Био је гласник истине из епицентра коронавируса, па нестао без трага... Драматична објава младог влогера

Након скоро тједан дана лутања по кинеском граду који је погодила епидемија коронавируса и снимања мртвих и болесних у препуним болницама, полиција која је стално у потрази за непослушнима је притворила Цхена Qиусхија.

BUKA portal / 12. фебруар 2020

 

 

Цхен Qиусхи је у својим видео урацима изгледао разбарушено и изморено, као скоро непрепознатљива сјена енергичног младог човјека који је стигао у Wухан с намјером да исприча приче његових становника и то у тренутку кад су власти затвориле град прије скоро три тједна, пише Тиме, а преноси Јутарњи.хр.

Све док није нестао прошли тједан, 34-годишњи одвјетник који је кренуо у вођење видео блога је био један од највидљивијих пионира малог, али упорног покрета који се одупире монополу на информације који у Кини држи владајућа Комунистичка партија.

 

chen-nestao


Наоружани паметним телефонима и профилима на друштвеним мрежама ови грађани-репортери причају своје приче, као и оне других становника Wухана и осталих затворених зона у провинцији Хубеи.

Размјери оваквог нецензурираног извјештавања нису виђени у било којој пријашњој ситуацији катастрофе и ширења болести у Кини. Оно представља изазов Комунистичкој партији која жели контролирати интерпретацију и ширење информација у Кини, као што је то радила још од 1949. године.

Цхен је у више од 100 својих објава из Wухана у два тједна направио управо то. Показао је болеснике који су угурани у ходнике болница и борбу становника града да крену у процес лијечења.

 

 

- Зашто сам ту? Већ сам казао да је моја дужност да будем грађанин-репортер, казао је снимивши себе са селфие штапом у близини жељезничког колодвора. - Какав си то репортер ако се не усудиш потрчати на прву црту борбе с катастрофом?, казао је.

Цхенове објаве и видео блогови имају милијуне прегледа, али су заинтересирали и полицију.

У острашћеној видео објави пред крај његова првог тједна у Wухану казао је да га је полиција позвала с намјером да дозна гдје је, а испитивали су и његове родитеље.

- Страх ме је. Имам вирус испред мене, а иза мојих леђа су законске и административне моћи Кине.

- Чак ме ни смрт не може застрашити, казао је. - Мислите да се бојим Комунистичке партије?

Прошлог тједна су се Цхенове објаве престале појављивати. Његова мајка је прекинула тишину с видео снимком у петак. Казала је да с Цхеном не може ступити у контакт и позвала на помоћ да га се пронађе.

- Дати људима да слободно говоре не може бити смртоносно, али бранити им то може бити фатално, твитао је Цхен 28. сијечња.

Више информација о нестанку младог кинеског ентузијасте нађите ОВДЈЕ.


Јутарњи.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.