Бојана Мутић, Мода и тако то: Они који мрзе не бирају тему да вас нападну!

Када је ријеч о коментарима које добија на друштвеним мрежама, Бојана каже да се сусреће са ситуацијом да испод поста о торбицама има пријетње да ће је неко пробити колцем кроз срце, да ће је убити, задавити или силовати. #кампања #говормржње

Maja Isović Dobrijević / 23. март 2021

Foto: Privatna arhiva

 

Бојана Мутић ауторка је популарног модног блога Мода и тако то. Иако се на својој страници бави модом и љепотом, често се сусреће и са говором мржње и сматра да је важно указати на ову појаву, на негативност говора мржње и посљедице које такав говор може оставити на људе.

„Многи би рекли да на тако бенигној страници на којој се налазе одређене информације из модне и сродних категорија - то су најчешће забавни садржаји и врло лигхт теме - не би требало бити мјеста за било какве облике говора мржње и подстицање на насиље. Међутим, они који мрзе не бирају тему и чини ми се да је велики број људи који су опхрвани мржњом из различитих разлога. Својевремено сам и писала о томе на свом приватном профилу да одређен број људи има неке психичке поремећаје, онда имамо оне који су примитивни, безобразни и беспослени. Различити су њихови мотиви за ничим изазвано иступање. То је заиста постао огроман проблем о којем се не говори и драго ми је да је Бука одлучила да скрене пажњу на ову проблематику, јер се нашим људима чини да интернет није јавно мјесто и да они, заштићени у удобности свога дома, заштићени иза тастатуре и екрана, могу да пишу и раде што год хоће, да се то нигдје не броји и не рачуна и апсолутно не размишљају о посљедицама свог писања, нити размишљају о онима којима се тим писањем обраћају. То је заиста кулминирало зато што је људима који никада уживо не би били у стању или могућности дати своје мишљење, сада то омогућено“, рекла је Бојана за БУКУ.

Додаје да су се слобода мишљења и говора код нас манифестовале у у свом најгорем облику, гдје буквално свако може да ради и пише шта жели и такве се појаве не санкцинишу.

„Требало би скренути људима пажњу да су такве ствари кажњиве законом, који друштвене мреже такође сматра јавним простором. Код нас се закон слабо проводи у дјело. Ја сам на својој страници почела да пријављујем људе који раде такве ствари, зато што се људима мора ставити до знања да не могу да поступају тако само зато што је то, ето, 'неки интернет'. То се рачуна исто као да сте некоме такве ствари изговорили уживо“, истиче она.

Када је ријеч о коментарима које добија на друштвеним мрежама, Бојана каже да се сусреће са ситуацијом да испод поста о торбицама има пријетње да ће је неко пробити колцем кроз срце, да ће је убити, задавити или силовати.

„Раније сам све те коментаре брисала и те људе са странице бановала, јер ми је то био најбржи начин да се тога ријешим, јер је то професионално и јер је моја обавеза да уклоним било какве увреде или негативан садржај који може да покваре атмосферу или угођај људима који бораве на мојој страници. И на том склањању се завршавало. Међутим, ствари су се мало отеле контроли, људи су заиста изгубили мјеру. Десила ми се ситуација да се испод поста на којем сам рекламирала кошуљу развила дискусија која је отишла у потпуно погрешном смјеру, да неко од критиковања моде заврши тако да вријеђа вас, вријеђа вашу дјецу, да упућује толико гнусне и дегутантне поруке да је то сабласно и да не можете да повјерујете шта читате. То је била кап која је прелила чашу и одлучила сам да прије брисања и уклањања тих људи са странице документујем то на начин да урадим сцреенсхот коментара и профила особе која га је написала, односно да на неки начин покушам да документујем шта се десило. Међутим, након информисања код правника, схватила сам да још увијек није сасвим јасно да ли је то што сам ја усликала довољно да некога пријавим или се мора оставити доступним тај коментар на страници да се њему може приступити. Неке ствари у закону још увијек нису издефинисане до краја“, појаснила је Бојана.

Она је додала да је проблем што Фацебоок дозвољава да направите лажни профил, односно да направите бесконачно много лажних профила са којих можете некога да узнемиравате и да не постоји начин да се томе уђе у траг.

„Због тога не знам колико ће покушај да се неко казни имати ефекта, али није рјешење да не радимо ништа. Морамо покушати урадити било шта и поступати по савјести, јер се народ очигледно неће дозвати памети, нити су довољно информисани и едуковани да знају шта њихово понашање значи, да одређени коментари повлаче одређене санкције и да сносе одговорност за оно што су написали или изговорили“, рекла је Бојана.

Појавама таквих негативних коментара и говора мржње Бојана је приступала аналитички и није их доживљавала лично.

„Свјесна сам да такве поруке не долазе од људи који су вриједни наше пажње, јер су то неосновани и небулозни коментари који су само пројекција стања те особе која је те коментаре написала, да су то људи које треба сажаљевати, али то су и људи којима заиста треба помоћ, њима, а не мени. Такви коментари нису на мене утицали, нису ме погађали, него сам била радознала и хтјела сам сазнати шта се крије иза таквих патолошких стања и девијација, гдје ви и по самом изражавању видите да се углавном ради о примитивним и необразованим особама“, сматра Бојана и додаје да један дио њих нису особе чије се понашање може оправдати болешћу, нити поремећајем, већ су то заиста само јако безобразни и дрски људи којима се мора ставити до знања да се не могу тако понашати у јавном простору.

„То су људи који вас желе убити и ако ставите пост о принцес крофнама, видео из бутика у којем се говори да је дошла нова колекција или ако у апотеци причам о креми. Њих не занима садржај испод којег ће они да коментаришу. Али то је прешло у лично вријеђање, да вам вријеђају дјецу рођену. То је знак да бисмо требали покушати информисати, едуковати људе да ће одређено понашање бити кажњиво иако сумњам да ће до једног дијела тих људи таква порука и доћи“, истиче Бојана.

Каже да је ово борба на нивоу појединца и да свако треба да говори о проблемима са којима се суочава.

„Треба одвојити вријеме да кажете свој став на ту тему, да такве ствари неће бити само брисане, јер брисањем и бановањем таквих људи њима чинимо услугу и они ће продужити даље и наставити да малтретирају неког другог, њима је само циљ да то раде. Свако треба покушавати рјешавати појединачне случајеве колико је могуће на начин да други на том примјеру могу да виде како ће се све то завршити и да мало више људи почне обраћати пажњу на понашање“, рекла  је Бојана.

На крају Бојана каже да се посебна пажња треба посветити младим особама, на које говор мржње може негативно утицати, а свједоци смо да се у свијету дешавају и суициди због ове појаве.

„Дјеца и тинејджери могу да трпе грозне коментаре и да то изазове стравичне посљедице. Треба покушати заштитити млађе генерације и опет се враћамо на појединце, гдје би сваки родитељ своје дијете требало да на исправан начин васпита, образује, едукује и информише о томе и да их на неки начин покуша унапријед заштитити од свега онога што они могу очекивати да им се деси, односно да их не препусте случају, па да дјеца крију од родитеља да имају отворен неки профил и да се не деси да родитељи за такве ствари сазнају тек у моменту када они буду изложени неким лошим појавама, већ да их родитељи припреме на све оно што могу да очекују на друштвеним мрежама", поручује Бојана.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.