БиХ сврстана у врх најбољих авантуристичких дестинација

Познати свјетски магазин Натионал Геограпхиц сврстао је прошле године БиХ у врх најбољих авантуристичких дестинација, посебно препоручивши брдски бициклизам.

Fena / 28. јун 2013

Сарајево Олмпиц Бике Парк, као нови туристички производ, засигурно ће оживјети олимпијске планине током љетних мјесеци

Мишљење многих туриста који су посјетили БиХ је да су задивљени оним што су имали прилику видјети, али исто тако и да на ино тржишту има мало информација о бх. туризму и његовој понуди, односно потребно је побољшати промоцију туристичких потенцијала у БиХ, имати добро испланирану, исфинансирану и проведену промотивну и маркетиншку кампању на ино тржиштима.

Познати свјетски магазин Натионал Геограпхиц сврстао је прошле године БиХ у врх најбољих авантуристичких дестинација, посебно препоручивши брдски бициклизам. Сарајево Олмпиц Бике Парк, као нови туристички производ, засигурно ће оживјети олимпијске планине током љетних мјесеци.

Удружење за туризам и угоститељство Вањскотрговинске коморе БиХ је у том смислу на задњој Скупштини Удружења, у мају, разматрало актуелну проблематику у туристичкој привреди БиХ и закључило да је потребнно израдити туристичке карте и календар сајмова, покренути процедуре за скраћивања рока за добијање виза за улазак у БиХ и увести општинске туристичке заједнице због нефункционалности кантоналних и ентитетских туристичких организација.

Такођер, неопходан је заједнички наступ туристичке привреде БиХ на страним тржиштима те смањење каматних стопа за различите типове кредита комерцијалних банака ради улагања и обнављања туристичких објеката.

Осим тога, потребно је и покренути процедуру за усклађивања бх. закона са правилима ЕУ, тј. третирање туризама као извоза, наводи у новом издању Инфоком, гласник Вањскотрговинске коморе БиХ.

Члан Скупштине Удружења за туризам и угоститељство Вањскотрговинске коморе БиХ Лука Пркачин, директор хотела Сунце из Неума, мишљења је да се недовољно пажње поклања господарству, а нарочито туризму.

Према подацима Свјетског економског форума, БиХ у туризму заузима 90. мјесто у конкуренцији 140 земаља цијелог свијета, а у Европи је БиХ на самом зачељу листе. Од 42 државе мање је конкурентан једино туризам Молдавије.

- БиХ по питању туристичке понуде значајно заостаје за оним што нуди окружење. Прорачунска издвајања за туризам у БиХ у постотцима су међу најнижима у свијету. А како то није приоритет у развојној стратегији БиХ, онда се не могу очекивати ни посебни резултати у овој господарској грани БиХ - казао је Пркачин и додао да је неспорно да туризам може заузети значајније учешће у укупном БДП-у земље и тиме брже и ефективније дјеловати на ублажавању кризе у БиХ.

- Да би се постигли бољи резултати у туризму као господарској грани потребно је да Влада постане свјесна значаја који туризам може имати на друге господарске гране те уложи додатни напор у издвајању средстава за инфраструктурна улагања у цестовне, жељезничке и авио-комуникације. Хотели на мору и планинама су углавном направљени давних 80-их година. Многи су девастирани, није улагано у њихову обнову и не нуде оно што данашњи гост тражи. У многим хотелима још није ријешена власничка структура и то је велики проблем за њихово функционирање. Стога је потребно што прије извршити приватизацију - мишљења је Пркачин, пише Инфоком.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.