Борис Дежуловић: Даyтонски неспоразум

Господо, овдје имам један занимљив документ који се, како видите, зове "Опћи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини", колоквијално "Даyтонски споразум".

Boris Dežulović / 16. јул 2021

На тридесетој страници имате "Анекс 4", а на тридесет седмој "Чланак 5., Предсједништво БиХ", у којему је прописан избор чланова Предсједништва. Јесте ли пронашли?

Поштовани читатељи, добар дан. Особита ми је част у данашњој колумни угостити предсједника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића и предсједника Републике Хрватске Зорана Милановића. Господо, добар дан и добродошли у моју скромну колумну, молим вас осјећајте се као на Радиотелевизији Херцег-Босне.

- Добар дан и вама, поздрав свим читатељима.

- Добар дан и хвала на позиву.

Морам читатељима одати малу тајну: након што сам мјесецима узалудно покушавао договорити ваше заједничко гостовање, пристали сте доћи тек кад сам као тему колумне предложио положај Хрвата у Босни и Херцеговини. Господине Пленковићу, ви сте некидан на Дубровник Форуму рекли, цитирам: "Ако има и једна тема у којој постоји сугласје између Владе и предсједника Републике, то је равноправност Хрвата у БиХ."

- Добро, то нисам рекао да истакнем слагање с предсједником, већ важност те агенде.

Јасно. Без сумње, ријеч је о изнимно важној теми. Након што сте недавно, на загребачкој конференцији поводом двадесет пете годишњице Даyтонског споразума рекли како, цитирам, "Анекс 4 тог споразума утврђује легитимну представљеност трију конститутивних народа у институцијама БиХ", и како би "превидјети или намјерно игнорирати тај кључни дио била озбиљна грешка", на Дубровник Форуму сте истакли, сад ћу вас опет цитирати, а ви ме исправите ако гријешим: "Требамо се држати слова и закона Даyтонског споразума; морамо наћи механизме за јамства Хрватима да ће њихов представник у Предсједништву бити легитимни представник Хрвата у БиХ." Господине Пленковићу, је ли то точно?

- Заправо сам рекао "јамства Хрватима да ће њихов представник у Предсједништву бити легитимни представник политичких странака Хрвата у БиХ". Молим лијепо.

Наравно, испричавам се. Господине Милановићу, ви сте чак и изазвали доста буре инзистирајући да се одредба о поштивању Даyтонског споразума уврсти у декларацију на посљедњем суммиту НАТО-а, а ових дана на турнеји по Херцег-Босни управо нисте могли довољно нагласити важност Даyтона. Ако допуштате, сад бих цитирао и вас: "Даyтонски споразум у међународном је праву у рангу радицираних уговора, то су уговори који се не могу тек тако мијењати. Такви уговори се мијењају тек у великим турбуленцијама, да не кажем у рату." Јесам ли што пропустио?

- То је углавном то. Добро, још сам изријеком додао како "Жељко Комшић није представник хрватског народа, јер члана Предсједништва морају бирати грађани хрватске националности". Молим, мени се то чини доста важним.

Јасно, јасно. Углавном, можемо се овдје сложити да "Анекс 4 утврђује легитимну представљеност трију народа у институцијама БиХ" и како би "игнорирати тај кључни дио била озбиљна грешка", те да у његову духу треба инзистирати на легитимном "представнику хрватског народа", односно "представнику политичких станака Хрвата у БиХ", којега у Предсједништво "морају бирати грађани хрватске националности"?

- Апсолутно. Свето писмо.

Врло добро. Господо, овдје имам један занимљив документ. Ту су двије копије, по једна за сваког од вас, изволите. Документ се, како видите, зове "Опћи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини", донесен у Даyтону, Охио, 21. студенога 1995., због чега се и данас колоквијално назива "Даyтонски споразум". На тридесетој страници имате "Анекс 4", а на тридесет седмој "Чланак 5., Предсједништво БиХ", у којему је прописан избор чланова Предсједништва. Јесте ли пронашли?

- Шта је ово, зајебанција нека?

Не, не, уопће. Дакле, Даyтонски споразум, Анекс 4, онај – како рекосте, господине Пленковићу – "кључни дио". Ето, ту, чланак 5. Јесте? Можете ли ми сад, молим вас, показати гдје точно пише да хрватског члана Предсједништва као "представника хрватског народа" – односно "представника политичких станака Хрвата у БиХ" – "бирају грађани хрватске националности"?

