Број пензионера у БиХ за пет година порастао за више од 50.000

Додао је да уколико у РС остану углавном само пензионери, да постоји могућност да ће због друштва, чистог ваздуха и природе пензионери из ЕУ долазити код нас.

BUKA portal / 21. мај 2019

Број пензионера у БиХ се, према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС и Федералног завода за мировинско/пензијско и инвалидско осигурање, у посљедњих пет година повећао за више од 50.000, а према мишљењу стручњака, с обзиром на то да имамо константан одлазак радне снаге, проблем би могао бити још израженији, пишу Независне новине.

“Број пензионера у Републици Српској је у априлу 2014. године износио 246.051, док их је у априлу ове године било 263.235”, стоји на званичној страници Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, на основу чега можемо видјети да се број пензионера у РС за пет година повећао за 17.184.

Према подацима Федералног завода за мировинско/пензијско и инвалидско осигурање, у априлу 2014. у ФБиХ су била 383.062 пензионера, док их је у априлу 2019. било 416.672, што говори да се број пензионера у ФБиХ повећао за 33.610.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, казао је да се суочавамо са проблемом за који у овом тренутку немамо рјешење, а у питању је континуирани раст броја неактивног становништва, који се огледа и кроз раст броја пензионера.

“Ми очекујемо да ће у РС број пензионера расти и у наредних 10 година. Што се тиче одлива радне снаге, такође имамо континуиран пад броја активног становништва. То су два веома негативна тренда, што ће се свакако одразити на економски раст и РС и БиХ”, истакао је Аћић за “Независне”.

Нагласио је да је поред неизвјесности у смислу економског раста, упитна и одрживост система социјалне заштите на принципу међугенерацијске солидарности.

Горан Радивојац, економски аналитичар, навео је да је неопходно организовати привредну активност како би се ријешио овај проблем, што, како каже, није неизводиво.

“Ми не можемо ако у чаши имамо два децилитра воде попити три, мораћемо се прилагођавати. Колико будемо имали могућности толико ћемо и исплатити пензија. У неком кратком и средњем року се ми можемо задуживати, али дугорочно нам више нико неће дати ни кредит”, рекао је Радивојац.

Додао је да уколико у РС остану углавном само пензионери, да постоји могућност да ће због друштва, чистог ваздуха и природе пензионери из ЕУ долазити код нас.

Адмир Чавалић, економски аналитичар, казао је да принцип међугенерацијске солидарности наилази на проблем не само у БиХ, него и у региону, па и у свијету.

“Разлика је у томе што БиХ има низ фактора почевши од већег броја пензионера, других корисника социјалне заштите по разним основима, а и оно што је евидентно у протеклих 10 година јесте значајан број одлазака становништва”, рекао је Чавалић.

Додао је да се у протеклих десетак година креира изузетан притисак на пензионо-инвалидску заштиту.

“Рјешење ће, ослањајући се на искуства западне Европе, бити вјероватно дизање љествице за достизање пензије – да то не буде 65 година, како је тренутно код нас, него 70 година”, истиче Чавалић.

Закључио је да ће се можда ићи на тростубни пензиони систем, који је увела Хрватска, а који се базира на тростубном принципу.

“Један стуб су обавезне државне пензије, затим необавезне државне пензије и приватне пензије”, појаснио је Чавалић.

У Фонду ПИО РС су казали да не страхују од повећања броја пензионера у РС.

“Ми смо 2018. године имали пораст броја пензионера од 1,2 одсто и то није велики пораст, али би било добро да је он мањи. Када говоримо о подацима фондова у окружењу, ми нисмо ни међу најбољима ни међу најгорима, али има фондова гдје је проценат пораста мањи од нашег”, рекли су у Фонду.

Навели су да је у претходним годинама било периода када је пораст броја корисника на годишњем нивоу био преко 10.000, што је била јако неповољна тенденција.

“Када узмемо податке по годинама видјећемо да нешто већи раст имамо 2016. године, а разлог већег раста је одлазак у пензију мајки којима се на свако дијете одбијала по једна година стажа и промјена према којој полицајци одлазе у пензију са 40 година радног стажа”, појаснили су у Фонду ПИО РС.

У Федералном заводу за мировинско/пензијско и инвалидско осигурање су казали да у наредном периоду не страхују од повећања броја пензионера.

“Напротив, очекујемо повећање броја запослених, као и да ће омјер запослених и пензионера бити повољнији у наредном периоду”, казали су у Заводу.

Година         Пензионери
2014             246.051 (РС)
2014.           383.062 (ФБиХ)
2019            263.235 (РС)
2019            416.672 (ФБиХ)


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.