Британци изгласали закон који блокира Бреxит без споразума и одбили план ванредних избора

Британски заступници изгласали су закон којим се блокира Бреxит без договора и осујетили су план премијера Бориса Јохнсона да распише ванредне изборе 15. октобра.

Klix / 05. септембар 2019

flickr

Закон којим се блокира Бреxит без договора је усвојен с 327 гласова "за" и 299 "против". Сада ићи у Дом Лордова гдје га не могу забранити, али се с њиме може одуговлачити што је вјеројатан сценариј, пишу британски медији.

Ријеч је о закону који би присилио Јохнсона да затражи одгоду Бреxита ако до 31. октобра не постигне договор с Европском унијом.

Јохнсон је раније најављивао да ће расписати пријевремене изборе уколико у парламенту буде блокиран Бреxит без договора.

Међутим, за расписивање избора требала му је подршка најмање 434 заступника, али само је њих 298 било "за", док их је 56 гласало "против". Опозициона Лабуристчка странка дала је налог својим заступницима да буду суздржани.

Опозициони лидер Јеремyја Цорбyна је изјавио како ће пристати на пријевремене изборе када приједлог о новој тромјесечној одгоди Бреxита до 31. јануара 2020. године буде прихваћен у Дому лордова и тако постане закон.

Такав сценариј могао би се догодити у понедјељак.

 

Клиx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.