'Бјеже од станова и асфалта': Корона у БиХ пробудила потражњу за имањима и викендицама - шта је са цијенама?!

Корона пробудила потражњу за имањима и викендицама

BUKA portal / 18. мај 2020

 

Од када је почела пандемија вируса корона, дошло је до одређених промјена на тржишту некретнина у Републици Српској, јер су повећани интерес и тражња за куповином кућа и викендица на селима и у природи, или за изнајмљивањем, а и након ове ситуације са опасним вирусом остаће повећана потражња за овим некретнинама, кажу у агенцијама за некретнине у РС, пишу Независне.цом.

Наводе да је прије пандемије било баш мало заинтересованих за куће на селу, највише су се тражили и куповали мањи станови у граду, али да се сад ситуација мијења и у фокус долазе сеоска имања. Из агенција истичу да је корона пробудила успавану потражњу за викендицама и кућама ван града.

Тако се, на примјер, према понудама из огласа, кућа у Јаружанима (Слатина) недалеко од Бањалуке, може купити за 39.000 КМ, сеоско имање са кућом, шталом и много земље недалеко од Билеће за 50.000 КМ, а сеоско имање на 22 дунума земље, недалеко од Нове Тополе, код Градишке, у понуди је за 38.000 КМ.

"Људи се интересују за све некретнине, али је проблем што ми имамо ограничења с радом, па све договарамо како бисмо то завршили када ово прође. За продају и изнајмљивање кућа и викендица на селу порасла је потражња у посљедњих мјесец и нешто, што је веома интересантно", каже Манојло Поповић, власник Агенције "Сензор некретнине" у Бањалуци.

Он је рекао да је тачно да су људи због тренутне ситуације са вирусом корона и предузетих мјера схватили да је живот на селу сигурнији у сваком смислу, посебно здравственом, у односу на град.

"Након проласка пандемије, мислим да ће се више прометовати куће на селима него у претходном периоду, али неће имати већу вриједност, јер може неко зацијенити кућу и тражити више, међутим неће добити толико, зато што постоји она реална цијена", каже Поповић за "Независне".

Поповић је рекао да су углавном тражене мање куће, мање викендице и мања имања, али с тим да клијенти углавном траже да је све опремљено и да се у њих може одмах уселити.

"Тражена су мања имања удаљености седам-осам километара од Бањалуке. Ми у понуди имамо и плацеве и људи се доста интересују и за њих, већ смо неке уговорили, па сада чекамо да се ова ситуација смири и прође", каже Поповић.

Он истиче да нису радили на основу донесених мјера надлежних, али да су са својим клијентима контактирали и пружали им информације путем телефона или електронски, то јест путем интернета.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" у Приједору и уредник Фацебоок странице Дом.ба, каже да, када је у питању понуда кућа и викендица, она је велика, али се највише пријављених у понуди односи на продају, ријетко на изнајмљивање.

"Тренутно су купци заинтересовани за сеоска имања, што укључује објекат са земљиштем, те се обично највише интересују за насеља која су до десет километара удаљена од града", каже Грубан.

Он истиче да су атрактивне куће, викендице у Божићима и околним мјестима у Приједору, које су на двадесетак минута вожње од центра града.

"Тражене су оне куће и викендице вриједности до 50.000 КМ. Тржиште се полако мијења, јер тренутно имамо све више упита за некретнине које до прије мјесец дана нису биле толико атрактивне и занимљиве. Сада се клијенти често распитују и за плацеве поред Сане", каже Грубан за "Независне".

Горан И. из Бањалуке каже да се одлучио на куповину плаца удаљеног десетак километара од Лакташа, јер ће тамо да сагради мању кућу, а имаће и добар дио баште за сијање.

"Живимо у малом стану, а ова ситуација са короном ме мотивисала да купим плац ван града, да можемо нешто посијати, да се дјеца имају гдје сигурније играти, а опет да није толико далеко од цивилизације. Ја сам током ове ситуације радио од куће, тако да сам схватио да можеш радити било гдје ако имаш доступан интернет, па је онда боље радити у природнијем окружењу", рекао је он.

Један мјештанин бањалучког насеља Павловац, који продаје кућу, рекао је за Независне новине да је у протеклих мјесец дана, за разлику од претходног периода, имао неколико заинтересованих купаца који су дошли да погледају некретнину.

"С обзиром на тренутну ситуацију, примјетно је да људи сада више бјеже из станова и од асфалта те траже куће које се налазе недалеко од града како би могли бити на отвореном, а уз то могу нешто себи и посадити", рекао је овај Бањалучанин.

Како нам је рекла власница која изнајмљује викендицу поред ријеке Дрине, грађани јој се обраћају да резервишу термине у љетним мјесецима.

Независне.цом


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.