Ближи се крај: Алуминиј има новца још само за двије плате и отпремнине

Све приче о стратешком партнеру и покретању производње остат ће у домену спина, обмане радника и јавности, увјерени су бројни радници који ни данас још не могу да повјерују шта је остало од некад највећех бх. извозника

BUKA portal / 13. новембар 2019

 

Све што се продати могло већ се продало, некад најбогатија херцеговачка компанија има још новца за двије плате преосталим радницима и отпремнине. Како преговори са стратешким партнерима не мичу с мртве тачке тако се и намеће очити закључак да је крај године крај и за Алуминиј.

Док смо недавно стајали испред фабричког круга компаније која је само прије неколико мјесеци запошљавала више од 900 радника, слушали смо заглушујућу буку грађавинских машина које ваде алуминиј из спечених ћелија, настрадалих 10. јула кад је Алуминију искључена струја.

И те посљедње количине метала су продане по тендеру који је био расписан, а новац ће користити да се исплате новембарска и децембарска плаћа, а скоро је сигурно и отпремнине за преосталих тристотињак радника који би након ова два мјесеца требали добити отказе. Они ових мјесеци примају плату од 800 КМ.

Све приче о стратешком партнеру и покретању производње остат ће у домену спина, обмане радника и јавности, увјерени су бројни радници који ни данас још не могу да повјерују шта је остало од некад највећех бх. извозника. Препакирани Алуминиј, како су га именовали у Влади Федерације БиХ, ићи ће у стечај.

У стечај је требао много раније, најкасније 10. јула, кажу нам извори блиски управи Алуминија, јер је и извјештај КПМГ-а тако сугерисао. Није се отишло у стечај због политичког контекста и притисака које је од јавности и радника имао владајући ХДЗ БиХ.

Стечај тада можда је и могао донијети нешто, сад је ситуација отишла још даље. Људима око Алумија остаје и вјечна дилема зашто Влада ФБиХ никад није имплементирала фамозни анекс 8. споразума из 2013. године у којем се предвиђа субвенционирање цијене електричне енергије.

Подсјећамо, Алуминију д.д. Мостар због дугова од преко 400 милиона КМ искључена је струја 10. јула ове године. Компанија је у наредним мјесецима изгубила више од 500 радника.


Клиx


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.