Билл Гатес: 11 ствари које нисте и нећете научити у школи

Да би човјек био успјешан потребан је велики рад на себи, првенствено кроз образовање, али и сналажљивост и способност да стечено знање примјени у животу. У школи нас не уче како се припремити за реалан свијет у коме владају конкуренција, изазови, неуспјеси, завист итд.

STUDOMAT.ba / 14. август 2018

Занимљиво предавање које је у једној америчкој средњој школи одржао један од најуспјешнијих људи данашњице, Билл Гатес, може користити сваком ученику као смјерница ка успјешној каријери. Ево његових 11 правила за успјех:

 

    Живот није фер, навикни се на то. Свијет није брига за твоје самопоштовање. Свијет прихвата ако постигнеш нешто прије него се почнеш осјећати добро у својој кожи. Нећеш зарађивати $60,000 годишње чим изађеш из средње школе. Нећеш бити потпредсједник са службеним телефоном, све док то не зарадиш. Ако мислиш да ти је учитељ строг, чекај док не добијеш шефа. Печење хамбургера није ти испод части. Твоји преци имали су другу ријеч за печење хамбургера – звали су то приликом. Ако погријешиш, нису твоји родитељи криви, не кукај над својим грешкама, учи из њих. Прије твог рођења, твоји родитељи нису били досадни као сада. Постали су такви због плаћања твојих рачуна, чишћења твоје одјеће и слушања тебе како причаш како си цоол. Стога прије него спасиш шуме од паразита, покушај сложити ормар у својој властитој соби. Твоја школа има начин за рјешавање и побједника и губитника, живот нема. У неким школама укинули су негативне оцијене и дају ти безброј прилика да даш прави одговор, али то нема никакве сличности са стварним животом. Живот није подијељен у семестре. Нема слободног љета и врло мало запосленика је заинтересовано да ти помогне да нађеш себе. То чини у своје слободно вријеме. Телевизија није прави живот. У правом животу људи морају напустити кафић и отићи на посао. Буди љубазан према штреберима. Велике су шансе да ћеш некада у животу радити за једног.
 

 

СТУДОМАТ.ба

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.