Британска премијерка Тереза Меј сутра подноси оставку?

Остаће на функцији док не буде изабран њен насљедник

BUKA portal / 23. мај 2019

Британска премијерка Тереза Меј (Тхереса Маy) сутра ће поднијети оставку, објавио је Тимес, без навођења извора. Као разлог оставке наводи се побуна чланова њеног кабинета након објаве новог плана за Бреxит. 

Меј ће остати премијерка док не буде изабран њен насљедник у двостепеном процесу у којем ће се два коначна кандидата суочити с гласањем 125.000 чланова Конзервативне странке. 

Према писању Тимеса, Меј је већ у сриједу навечер била на рубу оставке, али се одупрла притисцима инсистирајући да ће "одлучно привести крају кампању за изборе за Европски парламент. 

Ипак, њени савезници међу торијевцима вјерују да ће напустити чело британске владе након састанка са Сир Грејемом Бредијем (Грахам Брадy), челником Комитета 1922, у којем превладава струја конзервативаца који су против Меј и одлучно за Бреxит.

Иако је дуго одолијевала притисцима из властите странке да се повуче с позиције, Меј се због побуне својих министара коначно нашла у ситуацији у којој њен останак на челу британске владе више није могућ.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.