Билл Гатес о корона вирусу: Колико би могла трајати обустава нормалног живота

Прва цјепива која ће се направити добити ће дјелатници у здравству и другим кључним службама

BUKA portal / 20. март 2020

 

Амерички добротвор те оснивач Мицрософта Билл Гатес, који је прошле седмице рекао да напушта своје мјесто у одбору те твртке како би још више времена могао посветити својим филантропским потхватима, у сриједу је корисницима интернетског форума Реддит рекао да би коронавирусом увјетована обустава нормалног живота у свијету могла трајати и 10 седмица, чак и ако се ситуација буде добро развијала, преноси Јутарњи.хр.

"Ако нека земља буде добро извела обуставу нормалног живота те ако буде добро тестирала грађане на коронавирус, онда би се унутар шест до 10 седмица могла поновно отворити јер ће имати мали број заражених", рекао је Гатес, а пренио Блоомберг.

Гатес, чија је фондација за рјешавање кризе коју је узроковала пандемија коронавируса одвојила износ новца који би се могао попети до 100 милиона долара, искористио је Реддитов "Питајте ме било што" догађај како би изрекао своје мишљење о социјалном дистанцирању, цјепивима и утјецају коронавируса на свјетску економију.

На питање о томе што га највише брине одговорио је: "Бринем се због штете коју ће претрпјети економија, али ме још више брине како ће ова ситуација утјецати на земље у развоју које не могу проводити социјално дистанцирање на исти начин на који то могу радити богате земље и чији болнички капацитети нису толико велики."

Гатес је рекао да би се сви требали придржавати обуставе јер ће то довести до значајног пада нових случајева заразе. "То ће нам допустити да се брже вратимо у нормалу. Морамо бити смирени иако је ријеч о ситуацији без преседана", додао је.

Корисници су га питали хоће ли се можда у борби против коронавируса користити лијек клорокин који се иначе примарно користи за борбу против неких облика маларије. "Пуно се лијекова испитује и ово је један од њих. Ако се испостави да је учинковит, морат ћемо осигурати да ће га добити најпотребитији јер га има у ограниченим количинама", одговорио је Гатес.

На питање о томе када би се могло направити цјепиво одговорио је: "Прва цјепива која ће се направити добити ће дјелатници у здравству и другим кључним службама. То би се могло догодити унутар 18 мјесеци ако све прође добро, но сви смо опрезни с обећањима. На овоме се ради пуном паром."

Гатес држи да ће обустава нормалног живота значајно утјецати на свјетску економију, али и да се свијет може опоравити о проузрочене штете ако се санацији приступи на квалитетан начин.

Подсјећамо, Гатес и његова фондација већ се годинама боре против маларије која је, према подацима из 2017. године, погодила 200 милиона људи. Гатесова је фондација до данас за борбу против маларије донирала 2,9 милијарди долара, с тим да је додатне двије милијарде донирала за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије.

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.