Борба с апсурдним системом: Франка може у вртић, али само уз посебне услове

Умјесто пет дана у тједну Франки је најприје дозвољено да похађа вртић само два дана

rtl.hr / 17. септембар 2019

rtl.hr

Дјевојцица Франка од четвртка ће ипак моћи похађати вртић свих пет дана, али уз опсервацијски уговор на три мјесеца. Одлучило је тако вртићко повјеренство што свакако представља корак унапријед, но Франкина борба овдје не завршава.

Подсјећамо, петогодишњој Франки из Крижеваца, како смо недавно извјештавали, онемогућен је одлазак у вртић јер носи наочале и има страбизам. Управо је то одговор који је Франкина мајка добила након што је стручни тим вртића процијенио да је Франка "дијете с посебним потребама".

Умјесто пет дана у тједну Франка је најприје добила дозволу да похађа вртић само два дана. Тако Франка два дана тједно иде у градски вртић Крижевци, а три дана у Центар за одгој, образовање и рехабилитацију иако није дијете с посебним потребама.

Мајка дјевојчице рођене пријевремено - у 27. тједну трудноће, коју се мора пратити до осме године, али без иједне дијагнозе, значи здраве дјевојчице, поручила је како ће се борити за своју Франку. Тражила је поновно разматрање одлуке стручног тима вртића тражећи да се њезином дјетету омогући похађање вртића свих пет дана у тједну. 

"Имам документацију од Гољака, од Ребра, од свих доктора који њу прате да је она спремна за редован вртић, у свему је уловила своје вршњаке", испричала нам је недавно Франкина мајка која се обратила правобранитељици за дјецу, чији је Уред одмах реагирао и поручио да ће случај истражити. 

 

ртл.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.