БЛАРТ ФЕСТИВАЛ: У фокусу проблеми миграција/миграната, еколошка криза и могућност јавног окупљања.

Удружење Независних Стваралаца и Активиста „Гето“ вам представља програм осмог по реду регионалног Бања Лука Арт фестивала који ће се одржати у периоду од 29.8. до 31.8. на локацији Друштвено Културног Центра „Инцел“ и Арт Клуб Простор.

BUKA portal / 16. август 2019

Fotografija sa prošlogodišnjeg BLarta

 

Фестивал отвара умјетница Смирна Куленовић са перформансом „Чиста Крв“. Куленовић је активна на умјетничкој сцени Босне и Херцеговине и препознатљива по својим мултимедијалним радовима. Првог дана фестивала представиће се и Кристофер Андрић из Мостара са изложбом графика „Транзиција у Босни и Херцеговини“. Кристофер кроз поље графике и сликарства пропитује теме видљивости и дискриминације трансродних особа. Перформанс „Чиста крв“ ће се одржати у јавном простору Бањалуке а изложбу можете погледати у Арт Клубу Простор-у и биће постављена до првог септембра.

Промоција књиге „Живот са Иди(ј)отима“ Ненада Марјановића - др. Фрица је у петак у просторијама ДКЦ „Инцел“. Аутобиографска књига басисте пулског пунк бенда КУД Идијоти се бави дискографски најплодоноснијим дијелом каријере овог бенда, Пулом, Истром, љубави, гашењу једног бенда, рушењу система и успостављању новог. Модератор на промоцији књиге је бањалучки музичар и правник Далибор Мрша. Музички дио фестивала ће угостити аудио – визуелни пројекат ЖЕН које иза себе имају три издања и проглашене су за „најпродорнији и најсвјежији бенд региона“. Други бенд је еклектични поп састав „Свемирко“ који тренутно представља своје музичко стваралаштво широм Балкана.

Трећег дана фестивала у суботу представиће се Јелена Максимовић са својим филмом „Таурунум боy“ причом о наизглед опасним дечкима из Земуна којима једно љето мијења доста тога. Назив филма је инспирисан келтским називом за Земун, као и навијачком групом из Земуна. Филм је приказиван у Паризу, Призрену, Торину, Сарајеву и на БелДоксу у Београду. Фестивал затварају Богдан и Форест Пеопле. Богдан је дебитовао ове године на винилу са траком „Афтер ус“ на истоименом лабелу. Форест Пеопле је алтер его ДЈа и продуцента из Босне и Херцеговине, Драгана Лакића, који је кључна особа у земљи када је тецхно музика у питању.

Овогодишњи фестивал БлАрт кроз свој програм пропитује проблеме миграција/миграната, еколошке кризе и могућности јавног окупљања. Партнери овогодишњег фестивала су Арт Клуб Простор, „Магрел“, продукцијска кућа „СловоФилм“, УАМПИ „Бум“, Портал „Импулс“ и Жижа.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.