Богати шведски Хрват казнио десничаре: Изабрали сте расисте, ништа од мог новца

Предузетник и богати индустријалац хрватског подријетла, Дарко Перван, прошлог је викенда због своје политички мотивиране пословне одлуке постао вијест дана у шведским медијима.

Index.hr / 25. октобар 2018

  Посљедњих мјесеци, а посебице у вријеме рујанских парламентарних избора у Шведској, многи су бизнисмени јавно износили своје политичке преференције и углавном се радило о упозорењима на екстремно десне Шведске демократе (СД) као „странку опасних намјера“. Само који дан прије Первановог иступа, примјерице, о Шведским демократима као фашистима изјаснио се и Пехр Глленхаммар, дугогодишњи предсједник управе Волва.

 

А онда се појавио 71-годишњи Дарко Перван, рођењем Загрепчанин, те шведској јавности и грађанима показао посљедице гласања за екстремно десну политичку опцију. Од краја осамдесетих година Перван је у Шведској градио своје царство дрвених подова и до данас стекао титулу свјетског „краља ламината“ са стотинама запослених у творницама у шведском граду Викену, те Огулину и Бјеловару. Посао се очито добро ширио и погон у Викену је постао тијесан за Перванове планове, па је у малом граду Клиппану на југу Шведске пронашао земљиште и започео припреме за изградњу нове творнице на 20 хектара.

 

"Као имигрант не могу наградити присташе странке чија се политика темељи на томе да нисам добродошао у Шведску"

 

Требала је то бити инвестиција од око 1,2 милијарди куна која ће Клиппану донијети нових 500 радних мјеста. Међутим, на локалним изборима 9. рујна чак 30,3 посто грађана Клиппана гласало је за Шведске демократе, који су тако постали највећа странка у опћинском вијећу. Перван је због тога прије неколико дана одлучио напустити своје планове и од његова улагања у Клиппан неће бити ништа. Своју је одлуку образложио особним и пословним разлозима.

 

"Као имигрант, не могу наградити присташе Шведских демократа, јер њихова политика темељи се на томе да ја нисам добродошао у Шведску. Осим тога, ако се овај тренд настави, након сљедећих избора био бих присиљен преговарати са Шведским демократима. Приходи од наших инвестиција у Шведску долазе из цијелог свијета, од Кине, преко Турске до Америке. Због тога су 15 до 20 посто наших запосленика подријетлом странци. Ради се махом о врхунским стручњацима у дрвној индустрији. Како да с том спознајом инвестирам у подручје којим доминирају Шведски демократи", објаснио је Перван у разговору за шведски пословни тједник Вецканс Аффäрер.

 

Изгубио је милијуне, али је заштитио своју филозофију и вриједности

 

Ова одлука краткорочно ће Первана итекако коштати. Изградњом погона у Клиппану хрватско-шведски подузетник требао је снажно закорачити према првом мјесту на свијету међу произвођачима подова и за 10 година достићи производни капацитет од 100 милијуна четворних метара. Заустављањем ове инвестиције, Перван је изгубио најмање годину дана развоја и много милијуна, но сваки изгубљени сат и куну сматра вриједним како би заштитио своју пословну филозофију и властите свјетоназорске вриједности.

 

ТЕКСТ СЕ НАСТАВЉА ИСПОД ОГЛАСА

 

Занимљиво је да се Перван изјаснио као гласач десноцентристичке Странке умјерених, но свој је одабир почео преиспитивати кад је схватио да лидер умјерењака Улф Кристерссон није хладан на позиве Шведских демократа да заједно саставе нову шведску владу. „Све странке морају схватити да је Јиммие Åкессон вук у овчјем руну“, нагласио је Перван, а његов став о вођи Шведских демократа дијели велика већина Швеђана. Åкессон се мјесецима прије избора силно трудио показати демократско, умивено лице своје странке, но заправо се ради о политичкој опцији која је темељно националистичка, расистичка, ксенофобна, хомофобна и мизогина.

 

Перван у наставку разговора за Вецканс Аффäрер истиче како је данашња шведска држава благостања утемељена умногоме на увозу квалифициране радне снаге шездесетих и седамдесетих година прошлог стољећа, између осталог из Финске, Југославије и Италије.

 

"Не можемо шутке гледати то лудило"

 

"Велика већина тих људи одлично се прилагодила и асимилирала у шведско друштво. Не треба заборавити ни да су многе цијењене племићке обитељи, попут ацхтмеистера и Де Геера, страног подријетла. А ако прихватимо политику Шведских демократа, ускоро ћемо краља (Царла ВИ Густафа) морати послати кући у Француску, а краљицу у Нјемачку. Не можемо шутке гледати то лудило – рекао је Перван, који се у Шведску доселио 1954. године, након што је његов отац добио посао пливачког тренера.

 

Како је онда чак 1,1 милијуна Швеђана (17,3%) на парламентарним изборима 9. рујна гласало за Шведске демократе? Перван то приписује „менталитету крда“ и тврди да СД неће ријешити проблеме шведског друштва него ће их само погоршати. Позвао је потом грађане који нису гласали за СД да разговарају са својим сусједима и приупитају зашто је њихов одабир баш екстремна десница и што мисле да ће тиме постићи.

 

Перван вјеројатно очекује нове изборе, јер ни 45 дана након избора Шведска још нема нову владу. Кристерссон се ипак није усудио сурађивати са Шведским демократима (што би му јамчило стабилну већину) и није успио саставити владу десног центра. Сад је на реду Стефан Лöвфен, лидер социјалдемократа и предсједник мањинске владе која води Шведску од 2014. године. Међутим, засад ништа не указује да би могло доћи до договора двају блокова.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.