Биљке у кући: Ружа ублажава стрес, а алое вера дјелује протуупално

Јесте ли икад размишљали о биљкама које држите у кући?

BUKA portal / 10. јануар 2019
Вјеројатно само као о украсу или зачинском биљу, но ове биљке могу јако утјецати на твоје здравље.
 
Омиљена зачинска биљка, босиљак, побољшава расположење, баш као што побољшава и окус шалше. Њезини позитивни мирисни учинци долазе из линалола, органског споја који се још налази у лаванди и лимуну те је један од најчешће кориштених екстраката у ароматерапији и парфемима.
 
Линалол, показала су многа истраживања, помаже у смањењу стреса мијењањем активности наших гена и састава крви. Има цвјетни мирис и природно се налази у чају, наранчи, грожђу, лимуну, рајчици, али и лаванди. Мирисна лаванда, пак, опушта тијело и разбиструје ум те ублажава тјескобна стања, а помаже и код главобоља те несанице. Уз то, ароматерапеути сматрају да активира енергију која исцјељује и доноси стабилност у живот. А доказано је и да уклања токсине из дома.
 
Мирис руже опчињава, али уједно и ублажава стрес. Распршује токсине и негативност, а у дом уноси страст и љубав. Но није нужно само се зауставити на мирису, јер чак и само гледање у букет ружа дјелује исцјељујуће. Студија објављена у часопису Јоурнал оф Пхyсиологицал Антхропологy показала је да су се уредски радници који су гледали руже осјећали опуштеније и смиреније. Јапански знанственици, након што су уреде украсили вазама пуним ружама, закључили су да се запосленима снизио број откуцаја срца, а да је разина стреса значајно пала.
 
И орхидеје побољшавају расположење чак и тијеком зимских дана. Осим тога, практичари фенг схуија воле користити орхидеје кад повећавају позитивну енергију у соби. Ослобађају кисик тијеком ноћи и балансирају енергију док спаваш. Сматра се да побољшава романтику, а у древној Кини орхидеја се сматрала гласником сексуалне енергије и кључем активације кундалинија.
 
Краљевска биљка – босиљак – за мање токсина
 
Босиљак је биљка која привлачи позитивне вибрације у своје окружење. Једна је од ријетких биљака која производи кисик 20 сати на дан уклањајући токсине из зрака. Ова ‘краљевска’ биљка изврсна је код лијечења разних иритација.
 
 
 
Биљке које чисте зрак у дому
 
Алое вера
 
Дјелује протуупално и антибактеријски, а истраживања су показала да може апсорбирати 80 посто етилбензена у зраку. Корисна је и против кемикалија из пластике, намјештаја и играчака. Идеална је за спаваћу собу у коју продире пуно сунчеве свјетлости. Зато ју је добро држати на прозору.
 
Кућна папрат
 
Природни је овлаживач зрака. Идеална је за људе који имају проблема са сухом кожом и другим пратећим тегобама хладног времена. Елиминира и трагове формалдехида те већине других токсина. Корисна је против електромагнетских зрачења апарата, али и земљаних силница. Тражи велику влагу у просторији.
 
Дрво живота
 
Може апсорбирати више од 90 посто ацетона, пронађеног у одстрањивачу лака за нокте или производима за чишћење у кућанству, показало је НАСА-ино истраживање. Ова биљка одлично се бори с отровима попут бензена и формалдехида, којих има и у средствима за чишћење. Љубитељи биљака тврде да одлично дјелује и против менталног умора, што није знанствено потврђена чињеница, али – вриједи пробати.
 
Фикус
 
Смањује концентрације душикова диоксида, угљикова моноксида и угљичног диоксида(продукт изгарања – кухала, дим цигарете…). Бактерије које се налазе у листовима хране се токсинима из зрака, а с растом се његови микроорганизми множе и он постаје ефикаснији.
 
Спатифилум
 
Побољшава квалитету зрака у дому до 60 посто. Смањује разине спора плијесни тако да их апсорбира кроз листове и храни своје коријење. У купаоници смањује појаву влаге те упија штетне паре од ацетона. Уклања амонијак, бензен, формалдехид и триклоретилен. Покрај рачунала ће апсорбирати електромагнетско зрачење.
 
 
Не претјеруј с биљкама које имаш у спаваћој или дјечјој соби. Наиме, донедавно се чак сматрало да их је боље и не држати у тим просторијама јер ноћу, док нема свјетла, троше кисик за фотосинтезу. Но знанственици се данас слажу да већина биљака тијеком дана произведе више кисика него што ће га ноћу потрошити па једна биљка у соби није наодмет.
 
 
Истраживања о добробити биљака упућују на то да бисмо на сваких девет квадрата требали поставити по једну биљку, с тим да их треба бирати по учинку. Примјерице, оне које најјаче дјелују против цигаретног дима најбоље је поставити у боравак, биљке које дјелују против спојева из љепила или тинте за писаћи стол у кућном уреду, а оне које дјелују као овлаживачи поставити у боравак и слично. Биљке треба држати и у увјетима који им одговарају. Води рачуна да их редовито залијеваш и дохрањујеш те уклони биљку која се почела сушити јер може емитирати штетне плинове.
 
Биљке кроз листове и коријење апсорбирају штетне спојеве из зрака, а то је потврдило и НАСА-ино истраживање чији је циљ био бољи зрак у – свемирским летјелицама. Још 1984. НАСА је утврдила да неке биљке притом имају сјајан учинак те да за само дан до два могу смањити удио штетних спојева у зраку и до 90 посто.
 
дневно.хр

Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.