Богатство, хладноћа и тама: Добро дошли у Нориљск, најзагађенији и најдепресивнији град у Русији (ФОТО)

Мало је градова с тако мрачним и хладним зимама као што је случај с руским Нориљском, где становници неће видети сунце до средине јануара.

BUKA portal / 28. децембар 2019

Нориљск је један од најхладнијих, најзагађенијих и најдепресивнијих градова у Русији у којем живи око 175 хиљада људи.

Један од најхладнијих градова на свету, а његово страновништво зими се бори против хладноће која може да буде и 55 степени испод нуле.

Хладан период траје 280 дана у години, а снежне олује погађају Нориљск у просеку 130 дана. До њега не воде путеви, већ се долази само авионом, бродовима или чамцима.

Срећом, слетање у Нориљск није тако опасно као што делује. У време Стаљина до града је постојао пут познатији као „пут смрти“.

Док трају олује аутобуси се често кваре, али резервна возила су спремна како би грађани могли да буду евакуисани на време, без страха од смрзавања на путу. Осам до девет месеци град је прекривен снегом, а „синдром поларне ноћи“, односно мрака који траје два месеца разлог је честе анксиозности, нервозе, несанице и депресије.

Нориљск је смештен изнад Арктичког круга и дом је највећој светској топионици гвожђа, која испушта толико загађеног материјала у ваздух да у кругу од 30 километара "ни трава не расте". Град лежи на једном од највећих светских налазишта никла, платине и паладијума, због чега је и један од најбогатијих градова у Русији.

Некада су ту радили затвореници Гулага, а данас су запослени веома добро плаћени за тај посао, пише "Пун куфер".

Како је посао рудара тежак, на располагању им је 90 дана одмора и пензија у 45. години. Контаминација тешким металима утврђена је чак 60 километара даље.

Али без обзира на загађеност, хладноћу и депресију, која је прилично честа, Нориљск има велико позориште, бројне кафиће, галерије и бројна места у којима становници траже уточише од мрака и зиме. Кад су температуре веће, сваку прилику користе да изађу из куће, а крај вечног мрака, који наступа у јануару, славе купањем у језеру.

Преузето са хттпс://www.натионалгеограпхиц.рс/


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.