БОРБА ЗА БАЊАЛУКУ ЋЕ БИТИ НЕМИЛОСРДНА Станивуковић и Радојичић ће из бирача извући оно најприземније!

Највећа борба на изборима ће се водити за Бањалуку, а ово ће бити најпрљавија кампања досад у којој побједника неће одлучивати само страначка организација, већ и рад на интернету.

Milovan Matić / 30. јун 2020

Иако још није званично, кандидати за новог градоначелника Бањалуке ће бити Игор Радојичић и Драшко Станивуковић. 

До сада смо имали прилику да видимо неколико истраживања јавног мњења која благу предност дају Радојичићу, док на интернет анкетама већу подршку готово увијек добија Станивуковић.

Према мишљењу стручњака, Бањалука полако улази у период немилосрдне борбе за позицију градоначелника, а судећи према именима која ће претендовати на ту позицију и њиховим политикама, очекивати је да би кампања за локалне изборе могла бити најпрљавија до сада.

За сада, тренутни градоначелник Бањалуке, који најављује нову кандидатуру, око себе је окупио, уз матични СНСД, још 9 политичких партија уједињених у, како су се назвали, Видовданску коалицију.

Са друге стране, још увијек се чека да опозиција и званично изађе са кандидатом за градоначелника и коалицијом која ће се супроставити тренутној власти на предстојећим изборима. Ипак, већ извјесно је да ће ПДП, као најјача опозициона странка у Бањалуци дати кандидата из својих редова и скоро сигурно ће то бити посланик у НСРС Драшко Станивуковић. 

Доктор политичких наука Владе Симовић за БУКУ је прокоментарисао каква нас јесен очекује. Према његовом мишљењу да ће за кандидате бити веома важно колику ће подршку других политичких субјеката окупити око себе.

„Према постојећим истраживањима и анкетама предност се даје позиционом кандидату у односу на опозиционог кандидата који је најављен од стране ПДП-а. Игор Радојичић и СНСД су окупили једну ширу коалицију у којој је велики број странака које међусобно и не функционишу добро, али су заинтересоване да садашњи градоначелник остане на тој позицији и након избора и у чему они виде своју корист. Радојичићу на руку иде и чињеница да се градоначелник бира системом релативне већине и то је олакшавајућа околност за позицију“, каже Симовић и додаје:

„Када је ријеч о опозиционом кандидату којег је најавио ПДП као опозициона странка морамо рећи да ће његов успијех много зависити од тога колико ће они успјети да саставе широку коалицију. Још увијек је неизвјесно да ли ће све опозиционе партије подржати тог каднидата, а чак смо и имали најаве да неке мање партије неће дати своју подршку“, рекао је Симовић.

Он сматра да између гласвних кандидата који би требали водити битку за мјесто градоначелника и нема претјераних идеолошких разлика. Због тога очекује прљаву и персонализовану кампању.

„Када је ријеч о разликама између њих двојице, морамо подсјетити да на политичком тржишту између политичких партија не постоје велике идеолошке разлике. Ти односи нису толико опозициони колико су они конкурентни. Чим су конкурентни, а не класични идеолошко-програмски односи или разлике ту су и кампање персонализоване и далеко непристојније, прљавије и дегутантније него што је то у ситуацијама гдје се примарно политички кандидати сукобљавају према идеолошко-програмским основама.И ова кампања ће управо бити таква и у огромној мјери личити на ријалити шоу, биће заиста популистичка и као таква ће пробудити најприземније страсти код дијела бирача који ће се искључиво односити према једној или другој страни“, констатује Симовић.

Он објашњава да ће се велика борба водити на друштвеним мрежама и путем медија на интернету у много већем обиму него што је то било раније.

„Вјероватно ће кандидати покушати да искористе технолошке могућности и пребациће се дио кампање на интернет. Борба ће се водити много више него прије путем Твитера и Фејсбука, а за то су разлог и услови настали због вируса корона који ће диктирати кампању. Ова кампања ће по много чему бити заиста другачија од претходних јер су услови у којима се она одвија далеко сложенији“, рекао је Симовић.