- Не разумијем што желите, па ту лијепо пише, но...

Гдје? Гдје точно?

- Па ту, мислим… Зоки, реци нешто?

Допустите да прочитам умјесто вас, нема тога много. Дакле, "Чланак 5. – Предсједништво БиХ састоји се од три члана: једнога Бошњака и једнога Хрвата, од којих је сваки изравно биран на подручју Федерације, те једнога Србина, који је биран изравно на подручју Републике Српске."

- Шта, то је све?

То је све. И да, има још параграф о начину бирања: "Чланови Предсједништва изравно се бирају у сваком ентитету (сваки бирач гласује за попуњење једнога мјеста)." И то је то. Дакле, да поновим: гдје сте точно прочитали да Хрвата у Предсједништву бирају "грађани хрватске националности", а гдје да га бирају као "представника хрватског народа", односно "политичких станака Хрвата у БиХ"?

- Добро, кад тако дословно читате, наравно да онда, је ли, све је... гледајте: Даyтонски споразум изријеком прописује, у смислу да сваки конститутивни народ, разумијете, иначе… је ли тако? Гдје сам стао?

Не знам, по овоме како пише у самом Споразуму испада да је једини увјет за хрватског члана Предсједништва да је Хрват. Нема ништа о "представнику хрватског народа" или "представнику политичких странака Хрвата у БиХ". Треба само бити Хрват.

- Дајте да још једном погледам. И што кажете, то је оригинални Даyтонски споразум?

Оригинал.

- Али, ако је то точно, то је скандалозно. Испада да било тко може бити хрватски члан Предсједништва БиХ, важно је само да је Хрват! Теоретски, значи чак и Бошњаци могу гласати за неког "свог" Хрвата. Штовише, по овоме испада да Жељко Комшић слободно може бити хрватски члан Предсједништва! Важно је само да је номинално Хрват. То је страшно!

Слажем се. Зашто, рецимо, Милорад Додик не би могао бити представник Хрвата у Предсједништву? Само зато што је Србин? То је, ето, та славна западна демокрација! Ја, истина, не бих рекао "страшно", него "смијешно", али разумијемо се.

- Невјеројатно! Зна ли свијет за ово? Ово је скандал, тко је ово саставио, тко би овако нешто уопће потписао?

Заправо, потписао је ваш политички отац, Фрањо Туђман. Ево овдје доље, у дну, погледајте, између "Изетбеговић" и "Милошевић". "За Републику Хрватску, др. Фрањо Туђман, власторучно." И знате што је најбоље?

- Што?

- Што?

Туђман и ХДЗ то су представили као величанствену хрватску побједу. У једном интервјуу 1998. Туђман је о Даyтонском споразуму рекао и ово: "Да нисмо били ратни побједници, тешко би нам било постићи ту политичку и дипломатску побједу." Штовише, у једном другом интервјуу похвалио се како је "особно дао иницијативу за Даyтонски споразум", па чак и да су "Хрвати спасили Даyтонски споразум".

- Не ваљда? Туђман?

Богами Туђман.

- Да, да, разумијем што желите... ово је сад доста незгодно, што ћемо? Зоки? Ти си магистрирао право у Бруxеллесу, може ли се ово, штајазнам, једноставно игнорирати?

- Игнорирати?! Треба га мијењати, ето што треба! Ја сам сигуран да би предсједник Туђман...

Господо, не можете Даyтонски споразум ни игнорирати ни мијењати. Ви сте обавезни држати се слова и закона Даyтонског споразума.

- Зашто? Па није то Свето писмо!

Можда зато што би игнорирање било озбиљна грешка. Можда зато што су то уговори који се не могу тек тако мијењати, осим у великим турбуленцијама, да не кажем у рату.

Зоки је у праву, говорите глупости. Тко вам је то рекао?

Ви, малоприје. Ово с "озбиљном грешком", "словом и законом" рекли сте ви, а ово с "турбуленцијама" и "ратом" господин Милановић. Ту горе, видите? "Игнорирати тај кључни дио...", "држати слова и закона...", "не могу се тек тако мијењати...", "у великим турбуленцијама, да не кажем рату"...

- Да, да, видим, не морате сад… гледајте, рат, рат… хајде да и то демистифицирамо, што је заправо рат?

- Извадили сте из контекста, ово је скандал! Зоки, хајдемо ми одавде, идемо на ТВ Херцег-Босне у Мостар.

 

Порталновости


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.