Блокада интернета све је чешћа метода борбе против протеста

Након што је хонгконшка полиција 2014. године испалила сузавац на мирне продемократске демонстранте, вијест о томе брзо се проширила друштвеним мрежама.

BUKA portal / 19. јануар 2019

Foto: Ilustracija

Фотографије и снимке студената који се гуше у сузама изазвале су огорчење, због којег су на крају на улице изашле стотине тисућа људи. Покрет кишобрана, како је касније назван, затворио је неке прометнице и мјесецима је држао дијелове Хонг Конга у блокади, пркосећи вишекратним покушајима уклањања. Кад су овог тједна протести избили у Харареу, власти у Зимбабвеу нису имале намјеру допустити да им се догоди исто, па су смјеста укинуле приступ друштвеним мрежама, те WхатсАппу и другим комуникацијским каналима, пише Јамес Гриффитхс за ЦНН.

Догодило се то два тједна након што је влада Демократске Републике Конго наредила потпуно искључење интернета због наводних покушаја намјештања изборних резултата. Овакве тактике не показују знакове успоравања. Сваке године у посљедње три године било је све више затварања приступа интернету, јер све више земаља широм свијета покушава на тај начин обуздати онлине незадовољство.

Тродневна блокада интернета у Зимбабвеу

Просвједи у Зимбабвеу избили су због наглог повећања цијене горива. Влада је наредила тродневну блокаду интернета, полиција је из хеликоптера испаљивала сузавац на демонстранте и ухитила десетке особа. Према НетБлоцку, који процјењује трошкове прекида интернетских услуга широм свијета, тродневна блокада у Зимбабвеу стајат ће ионако нестабилно господарство 17 милијуна долара.

Куда Хове, активист организације за права медија МИСА Зимбабwе, радио је у своме уреду кад је чуо извјештаје да је приступ интернету прекинут. ”WхатсАпп, Тwиттер и Фацебоок су одмах блокирани, а до поднева су све везе с интернетом биле прекинуте”, рекао је Хове за ЦНН.

Неки су грађани успјели заобићи блокаду кориштењем ВПН везе, универзалног алата против цензуре, но остали су били одсјечени од информација које нису из владиних извора. ”Кад смо почели добивати вијести о гашењу интернета, одаслали смо информације о кориштењу ВПН-а”, говори Хове. У року од неколико сати, МИСА је добила неколико стотина позива с упитима како успоставити ВПН везу.

Власти казале да је блокада била нужна

Активисти организације за слободни интернет Кееп Ит Он у отвореном су писму министрици информирања Зимбабвеа Моници Мутсwангwи написали сљедеће: ”Блокаде нарушавају слободан проток информација и омогућавају да мрак сакрије кршења људских права од јавности. Новинари и медијски радници не могу контактирати своје изворе, прикупљати информација и припремати своје приче без дигиталних комуникацијских алата. Техничка средства која се користе за блокирање приступа онлине често су погубна за стабилност и отпорност интернета. Због тога овакве блокаде никад не смију постати свакодневица.”

Одговарајући на упите да коментира блокаду, замјеник министрице информирања Енергy Мутоди рекао је за ЦНН како су оне биле неопходне: ”Знамо да су се просвједници организирали преко интернета.”

Лани 185 блокада, пуно више него 2017.

Тијеком мање од три тједна у 2019. години пет земаља искусило је дјеломичну или потпуну блокаду интернета: Судан, Бангладеш, ДР Конго, Габон и Зимбабве. Тијеком прошле године забиљежено је 185 блокада, тијеком 2017. било их је само 108, наводи активистичка удруга Аццесс Ноw.

Блокаде интернета честе су и у Кини, као и разни други облици цензуре. Ова тактика проширила се и међу кинеским савезницима, односно земљама које имају користи од кинеске технолошке помоћи у успостављању унутрашње контроле интернета. Блокаде су посебно учестале у Африци и Азији, а рекордер по највећем броју блокада тијеком 2017. и 2018. године је Индија, унаточ хваљеној протехнолошкој политици тамошње владе.

Русија блокирала Телеграм

Међутим, проблем постаје све више глобалан, јер у посљедње три године блокаде су забиљежене и у Еуропи, Јужној Америци и Африци. Тијеком протеста због референдума о каталонској неовисности 2017. године, шпањолске су власти наводно сузиле приступ интернету и блокирале поједине web странице. Прошле године, Русија је блокирала апликацију за шифрирано комуницирање Телеграм.