„Онај ко остави бољи утисак у интернет сфери и ко буде имао већу подршку различитих онлајн медија, тај може да очекује да ће један дио бирача добити само захваљујући добро организованој кампањи путем интернета. То ће заиста по први пут имати далеко већи значај. Вјероватно ћемо имати мање окупљања због корона вируса и генерално ће мање људи долазити на предизборне скупове, па ће се добар дио кампање одвијати путем интернета што ће имати и своју рефлексију на изборне резултате“, каже Симовић.

Наш саговорник наводи да ће бити занимљиво видјети и колико ће мање странке бити одане носиоцима коалиција.

„Када је ријеч о странкама које се окупљају око једног и другог кандидата биће занимљиво видјети хоће ли све странке бити апсолутно одане ономе што је избор њиховог руководства. Ми смо имали на претходним изборима занимљиве случајеве гдје је добар дио чланства тих мањих партија гласао супротно упуствима врха странке“, рекао је он.

Он закључује да ће и власт и опозиција све своје напоре усмјерити управо на бањалуку, која је с једне стзране највеће нада за опозиционе снаге да направе промјену, али и за власт којој ће приоритет бити највећи град у РС.

„Генерално ће најзанимљивији избори бити у Бањалуци и ту треба очекивати најснажнију борбу. Прије свега, опозиција ће огроман фокус ставити на Бањалуку, посебно јер је ПДП јак у овој средини и покушаће да се путем Бањалуке наметне као лидер опозиције у РС. Са друге стране, СНСД-у је јако битно да задржи Бањалуку као град у којем ова странка доминира већ годинама. Тако да ће Бањалука бити најактивнији простор у РС на локалним изборима“, рекао је Симовић.

Политичка аналитичарка из Бањалуке Тања Топић слаже се да ће предстојећи период на политичком небу највећег града у РС бити веома занимљив. Посебно наглашава специфичност периода испред нас који ће нам донијети кампању за локалне изборе какву до сад нисмо имали прилику да гледамо.

„Кампања ће бити потпуно другачиа и добиће другачије обрисе, посебно због пандемије и епидемиолошке ситуације. Већ сами политички актери су нагласили да то неће бити традиционалне активности већ да ће то бити више у сфери дигиталног, односно онлајн кампања на коју ће се фокусирати. Оба кандидата већ дуго времена комуницирају путем друштвених мрежа и тај вид комуникације ни једном ни другом није стран. Са те стране они ће наставити да допиру до гласача на онај начин на који комуницирају већ неколико година уназад“, каже Топић.

Она наглашава да ће се поред све присутније онлајн кампање кандидати за градоначелника итекако борити и за гласове на терену, мада ће и та њихова тактика бити на крају пренесена на друштвене мреже.

„Наравно, они имају и друге активности непосредне комуникације са грађанима, гдје комуницирају и једни и други. Станивуковић посјећује рурална подручја који имају проблеме са инфраструктуром на шта он указује. Радојичић обилази радове и разговара са људима гдје се они проводе. То је нека врста комуникације са мањим бројем људи. Оно што ће бити велика загонетка и због чега ће бити веома тешко прогнозирати неки исход је питање излазности“, каже Топић и подсјећа:
„Све је већа комуникација посредством друштвених мрежа, а тај дио људи до којих они тако допиру су млађа популација која јесте врло активна у тој онлајн сфери, али је упитно колико њих ће изаћи на изборе. Врло је тешко процијенити колико ће и старији грађани који су врло дисциплиновани и воде рачуна о свом здрављу преузети ризик и изаћи на изборе. Понавља нам се она прича од низа изборних циклуса да ће кључ избора лежати у излазности“, рекла је Топић за БУКУ.

Судећи према ријечима наших саговорника очекује нас до сад невиђена ситуација на политичком небу Бањалуке, која ће бити све само не обична. 

Прочитајте још:

Анкета Бука портала: Питали смо грађане за кога би гласали! Радојичић или Станивуковић?


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.