Бранко Перић: СОЛОН И ЊЕГОВИ ИЗРОДИ

Обичан човјек сваког дана гледа како власт прелази у руке анонимних смутљиваца, утајивача пореза, фалсификатора диплома, осуђиваних и осумњичених, превараната разних фела, шпекуланата на тржишту и трговаца духом и утицајем.

Branko Perić / 04. новембар 2019

У цивилизацијском свеопштем расулу, присуствујемо и суноврату права и породице, фундаменталних вриједностима људске цивилизације, које су се посљедњих двадесетак година отимале транзицијском опадању и пропасти. Национална права сустиже судбина међународног права: суспендује их политичка моћ на сваком кораку. Правда исчезава из видокруга обичних људи и постаје недостижна. Моћ богатих и њиховог капитала одређује људску судбину и човјекову (не)срећу. 

У 6.вијеку прије нове ере Атињани су били у ситуацији сличној нашој данас. Главну ријеч у друштву имале су аристократе по рођењу (еупатриди), који су су били посједници великих имања и који су се богатили на рачун сиромашних сељака. Сиромашни су тонули у биједу и на крају били приморани да се задужују да би преживјели. Када више нису могли да враћају дугове, падали су у дужничко ропство и постајали слуге на својим бившим имањима. Похлепа богатих створила је мноштво биједника који су продавани као робље. 

Мудри Атињани су у једном тренутку схватили каква опасаност пријети Атини од поларизације друштва и уништења њихових породица па су у државну службу позвали Солона, водећег атенског пјесника са претходним искуством у државној служби. Знали су да је Солон частан човјек који је властитим примјером утицао на политику. Памтили су га по томе што се противио тиранији и отворено критиковао власт. «Јавно зло улази у кућу сваког човјека», писао је! Атињани су му дали одријешене руке у организацији државе.

Прво што је Солон урадио била је наредба да се сељацима врати одузета земља и да се ослободе поробљени грађани. Једноставно је поцијепао списак дугова и поново успоставио социјалну равнотежу. Затим се посветио доношењу праведних закона (умјесто Драконових). Заштитио је пољопривреду и нормирао живот грађана увођењем породичног и кривичног права! Забранио је сваку врсту луксуза и увео организовано васпитање младих.  Са праведним законима је поставио темеље атинског демократског уређење. 

Солон је увео и први народни суд који се звао суд заклетих (хелилеја). Избор народних судија вршен је жребом. Солону није требало високо судско и тужилачко вијеће да би створио поштен правосудни поредак и вратио правду обесправљеном народу. Био му је довољан здрав разум и достојанство непоткупљивог државника.

Хроничари биљеже да је Атина процвјетала за владавине Солона. Нове идеје стварале су ново богатство из кога се винуо пламен духа. Отписивање дугова ослободило је стваралачки потенцијал Атињана. Позориште, архитектура и вајарство настали су захваљујући генијалности Солона. Солоново насљеђе је постало основа Римског царства и западне цивилизације. 

Знао је мудри Солон оно што властодржци до дана данашњег нису схватили: да је богатство које ствара биједу највећи непријатеље друштва и државе! Знао је да гомилање новца да би се расипнички трошило и уживало у луксузу, баханалијама и разврату, док већина људи живи у биједи и једва саставља крај с крајем, не окупља људе око племенитих идеја заједништва, солидарностии, племенитости и патриотизма, него их уједињује у незадовољству и мржњи, које рађају побуну. Знао је да уништавање породице, најснажније силе која васпитава и држи на окупу људе, растаче саме темеље друштва.    

Начело да су закони и владавина закона, које је Солон уздигао на пиједестал светог, спасила је од пропасти античку државу и ударила темеље цивилизацији.

Није Солон поучан само због своје државничке мудрости. Солон је метафора части и достојанства човјека на власти и његове смјелости да се одупре похлепи богатих и моћних. Поучан је и због тога што су његове реформе засноване на социјалној правди и увјерењу да без праведних закона и грађанског реда и одговорности није могуће извести друштво из велике кризе. 

Данашњи властодржци су у свом незнањи и моралној изопачености уништили све вриједности античког наслеђа. Са изборним крађама и преварама су обесмислили и до апсурда довели саму идеју демокрартије. Од идеје политичког организовања друштва створили су мафијашке оганизације за стицање и одржавају сумњиво стечене власти. Потргали су све токове организованог друштва и разбилу све његове социјалне ћелије. Са пљачком и пустошењем друштвеног богатства уништили су државну моћ и судбину друштва предали у руке профита и на њему засноване политичке моћи. 

У данашњем свијету не видимо политичара који разумије друштвене токове и који би знао и имао смјелости да изведе друштво из свеопште кризе. Политичари су данас људи без идеја и употребљивог знања. Сва њихова мудрост користи се за стицање властитог богатства. Ријетки су појединци у структурама власти које нису завели сјај богатства и моћ власти. Видимо ту врсту глобалног ништавила на сваком кораку. Кад им престану мандати, видимо их у токовима великог профита. Готово да не знамо за политичара који се није уплео у мафијашке послове са новцем и личним богатством, који није огуглао на сиромаштво и биједу огромне већине људи, и који своје прљаве руке не скрива дрскошћи и ширењем страха од одмазде.
 
Обичан човјек сваког дана гледа како власт прелази у руке анонимних смутљиваца, утајивача пореза,  фалсификатора диплома, осуђиваних и осумњичених, превараната разних фела, шпекуланата на тржишту и трговаца духом и утицајем. 

За људи на власти нема ни закона ни суда. Они се не крећу без тјелохранитеља и ротације,  они не возе властите аутомобиле, они не користе своје телефоне, они не плаћају пиће и јело у ресторанима, они не обрађују своју земљу, они не одржавају своје куће, они не спавају са својим женама, они не васпитавају своју дјецу... 

Они имају авионе, бродове, возове, јахте, ловишта, острва и мора. Имају своје слуге, своје улизице и своје дворске луде. Имају своје куваре, љекаре, месаре и фризере. 

Шта би урадио мудри Солон да се данас појави међу својим изродима?   


Пише Бранко Перић за БУКА магазин 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.