Буди се свако јутро у шест, истрчала је пет маратона: Тајне Јелене Ковачевић која је постала прва жена декан њујоршког Факултета за инжењерство!

БРАВО

BUKA portal / 13. мај 2019

Пре него што је постала декан школе Тандон у оквиру њујоршког универзитета, 15 година је провела радећи на Универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, а радила је и на Универзитету Колумбија, а њен отац је Живорад Ковачевић, српски политичар, дипломата и академик, а био је и 60. градоначелник Београда у периоду између 1974. и 1982 .


Јелена Ковачевић из Београда прошле године постала је декан њујоршке Тандон школе инжењерства. Она је прва жена на челу ове институције старе 164 године.


- Надам се да ће моје именовање на место декана показати и девојчицама и дечацима шта је могуће постићи на пољу математике, инжењерства, науке и технологије - рекла је Ковачевић за Њујорк тајмс. Она се бави различитим научним областима, од управљања саобраћајем до медицине, али је посвећена и успостављању родне равноправности на Тандону.

 

- У новој класи студената уписано је 43 одсто жена, што је двоструко више у односу на национални просек - навела је она и додала да је њен циљ да жене достигну 51 одсто.


Пре него што је постала декан школе Тандон у оквиру њујоршког универзитета, петнаест година је провела радећи на Универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, а радила је и на Универзитету Колумбија.

 

Напорно ради, те често не дође кући пре девет увече.
- Недељом се од један до шест поподне припремам за наредну радну недељу - испричала је Јелена.


Ради у истој канцеларији са својим мужем коју су пре две године отворили спојивши два стана. Чак седе за истим столом.
- Стварно уживам док радим у тој атмосфери, јер могу да се концентришем и размишљам - навела је она.

ФОТО: ТWИТТЕР ПРИНТСЦРЕЕН


Често посећује медитеранске ресторане, гледа фудбалске утакмице у оближњим кафицима, а када је код куће, гледа Нетфликс.


Јелена је написала велики број научних радова, али и била коауторка неколико књига које се баве програмирањем и обрадом сигнала. Освојила је бројне награде, међу којима су Октобарска награда Града Београда, али и "Е.И. Јурy Аwард" коју јој је доделио Универзитет Колумбија и "ЦИТ Пхилип Л. Доwд Феллоwсхип Аwард" Универзитета Карнеги Мелон. Друштво за обраду сигнала јој је такође доделило награду 2016. године за техничко достигнуће.

Преузето са Недељник.рс


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.