БУКА ОК Фест БЛОГ: Дан 2 и 3-Фестивал, на којем је квар апарата за кафу највећи проблем, је фантастично организован фестивал

Каже Марио Зостер: “Не брини се, Тјентиште, чува нас Мајка Природа”. А ја кажем: „Опрости, Мајко Природо, али и ти си жена

Nikola Lero / 04. јул 2017

Тако да нас је помало издала  и послала фину кишу. Цијели трећи дан овогодишњег Нектар ОК Феста.

Могли су се чути коментари: Само да не пада на “Дубиозу”. Наравно да је пала.

Четири године су организатори гањали “Дубиозу”. И кад је угањају, отвори се небо. Марфијев закон, члан 1.

 Но, зна се да наш народ не поштује претјерано законе и онда из ината направи још већу журку. Такви смо.

Хајде да се вратимо  на други дан фестивала.

Да 2

Значи, на ОК стаге-у су припремали терен за Маин - Канда, Коџа и Небојша и Е-пла. За оне који нису још све похватали ОК стаге је у самом кампу и само је за кампере, што је и био циљ. Да током дана људи уживају у музици, симбиоза.

Омладина жељна рејва је уз Суммер стаге слушала Ралон Бранцин.

Прича да је заиста ријеч о споју музике и природе није про форме прича. И други и трећи дан су организовани рафтинзи на Тари, те планинарење до Трновачког језера. Права “динамичка нота” фестивала. Нажалост, ове године сам то пропустио. Почела нека “шупља” о регионалној политици са екипом из Требиња и Дубровника, коју сам срео другог дана. Зна се да је код нас дебата о политичкој сцени екстремни спорт, па сам своју дозу адреналина ту добио. Повукла се и која паралела “прије” и “сада”.

А ја им само кажем: ”Не занима ме прошлост, замара будућност. Само овдје и сада, јер имачи смо када”. То вам је и најбољи опис екипе која посјећује ОК фест. Хипијевски призвук се и те како чује. Лјуди су дошли да се опусте, регенеришу.

Спустио сам се мало у камп да чујем во попули. Сретнем ту свог пријатеља Алдина и питам га откуд овдје.

А он кратко и јасно: “Брате, ја сам дошао овдје да се рестартујем!”. Генијално!

И то је истина. Не занима никог одакле је ко, јер сви смо ми из п. м., што би рекао Зостер. Лјуди су дошли да се издувају. А заслужује то наш народ. Који год да је! Јер је добар, вриједан и “јарански” настројен. Одавно говорим да смо ми са ових простора као култна голф двица. Али накупило се година, па је потребно освјежење мотора. А то вам је ОК фест и НП “Сутјеска”. Већина фестивала сада прави фејк фазон спајања руралног и урбаног, природе и човјека. На ОК фесту си у шуми. Ако си хипстер, одмах да ти кажем да не долазиш. Но, и треба да идемо у шуму. Не у оном пежоративном смислу.

То је оно на шта су организатори  најпоноснији. Што се људи врате својим кућама препорођени. Јер није ОК фестивал као други рок фестови – слављење порока и блуда, овдје су другачије вриједности. Култура сјећања и спајања.

ОК фест је фестивал пријатељства. Настао је као такав и гради свој бренд на томе. Већ га је изградио.

Да се вратимо на Маин Стаге. Психомодо Поп је припремио терен за “Сплитску флоту”, али без капетана Саше. ТБФ је бенд уз који сам одрастао, опростите пристрасност. Но, највећу пржачину је направио “Ван Гогх”, наравно. Ђуле једноставно зна да прича са публиком, осјети је и поштује – што фали многим бендовима данас.

Знате ли које је најважније питање на сваком фестивалу?

Па, гдје је афтер, братееее?

А Лука из ТБФ је вртио врхунски до 6 ам. Да, 6 ам. Већ смо закорачили у трећи дан.

Да 3

Да се не лажемо, већина је ово чекала. Најбољи лине-уп је остављен за крај. Дамир Урбан, Лет 3 и Дубиоза. Деца Лоших Музичара и Зостер. Је ли то могуће?

 

Као што рекох, наш народ из ината ради већину ствари. Па, као да је у

инат киши одлучио да посљедњи дан фестивал буде и најенергичнији и најпосјећенији.

 

Промувао сам се по кампу да видим какви су општи утисци из прве руке. Има ли замјерки, да попричам са људима.

Мада, када имаш акредитацију на којој пише “пресс”, људи ти аутоматски не вјерују. Није да их не разумијем. Сигурно се питате одакле апарат за кафу у наслову. То нисте прочитали у другим текстовима о ОК фесту. Инсајдерска информација. Па, покварио се апарат за кафу другог дана. Ако мислите да је то неважно, размислите о неколико хиљада уморних и мамурних кампера.

Лутајући налетјех и на дједа Павла (ако се добро сјећам имена, оштећење меморије привремено) који је био чувар и угоститељ НП “Сутјеска” 40 година. Дочекивао и дворио Тита и остале “баје” режима. Причао о сахрани Владе Шегрта која се претворила у теферич, о томе како је био лични батлер Елизабет Тејлор. Чикица који је живи симбол прошлих времена -када је овај национални парк биљежио више од 900.000 ноћења годишње. Да, да.

 

Но, хајдемо на музику. ДЛМ и Зостер су направили такву атмосферу да им се сљедећи пут мора обезбиједити Маин стаге.

Каже Урбан усред наступа: “Изгледа да су ови бендови, који се још надају да ће бити велики, само предгрупа  већ естаблираним”. Ироничан помало Дамир, знајући да његова музика жанровски одступа од колега које наступају послије њега.

Извини, Дамире, али “Буди моја вода” и “К…ем у чело” не може се поредити по броју децибела које производи запаљена маса.

 Лет 3 и Дубиоза жестоко и агресивно су покидали, што се и очекивало од њих. Ипак су то посљедњи концерти фестивала. Свјестан је тога организатор и зна шта популус жели. “Но есцапе фром тхе Балкан” и “Химна генерације” пјесме су које дају нитро боост публици.

Знамо да је била фанстастична енергија на крају посљедњег дана, сви медији су то пренијели. Да се вратимо на апарат за кафу и поенту те приче.

Као што ми је и Ена из Зенице рекла – “Фестивал гдје је квар апарата за кафу највећи проблем очито је фантастично организован фестивал”. Е, ту смо.

Стари руски рејвер давно је уочио:

 “Сви добри фестивали личе један на други, а сваки лош – лош  је на свој начин”.

Добра музика, топ локација, опуштена публика – то је оно што чини ОК Фест добрим фестивалом. Да ће бити бржи, јачи, бољи – у то сам увјерен.

Каже Дубиоза да нема бијега са Балкана. Не бих се сагласио! Издвојите неколико дана и замијените симптоме реалности мелемима природе и доброг звука. Пријатељства.

Видимо се сљедеће године.

Са Тјентишта за БУКУ,

Никола Леро

Претходни текст: БУКА ОК Фест БЛОГ: Дан 1 – Нема школе као што је стара школа

 

Уживајте у фотографијама

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.