БУКА ИНТЕРВЈУ: Бориша Фалатар - Грађани треба да гласају за оне који причају о будућности, а не о рату

Потребно је да земља која има три и пол милиона људи, која има природне ресурсе, талентиране људе, која се налази у срцу Европе, која има фантастичну дијаспору, оствари свој потенцијал.

Buka intervju / 03. октобар 2018

Бориша Фалатар рођен је у Сарајеву 1975. године. Још као 17-годишњак, током рата у БиХ,  радио је у хуманитарним организацијама, да би касније, по завршетку школовања, наставио радити на хуманитарним програмима УНЕСЦО-а у Нјујорку.

Фалатар је дипломирао економију на Америчком Универзитету у Паризу, магистрирао економски развој и политичке науке на Лондон Сцхоол оф Ецономицс, и магистрирао јавну управу на Харварду.  Говори енглески, француски, шпањолски, талијански и португалски језик.

Одлучује се кандидирати за члана Предсједништва Босне и Херцеговине као кандидат Наше странке. Мотив за његову кандидатуру су пропуштене прилике бх. дипломације на међународном плану да земљу поведе ка економском и социјалном просперитету и враћање вјере младим људима у могућност достојанственог живљења у БиХ.

За БУКУ разговарамо о идејама за које се залаже, политици коју заговара, животу у БиХ и промјенама које би волио да се десе.

Које су неке основне идеје које у овом тренутку желите да истакнете? За шта се као политичар залажете?

Предизборна кампања је у задњим данима, и то је посљедњи корак на једном дугом путу. У протеклих пар мјесеци све смо учинили да људима покажемо визију Босне и Херцеговине која је окренута будућности, напредног друштва које је у миру са собом и својим сусједима, и снажне државе која је гарант достојанства свих грађана. Вјерујемо да можемо изградити пуно бољи међународни углед, позиционирати нашу земљу као фактор стабилности у регији, и као равноправног партнера на међународној сцени. Нашим порукама правимо одмак од политичке и ратне реторике, свађа и оптужби које пласирају други кандидати.  Вјерујемо да се као друштво морамо вратити на вриједности које носимо у себи и дати одговор на кључно питање: да ли остајемо у прошлости или имамо снаге да кренемо у будућност? То звучи као флоскула, али баш сам прије два дана говорио у Сарајеву о идеји метро области, која би подразумијевала кориштење старе инфраструктуре за брзи и модерни жељезнички садржај. То, дакле, није то никаква техничка револуција, већ једноставно другачији начин гледања на ствари које имамо пред носом. Морамо начин размишљања из 20. стољећа замијенити оном које одговара 2018. години.

Неко сте ко је завршио факултет у иностранству и имао међународну каријеру. Шта је то што Вас је подстакло да се вратите у БиХ и да се бавите политиком?

Моја је одлука заснована на читавом низу искустава и размишљања, разговора са породицом, пријатељима, као и многим људима широм земље. Оно што данас, пред саме изборе, могу да кажем, да из кампање излазимо онако како смо и ушли - са чврстим увјерењем да можемо промијенити ову земљу набоље, овом измученом друштву вратити понос, да можемо указати на апсурдност подјела, да можемо указати на нове путеве и на истинске могућности, које су можда много ближе испред нас него што мислимо. Обишли смо читаву Босну и Херцеговину, разговарали са људима, и јасно је да људи дијеле исте бриге и проблеме. Не виде перспективу. Млади одлазе. А политика нас стално враћа унатраг. То је неприхватљиво. Јер имамо све потенцијале да ово буде успјешна земља, која ће  наћи свој унутрашњи мир, и на коју ћемо сви моћи бити поносни.

Колико су нам данас у БиХ потребна нова лица у политици, имајући у виду шта нам је“стара гарда“ оставила у насљеђе?

Оно што требамо су нове идеје. Нови дискурс. Поразно је да се 23 године након рата, избори још увијек врте око ратне реторике и страхова који се и данас успјешно генерирају. А наслијеђе које имамо, ако се резултат ове политичке мочваре може тако назвати, управо је резултат комбинације страха и крајње безобзирности старе гарде.

Шта се, по Вашем мишљењу, треба у нашем друштву мијенати да живот обичног човјека буде боље?

Потребно је да земља која има три и пол милиона људи, која има природне ресурсе, талентиране људе, која се налази у срцу Европе, која има фантастичну дијаспору,  оствари свој потенцијал. То значи, поједностављено, увести више реда, више рада и више наде. Наша Странка има квалитетне програме, својом социјално-либералном политиком нуди оптимални модел развоја. Али првенствено је у питању спремност да се прихвати одговорности, стабилизира земља, оснажни друштво, те да најквалитетнији људи дођу на мјеста, како би радили у корист грађана.

