Битка на Јадрану: Хоћете да ставите пешкир на плажу, а власник лежаљке вам не да... Ко је у праву - ви или он?!

Лежаљка кошта 100 куна на дан (преко 25 КМ) и ви схваћате да вам, унаточ свим 'кемијањима' с финанцијама, фали још фина свота новца да бисте могли на миру уживати у заслуженом одмору

100posto.hr / 01. август 2018

 Није било лако, али успјели сте некако затворити финанцијску конструкцију и приуштити си тједна или два одмора на 'најљепшем мору на свијету'. Но, кад сте стигли до плаже којој сте се тако веселили, дочекали су вас редови лежаљки од којих ћете тешко наћи и пролаз до мора, а камоли мјесто за свој ручник.

 

 

Лежаљка кошта 100 куна на дан (преко 25 КМ) и ви схваћате да вам, унаточ свим 'кемијањима' с финанцијама, фали још фина свота новца да бисте могли на миру уживати у заслуженом одмору, без свађа и расправа с власником лежаљки који вас тјера с плаже иако знате, учили сте то у школи, да имате право бесплатно користити поморско добро, као и сваки хрватски грађанин.  

 

 

Сличне се ситуације ових дана догађају дуж цијеле обале, а расправе незадовољних купача и власника концесија често су врло оштре и на рубу физичког обрачуна, што показује и недавна снимка једне такве свађе с плаже у Селцу. Провјерили смо зато што о концесијама на плаже кажу хрватски закони.

 

 

 

Стоп празним лежаљкама

 

 

- По садашњем закону у нашој жупанији 60 посто плаже треба остати слободно за грађане, што значи да лежаљке смију бити само на 40 посто плаже у концесији, а код нас се у пракси често лежаљкама покрије и 95 посто плаже. Лежаљке би требале бити постављене тако да човјек може проћи између сваке двије лежаљке, што се врло ријетко поштује. По закону празне лежаљке уопће не би смјеле бити положене на плажи, већ стајати са стране док их нетко не закупи, што такођер велики број концесионара не поштује. Многи концесионари стављају на плаже плоче на којима пише да је забрањено уношење властите хране и пића, што је исто протузаконито. Протузаконито је и оно што раде бројни концесионари који на плажама имају ноћне клубове, затворе плажу кад имају неки концерт или евент па пуштају само оне који плате улазницу. Закон је јасан – приступ плажи грађанима треба бити могућ у сваком тренутку - истиче Ивана Мијић Вулиновић, дубровачка правница и покретачица Фацебоок групе 'Уживо с дубровачких плажа' на којој грађани објављују фотографије проблематичних плажа.

 

 

 

море-плаза-лидо-опатија

 

 

- Кад већ надлежни то не чине, путем ове групе ми грађани вршит ћемо надзор поштивања закона и концесијских уговора на дубровачким плажама - стоји у опису групе. Надзор над плажама требале би обављати жупаније, лучке капетаније и повјеренство за концесије, додаје Ивана Мијић Вулиновић, а у пракси то изгледа тако да институције међусобно пребацују одговорност, а плаже се врло слабо надзиру, што доказују бројне плаже које су потпуно прекривене лежаљкама већ годинама.

 

 

Далматинске плаже надзиру само три човјека?!

 

 

Да је грађански надзор засад једино рјешење сматра и Маја Јуришић из Покрета отока, организације која окупља представнике 35 од педесетак насељених јадранских отока и која судјелује у доношењу новог Закона о поморском добру.

 

 

- У сплитско-далматинској жупанији има само три особе које раде надзор поморског добра и не могу све стићи. Министарства и друге институције лоптају се одговорношћу, а док се они договоре тко ће извршити надзор прође пар мјесеци и сезона је готова. Концесионар је новце већ узео, а обала се притом уништава - каже Маја Јуришић.

 

 

Приједлог Закона о поморском добру дорађује се већ више од годину дана, а грађани би могли бити незадовољни промјенама.

 

 

'Сви се тресу од новог закона'

 

 

- По новом закону концесионари би добивали 70 посто плаже, а само 30 посто остало би слободно, што је свакако премало. Питање је и тко ће те темељем чега одлучивати на којем дијелу плаже ће бити тих 30 посто и хоће имати пролаз до мора. Јавност неће бити задовољна ограничењима, а ни концесионарима није лако ако не знају на што могу рачунати - оцјењује Маја Јуришић, а њезине ријечи потврђује прича једног хварског концесионара који је хтио остати анониман.  

 

 

 

лезаљке-плаза

 

 

- Сви се тресу од новог закона. Постоји разлика између концесије, која се издаје за веће плаже и издаје је надлежна жупанија након проведеног натјечаја, и концесијског одобрења, које је за мање плаже и издаје га јединица локалне самоуправе без натјечаја. Концесијска одобрења досад су се углавном давала локалним људима, а по новом закону и то би требало ићи на натјечај. То ће бити врло лоше за домаће људе јер ће се на те натјечаје јављати велике фирме којима не можемо конкурирати, или неке сумњиве фирме основане преко ноћи - каже хварски концесионар.

 

 

Више информација о приједлогу новог закона и надзору плажа покушали смо дознати од Министарства мора, промета и инфраструктуре, но одговоре нисмо добили у траженом року.

 

 

- Приједлог закона не обећава. Смањује се слободни дио плажа у концесији, а управљање ће се с државних и жупанијских тијела пребацити на локалну самоуправу, што ће у пракси бити јако лоше. У земљи корумпираној попут Хрватске децентрализација ће само донијети нове проблеме. Већ је каос, а што ће тек настати - каже дубровачка правница Ивана Мијић Вулиновић.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.