БУКА ПРЕДСТАВЉА: ЖЕНСКЕ ПРИЧЕ (оно о чему се шути)

Женске приче дају простор женама да говоре о ономе што јесу, а друштву да слуша, учи и прихвата.

BUKA portal / 07. август 2020

 

„А гирл схоулд бе тwо тхингс: цлассy анд фабулоус.“ - познати цитат, дио универзалног женског идентитета. Отмјена и невјероватна, каже Цоцо Цханел, требала би бити свака дјевојка.

Заправо - не. Свака жена би требала бити све што жели бити.   

Женске приче – асоцирају Вас на приче о одјећи, маскари, фризерима?

Женске приче заправо, много су више од тога. Жене причају, када не осјећају да ће због тога бити одбачене, о ономе о чему друштво шути – жене причају о насиљу, побачају, менталном здрављу, медицински потпомогнутој оплодњи, предрасудама с којима се сусрећу јер су жене.  

Женске приче дају простор женама да говоре о ономе што јесу, а друштву да слуша, учи и прихвата. Права и свакодневне препреке у току живота жене никад не добивају своје мјесто на дневном реду, јер је свакодневница у нашој земљи испуњена мржњом, национализмом и вјечито истим начинима употребе ових ствари за дневну политику. А жене – како год се звале, се суочавају са осудом околине ако одлуче немати дјецу, ако не могу имати дјецу. А када могу и желе – често због трудноће остају без посла. Због тога често мисле "са мном нешто није у реду" .   

У наредним седмицама на порталу Бука читајте интервјуе о женским искуствима о којима се мало говори, а још мање слуша, доносимо и анализе стања женских права у Босни и Херцеговини као и коментар стручњака из области менталног здравља.

Женске приче реализира организација МАП уз подршку пројекта БОЛД, а ауторица је новинарка и психологиња Хана Соколовић.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.