 

 

Често кроз кампање чујемо апстрактне појмове, говори се о бољој будућности, а губи се из вида проблем обичног грађанина који једва спаја крај са крајем, шта политика може урадити да овом човјеку буде боље?

За почетак, обичан грађанин треба да гласа за оне који причају о будућности, а не о рату. Рат је завршен прије 23 године, и заиста враћање у том смјеру је безеобразно према људима који су социјално понижени и поражени. То је она порука са почетка, да грађани у себи морају наћи одговор, што једноставнији, то бољи, одлучно и рационално. Јер ако бирате некога само зато што добро маше заставом, од њега само то можете и очекивати наредне четири године. Да заједно машете.

Политике Наше Странке смо засновали на рјешавању конкретних проблема с којим се наши грађани суочавају. Те проблеме добро познајемо, јер смо у кампањи слушања прошли читаву земљу, и разговарали са хиљадама грађана. Политике смо креирали на терену, а не затворени у неком уреду. Оне имају јасан пут стварања боље пословне климе, праведнију и ефикаснију пореску политику, дефиниране реформе образовања, здравства, иза којих стоје стручњаци којих у Нашој Странци не недостаје. Ја као члан Предсједништва ћу радити на квалитетнијој политичкој клими, на стабилизацији, креираћу активну вањску политику, вјерујем да имам знања и способности да далеко квалитетније обављам тај посао од својих протукандидата. Вјерујем да у Предсједништво можемо довести најбоље експерте, и водити вањску политику која ће штитити интересе и побољшати квалитет живота свих грађана.

Када је живот у БиХ у питању, која област ти се чини најпроблематичнијом, гдје је потребна хитна и коријенита промјена и шта бисте Ви понудили као алтернативу?

Несигурност и мањак перспективе. А ту је читав низ питања: како наћи посао, да ли ће пензија бити, гдје уписати дијете у вртић, школу, и како осигурати адекватну здравствену његу ако се разболите. И све то прати питање да ли је потребно некоме дати коверту и да ли ће вас неко дискриминирати на било којој основи.

Зато наш „заједно и тачка“ слоган има смисла. Јер Наша Странка као нова, најбрже растућа политичка опција, заиста долази са људима неоптерећеним прошлошћу, са модерном политичком визијом, са квалитетним стручњацима и са снагом која произлази из заједништва и која то исто заједништво нуди као пут. Пут у земљи у којој се свака досадашња политика базирала на подјели.

Која је Ваша основна порука гласачима, онима које позивате да Вам дају глас?

Позивам Вас да заједно направимо највеће изборно изненађење у историји Босне и Херцеговине. Покажимо да је добро у нама јаче од сваког зла и да се као људи знамо одупријети манипулацијама и зову мржње. Будимо Босна и Херцеговина какву ова земља заслужује.

У БиХ мали је проценат излазности грађана на изборе, како то промијенити, како анимирати људе да изађу на изборе, јер су избори једини начин неке друштвене промјене?

Слажем се. Неизлазак на изборе је глас за досадашњу власт. И ништа друго. То није отпор, нити пркос. Само снажан глас за властодршце. Ако живите добро и све вам је ок, онда нема никакве потребе да излазите на изборе. Наша земља је на протестима 2014. године показала да имамо довољно енергије за промјене. Исте те године смо у одговору на поплаве показали да као друштво имамо и довољно солидарности. А ове године протести широм земље показују жељу за правдом. Битно је ту енергију, ту солидарност, ту жељу за правдом канализирати у политичку промјену 7. октобра.

Због чега сте се одлучили за политичку партију испред које излазите на изборе, због чега сматрате да је она другачија од “осталих”?

Наша Странка је истинска мултиетничка странка која баштини грађанске вриједности, која тежи стабилизацији друштва, која вјерује у знање и рад,  која вјерује у модерну Босну и Херцеговину, земљу сретних и радних људи. И то је странка која у заједништву налази снагу и бори се против мржње. Дакле, за Нашу странку се нисам „одлучио“, ја живим политику Наше странке.

Гдје видите БиХ за четири године? Које промјене бисте вољели да се десе, за које промјене дајете свој глас?

Видим БиХ са уставом који боље штити све грађане, пред уласком у Европску унију, са значајним инвестицијама и фондовима који омогућују младима радна мјеста. Видим Босну и Херцеговину која је срце динамичне регије, фактор стабилности у равноправним добросусједским односима. Видим земљу која ће се коначно ријешити хипотеке рата и смјело кренути напријед.

 

Разговарала Маја Исовић Добријевић

 

 

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.