Боб Живковић – ,,Тукли су ме као вола. Сви. Вероватно сам смех и радост сакрио у цртезима.”

Доброслав Боб Живковић је уметник, човек фантастичног смисла за хумор, иллустратор многобројних књига и часописа, иллустратор научне фантастике и карикатура.

BUKA portal / 14. мај 2020
 

Родјен 1962. године у Пироту, а одрастао у Београду. Завршио је Факултет примењене уметности у Београду. Своје прве илустрације објавио је у часописима “Студент”, “Видици”, “Велико двориште”, “Зека” и “Тик-Так”. Илустровао је преко 200 књига и стални је иллустратор “Политикиног забавника” и Креативног центра. Дуго је радио као уметнички директор студија “Сачи и Сачи” у Београду. Добио је чак пет награда Невен за најбоље илустровану дечију књигу и два пута је награђиван наградом Златно перо.

Боб је доказ да „слика говори више од 1000 речи“. Његове илустрације причају, певају, вичу, смеју се на сав глас… оне су живе и живе међу нама више од 37 година! Он увек црта за себе, у школи је имао тројку из ликовног и заувек чува дете у себи…

Ко је главни кривац за то што данас стварате „најчитаније“ илустрације?

Ух, гомила је криваца и мењам их зависно од расположења. Пробаћу да набројим оне који ми први падну на памет:

1. Фудбал. Да сам био само мало мање глуп за фудбал, трчао бих за лоптом, па не бих имао време за књиге и црткања.

2. Толкин. Да је Господар прстена био илустрован ја бих читао и уживао, овако сам  морао сам да цртам.

3. Моја Мама. Мама је увек крива за све, да ме је мање хвалила, мање бих цртао.

Какав ђак сте били? Да ли је ликовно био Ваш омиљени предмет?

Нисам био најбољи ђак, био сам једва врло добар. На крају сваке године имао сам две тројке. Родитељи су морали да мољакају да ми се бар једна поправи. Тројку из математике (јер, ем сам глуп за математику, ем сам цео час само цртао) и тројку из ликовног (моја наставница никад није поверовала да не прецртавам).

Фото: Фацебоок.цом

Ваши цртежи су забавни, смешни, омиљени, препознатљиви и другачији од осталих. Да ли сте као дете били такви?

Тукли су ме као вола. Сви. Вероватно сам смех и радост сакрио у цртезима.

Већина Вас доживљава као дечијег илустратора. Да ли је то заиста тако?

Не видим разлику између дечије и ,,озбиљне илустрације. И деца и одрасли воле да се смеју, истражују, играју. Негде неко прима плату па разврстава илустраторе по фиокама. Сепаратер илустратора нема паметнија посла.

Који пројекат Вам је одузео највише времена?

Књига ,,Секс за почетнике” Јасминке Петровић (Креативни Центар). Све књиге пре Секса (?!?) и после, ми смо цртали и писали без икакве бриге и секирације. Ако не урадимо добро – ником ништа. Секс за поцетнике је била једина књига која је важна, где можемо да погрешимо. Зато смо је писали, свађали се, договарали, саветовали, брисали, цртали, плакали три године.

Фото: Пиxабаy.цом

Да ли је лакше било илустовати раније, у време књига, папира и оловке или сада у доба нових технологија?

Никада није било тешко цртати. Тешко је наћи идеју шта цртати, а ту не помаже технологија.

Какав је осећај радити толико дуго за Политикин Забавник и Креативни центар?

Политикин Забавник је много већи и много важнији од мене, ја сам само тренутак у њему, била је част радити. Креативни центар је налик мом детету, нешто најближе мени- Био сам ту кад се радјао, кикотао се док је покушавао да прохода, радовао се првим успесима, нервирао ме је у пубертету… сада сам ја оматорио, а он је паметан и снажан… па се волимо.

Да ли сте имали неке посебно занимљиве понуде за илустрацију? Да ли постоје неке које бисте одбили, неко за кога не бисте цртали?

Ја увек цртам зато што ме нешто занима, или радује, или забавља. Цртам оно што волим и у чему уживам. Цртам за себе. Политику презирем и не цртам је.

Једном сте рекли да волите да оговарате. Кога бисте данас оговарали?

Увек себе. О себи знам највише, знам најситније тајне и никога смешнијег и згоднијег за оговарање не познајем.

Фото: Фацебоок.цом

Када спустите оловку, шта радите?

Некада сам читао као манијак, сад читам књиге и играм компјутерске игрице. Уживам у причама и све ми је једно да ли их пронадјем у роману, стрипу, филму или игрици.

Дајте нам савет како да сачувамо дете у себи, баш као Ви?

Сви смо деца. Сваки пут када не мора да звони будилник и не морате на посао – дете победи. Сваки пут када не морате да будете озбиљни, када не морате неком да персирате, када смете да се глупирате, када се кикоћете, када се исплезите, када покиснете ви сте дете. Када морате да плаћате рачуне, кад морате неког да фасцинирате, када се плашите (посебно када се плашите), ви одрастате.

Када бисте сада добили задатак да илуструјете на тему „Србија данас“, ста бисте нацртали?

Ево примера ста не волим да цртам :-). Тема вуче на политику, то бих одбио. Ако вам треба “Србија данас” гледајте дневник, пратите тwитер. Илустратори се брину о змајевима.

Преузето са хттп://www.момсецрет.нет/


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.