Британски научници дошли до великог открића код тежих цовид-19 болесника

БРИТАНСКИ научници почињу с тестирањем начина лијечења који би, надају се, могао придонијети сузбијању најтежих посљедица заразе цовидом-19 у болесника с тешком клиничком сликом.

BUKA portal / 25. мај 2020

 

Открили су да пацијенти који болују од најтежег облика цовида-19 имају изнимно низак број станица имунолошког сустава које се зову Т-станице

Т-лимфоцити или Т-станице су, уз Б-лимфоците, станице стечене имуности. Активирају се при контакту са својим антигеном, молекулом која потиче стварање антитијела, односно имуносну реакцију у организму, те обављају широк спектар функција који укључује станичну имуност и регулацију имунолошког одговора организма.

У новоме клиничком испитивању евалуират ће се учинак протеина интерлеукина 7, који повећава број Т-станица и може помоћи у опоравку пацијента. Проводе га, пише ББЦ, знанственици с института Францис Црицк, Кинг'с Цоллегеа у Лондону и болнице Гуy'с анд Ст Тхомас.

Они су проучавали крв 60 пацијената обољелих од цовида-19 те су уочили голем пад Т-станица.

Професор Адриан Хаyдаy с института Црицк је казао да су он и колеге били врло изненађени кад су видјели што се догађа са станицама стечене имуности. "Оне настоје заштитити организам, но чини се да вирус дјелује тако да их у тому спречава јер се њихов број значајно смањио".

"У микролитри (0,001 мл) капљице крви здрава особа просјечно има између 2000 и 4000 Т-лимфоцита. У пацијената заражених цовидом-19 које смо тестирали било их је само између 200 и 1200", казао је.

Научници кажу да би ово откриће могло утрти пут развоју теста за утврђивање разине Т-станица у крви, што би могло дати ране индикације о тому код којега ће се пацијента развити тежи облик болести.

Резултати упућују и на то да би се специфичним начином лијечења успио спријечити пад броја станица имунолошког сустава. 

Ману Сханкар-Хари, савјетник на одјелу за интензивну скрб болнице Гуy'с анд Ст Тхомас', каже да око 70 посто пацијената примљених на тај одјел због цовида-19 тамо стигне с између 400 и 800 лимфоцита по микролитри крви. Чим се почну опорављати, разина лимфоцита почиње расти, додаје. 

Интерлеукин 7 је већ тестиран на малој групи пацијената са сепсом и доказано је да сигурно подиже разину ових станица. 

У склопу овог испитивања научници ће интерлеукин 7 дати пацијентима с ниским бројем лимфоцита, који су на одјелу интензивне скрби провели више од три дана.

"Надамо се да ће се, након што се повећа број тих станица, побољшати опће стање пацијената. Као лијечник на одјелу интензивне скрби свакодневно се бринем о пацијентима врло лошега здравственог стања, због чега би успјешност оваквог лијечења била врло охрабрујућа", казао је. 

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.