Бриселски самит о путовањима: Туристичке земље су за цови пасоше, али су Нијемци и Белгијанци изнијели радикалан приједлог!

"Циљ је амбициозан, али остварив. Грађани од нас очекују да будемо амбициозни", рекла је предсједница Еуропске комисије Урсула вон дер Леyен.

Augustin Palokaj / 21. јануар 2021

Шефови држава или влада ЕУ разговарају вечерас на виртуалном суммиту о приједлогу кориштењу потврда о цијепљењу или, како су их неки назвали, "цовид-путовницама".

Но, то је само једна од тема око којих ће покушати постићи ако не договор, онда барем напредак према заједничком приступу у даљњој борби против коронавируса. Према дипломатским изворима из ЕУ, све је више оних који подржавају идеју о потврдама о цијепљењу, али шансе да се на разини ЕУ постигне договор да оне буду критериј за путовање унутар ЕУ у овом су тренутку мале.

Највише се за увођење таквих "картона", које би све државе чланице морале признати, залажу државе у којима су туризам и путовања међу кључним секторима за господарство, а она су највише погођена мјерама борбе против вируса. Изузетак је Француска гдје је противљење цијепљењу највеће у Еуропи, а власт се очито не жели замјерити грађанима годину дана прије избора.


Потпори коју су идеји о "цовид-путовницама" дали прије Грчка, Португал, Словенија и Пољска, сада се прикључила и Малта.

Међутим, дипломати у Вијећу сматрају да је идеја још увијек у почетној фази. Еуропска комисија је прије два дана, управо као допринос данашњој расправи шефова држава или влада, усвојила стратегију о наставку заједничке борбе против цовида-19 те пронашла рјечник о питању такозваних цовид-путовница с којим све стране могу живјети, без обзира на то јесу ли за ову идеју или против ње.

Комисија спомиње потврде о цијепљењу које би се издале, а државе чланице могле би их користити у свом здравственом суставу. "Комисија ради с државама чланицама на потврдама о цијепљењу, уз пуно поштивање закона ЕУ о заштити података, што може помоћи наставку бриге за заражене. Заједнички приступ требао би се договорити до краја сијечња 2021. како би потврде држава чланица могле брзо бити кориштене у здравственим суставима диљем Еуропске уније", пише у приопћењу Еуропске комисије.

Предсједник Еуропског вијећа Цхарлес Мицхел, који ће и предсједати расправом шефова држава или влада, рекао је прије како би сада било прерано уводити такве потврде као врсту путовница јер грађанима није још увијек омогућено да се сви могу цијепити, као и због недостатка знанствених доказа да цијепљене особе не шире вирус.

И француски државни тајник за еуропска питања Цлéмент Беауне изјавио је како "неће ићи опција да људима ограничимо кретање, а цјепива нису свима доступна".

Румуњски предсједник Клаус Иоханнис сматра да се потврда о цијепљењу треба користити само у здравствене сврхе, иначе ће послужити за изазивање подјела.

Ипак, већина сматра да би увођење таквих потврда, кроз дигитални сустав у цијелој ЕУ, с могућношћу провјере, значајно олакшало кретање јер би они који имају такве потврде били ослобођени обвезе тестирања и за њих би се укинуле потврде о негативном налазу.

Лидери ће разговарати и о бржој набави цјепива како би се остварио циљ који је споменула Еуропска комисије о цијепљењу најмање 70 посто пунољетних грађана до почетка љета.

"Циљ је амбициозан, али остварив. Грађани од нас очекују да будемо амбициозни", рекла је предсједница Еуропске комисије Урсула вон дер Леyен.

Контроверзне идеје изнијеле су и Белгија и Њемачка. Белгијски премијер Алеxандер де Цроо предложио је потпуну забрану путовања на разини ЕУ ако нису нужна. Белгија, која можда жели рећи да засад има повољну епидемиолошку слику, прибојава се да британска варијанта вируса ускоро не постане доминантна те да све поновно крене у кривом смјеру. Њемачка не искључује затварање граница ако се на разини ЕУ не договоре строже мјере како би се зауставило ширење нове варијанте вируса.

 

Текст преузет из Јутарњег листа
 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.