Методе блокирања интернета прилично су једноставне. Довољно је да владе нареде интернет провидерима да прекину везу с вањским свијетом. Дакле, догађа се слично као кад код куће искључите модем, али на разини цијеле земље. Понекад су блокаде могу догодити и случајно, као кад се оштети подморски оптички кабел који повезује већи дио свијета. То се догодило 2008. године, кад је највећи дио Блиског истока остао одсјечен од глобалне мреже.

Потпуно затварање приступа интернету у цијелој земљи нуклеарно је оружје у онлине цензури. А они који су тиме погођени, нажалост, немају много начина да узврате. ”У ситуацијама које су се догодиле у ДР Конгу и Габону, када је цијела земља изван мреже, нема много тога што се може учинити да бисмо вратили људе онлине ако не организирамо и пружимо алтернативу прије него блокаде наступе”, стоји у приопћењу удруге Аццесс Ноw.

Све док та инфраструктура не буде у функцији, бит ће тешко учинковито дјеловати. Док се мобилна мрежа у теорији може емитирати у блокирану земљу из сусједних земаља, постоје техничка ограничења у смислу домета и брзине. Постоји и велики дипломатски камен спотицања. Влада која је спријечила својим грађанима приступ интернету неће благонаклоно гледати према сусједу који им тај приступ поновно омогућава.

Нека још драстичнија рјешења, попут приступа интернету путем сателита, који се разматра као начин за побољшање покривености у сиромашнијим подручјима, укључују ослањање на приватне компаније попут СпацеX-а или Гооглеа и њихову спремност да навуку бијес власти. Ова услуга није ни јефтина.

Искључивање друштвених мрежа као бржи приступ

Спријечити приступ друштвеним мрежама истодобно је лакше и комплицираније него потпуна блокада. Искључивањем друштвених мрежа може се избјећи економска штета коју носи потпуна блокада, али зато корисницима омогућује да заобиђу блокаду, посебице ако се унапријед припреме. ВПН везе су најједноставнији начин да се заобиђу блокаде. ВПН ради тако да преусмјерава приступ интернету у шифрирани канал, па интернет провидер не може знати покушавате ли се повезати са забрањеном услугом.

Власи увијек могу пооштрити мјере ако се дјеломична блокада покаже неуспјешном, као што се догодило овог тједна у Зимбабвеу. ”ВПН је добро радио тијеком јутра и људи су се враћали на интернет, али иза поднева све је стало и тад смо схватили да је приступ интернету потпуно блокиран”, рекао је Хове.

ВПН услуге такођер се могу блокирати. Чак и ако интернет провидери не могу установити које странице корисник посјећује могу покушати блокирати ВПН сервере или чак врсту протокола која се користи за повезивање. Нетфлиx и Хулу користе сличне методе како би спријечили људе да заобиђу њихове блокаде. Овакве тактике, међутим, нису посебно популарне и блокирање ВПН-ове може бити неугодно за цензора. Многе велике компаније и дипломатска представништва користе ВПН-ове за сигурну комуникацију и сигурно нису одушевљени кад им се одузме приступ интернету.

На крају, ту је страх да удаљи људе од компјутера

Срећом по цензоре, постоји и једна старомодна метода за рјешавање овог проблема, а зове се страх. ВПН-ови су забрањени у Русији и Кини, па се апликације тешко могу преузети. Они који игнорирају забрану рискирају глобу или чак и затворску казну. Становници кинеске регије Xињианг били су подвргнути драконским сигурносним мјерама и строгом надзору, који је ишао до обавезне контроле мобитела на полицијским пунктовима. Све пронађене апликације за заобилажење цензуре, чак и оне које нису забрањене, могу значити затворску казну.

Хове је забринут да ће приједлог Закона о цyбер-сигурности у Зимбабвеу укључивати и казне за људе који користе ВПН и друге алате како би заобишли блокаде. Рекао је и како треба више едукације о начинима заобилажења цензуре. ”Морамо научити људе како ВПН-ови раде, јер мислим да многи не разумију да они нису у функцији тијеком потпуне блокаде. Исто тако, треба поучити људе да неки ВПН-ови постоје само како би прикупљали особне податке”, закључио је Хове разговор за ЦНН.

Индеx


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.