“Брегзит је крив за пропаст ресторана, људи више не излазе”: Джејми Оливер о банкроту

“Људи су те кобне 2016. године због економске неизвесности Брегзита напросто престали да излазе у ресторане”, изјавио је Джејми Оливер.

BUKA portal / 21. август 2019

 

Он је тако покушао да образложи пропаст свог пословног царства.

Насловнице британских медија последњих месеци красили су бројни извештаји о пропасти његовог ланца ресторана Јамие Оливер Рестаурант Гроуп, због чега је без посла остало чак 1.000 Британаца.

Од 25 ресторана, колико их је кувар имао широм Велике Британије, последњих месеци се затворило чак 22, пише Финанциал Тимес.

За сада послују још само три ресторана у непосредној близини лондонског аеродрома Гетвик, али је и њихова судбина врло неизвесна.

Почетак краја његових ресторана почео је 2016. године, а Оливер је предузео све мере у покушају да их спаси.

Инвестирао је преко 13 милиона фунти сопствених средстава како би амортизовао трошкове пословања, али ни тај покушај није уродио жељеним резултатом јер је компанија за само годину дана изгубила више од 29 милиона фунти.

Но, његову су судбину доживели и други ланци ресторана у Уједињеном Краљевству.

“Због економске и политичке неизвесности Брегзита све мање људи излази у ресторане, а и сами ресторани неретко покушавају да уштеде и амортизују губитке смањујући порције или квалитет намирница”, каже за “Гардијан” Симон Квирк, стручњак за потрошачке навике из саветничке фирме Кантар, а преноси Новац.хр.

У марту 2019. године Британија је имала 1,1 одсто мање групација ресторана него што их је имала у истом периоду 2018. године, што говори у прилог чињеници да чак шест групација годишње обустави своје пословање због лоших финансијских резултата.

Джејми Оливер своју је светски признату каријеру започео крајем 1990-тих као Голи кувар, а његова нето вредност се данас процењује на 240 милиона фунти. Упркос неуспеху ланца ресторана, Оливер свој профит може захвалити невероватно популарним телевизијским емисијама и куварима који и даље обарају рекорде у продаји.

“Било је ово јако тешко искуство, али сам свеједно захвалан на лекцијама које сам био присиљен да научим”, закључио је Оливер, додавши да се захваљује својим марљивим и оданим радницима на дугогодишњој служби, преноси Б92.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.