, та дјеца ће добијати мјесечни дјечији доплатак догод су незапослена, потребно је само да донесу потврде да су на заводу за запошљавање и да живе са родитељима“, открио је Човић. 

 

Текст је сатиричног карактера
 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.