Бриан Ено у кампањи за ослобађање Јулиана Ассангеа

"Новинарство преживљава у атмосфери слободе, а она се сада гаси’, Бриан Ено.

BUKA portal / 10. децембар 2019

foto: REAL MEDIA / YOUTUBE

Покренута је кампања која позива на правду за Јулиана Ассангеа, који је тренутно смјештен у самици у затвору највишег осигурања у Белмарсху, чекајући могуће изручење САД-у.

Бриан Ено придружио се пред матичним уредом у Лондону организаторима из кампање Дон’т Еxтрадите Ассанге, као и присташама из Цоде Пинк – америчке мировне кампање са сједиштем у САД-у. Нова кампања позива људе да затрпају матични уред е-маиловима и физичким разгледницама (које се могу наручити путем интернета) прије 19. децембра, а то је датум сљедећег појављивања на суду за Ассангеа.

Анн Wригхт, бивша генералка америчке војске и замјеница велепосланика, која је поднијела оставку због илегалности рата у Ираку, рекла је да као америчка држављанка позива британску владу да ослободи Ассангеа.

“Комерцијани медији су се показали неупјешни кад је у питању новинарство, а Јулиан Ассанге је професионални новинар”, изјавила је Анн Wригхт том приликом.

Медеа Бењамин, која је суоснивачица Цоде Пинк, истакнула је да је особа иза решетака била особа која је разоткрила инвазије, убиства цивила и употребу мучења, а то говори много о америчком и британском „правосудном систему ”.

Бриан Ено, музички визионар, говорио је о системским државним мучењима новинара и подсјетио нас да је Ассанге већ дужи низ година у изолацији, а тренутно се налази у Белмарсху.

Треба се присјетити да је све то почело 2010. године када је Цхелсеа Маннинг на WикиЛеаксу пустила филм у којем су амерички хеликоптери циљали и убијали новинаре у Ираку. Нитко од одговорних није приведен због одговорности, али она је била у затвору седам година. Након тога је пуштена, али сада се враћа у затвор због одбијања свједочења против WикиЛеакса.

Оптужбе за силовање против оснивача WикиЛеакса Јулиана Ассангеа одбачене су почетком ове године. Никада није оптужен за такав злочин, а саме оптужбе нису правилно ни истражене. Адвокат који дјелује за тужитељство Цроwн Просецутион Сервице чак је 2010. и 2011. године писао својим шведским колегама тражећи од њих да не дођу у Велику Британију на разговор, иако је пристао разговарати с њима уколико дођу у еквадорско велепосланство. ЦПС је касније признао брисање е-маилова и додао мноштво списа злоупотребе поступка око Ассангеовог притварања.

УН-ов специјални извјеститељ за мучење, Нилс Мелзер, у мају је посјетио Ассангеа у Белмарсху и написао: „Господин Ассанге је током неколико година свјесно изложен прогресивно тешким облицима окрутног, нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања, чији се кумулативни учинци могу описати само као психолошка мучења.”

Они који се залажу за пуштање Ассангеа и који су га видјели на суду прије само неколико тједана страхују за његов живот, описујући његово ментално и физичко стање као очајно. Иако је казна за кршење јамчевине завршила у септембру, а шведске оптужбе одбачене, судац је пресудио да ће остати у Белмарсху до рочишта за изручење у фебруару, а уз то су биле неизбјежне жалбе и даљњи судски поступак, далеко изван тога. И даље му ускраћују средства за припрему правне обране, а његово здравствено стање свакодневно се погоршава.

Јохн Пилгер рекао је да је “поступање и прогон Јулиана Ассангеа начин на који диктатуре третирају политичког затвореника.”

“Ово није важно само за Ассангеа, већ и за будућност новинарства и будућност влада да одговарају за оно што раде”, изјавио је Бриан Ено.

 

Равнододна


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.