БУКА СФФ ИНТЕРВЈУ: Зоњо „Тхе Боокс оф Књиге“ - Кад се кичма савије, гузица се шири!

„Кад се кичма савије, гузица се шири“. Та реченица ће за коју годину постати народна пословица јер је универзална истина којом откриваш да је гузица та мјера битисања а не муда. Потпуно је небитно колико су се муда скупила, битно је само колико се гузица раширила.

Nikola Lero / 16. август 2017

У недјељу је на Сарајево Филм Фестивалу приказана најбруталнија комедија од када је пропала Југа. То потписујем!

Попови наркомани, фарме Небојше Глоговца за производњу сперме, религиозни мафијаши, корумпирана и неспособна полиција. И наравно се. Без лубриканта!   У питању је дугометражни филм црногорских Пајтоноваца, хумористичког ансамбла Тхе Боокс оф Књиге – Случајеви правде. Буксовци су „цапо ди тутти цапи“ хумора већ преко 20 година. Али оног ундергроунд, жестоког, агресивног - гдје нема компромиса, нема опраштања. Одмах се иде под мач. Они су подземље са Ловћена.

Већ се у недјељу видјело да ће ово бити хитчина, да је ово помјерање граница! Вјерујте, ако имате слаб стомак, онда се добро припремите за овај филм. Можда се деси „бацање пегле“!

Нисам могао пропустити прилику а да не попричам са легендарним Буксовцем,  Зораном Марковићем – Зоњом, режисером „Случајева правде“.

 

БУКА: Зоњо, у суботу је била БИХ премијера филма „Тхе Боокс оф Књиге: Случајеви правде“. Није се могла карта набавити, морао сам „везе“ повлачит. Можеш ли ми рећи шта је том народу, па је ли он нормалан кад вас иде гледат у толиком броју?

Можда су Тхе Боокс оф Књиге постале нови опијум за широке народне масе. Мошда су ови други опијуми досадили па им сад треба нешто јаче.

БУКА: Који је оно жанр, шта је оно, драги Зоњо?

Ми га назвасмо крими комедијом али видим да су критичари збуњени, а селектори фестивала немају идеју у коју би га ладицу ставити. Гледаоци су посебно ошамућени јер очекују једно а добију нешто друго. То би, у некој мојој перцепцији филма, требао бити квалитет а не мана јер неочекиваности слабо ђе данас има. Све је прилично предвидљиво и већ испричано.

Живимо у схопинг моловима залијепљених глава за екране мобилних уређаја са сервираним информацијама и садржајима. Овај филм је покушај да се људи тргну и испровоцирају на размишљање како не би постали сами по себи идиот апликација.

БУКА: Публика се насмијала једно 3-4 пута, добро можда и пет, као што си сам рекао. Грижење тестиса, мужња мушкараца, литри сперме, да није превише? Да није премало? Је ли жељна наша публика таквог хумора, бизарног до бола?

Срећом, публика се смијала цијело вријеме филма и прилично прецизно рекао бих. Све оно што је и нама као ауторима било смијешно то је публика у Сарајеву исправно детектовала и пропратила реакцијом. Ипак, ово је благонаклона фестивалска публика која је ту искључиво била због нас. Видјећемо на јесен кад филм уђе у редовну биоскопску дистрибуцију које ће бити реакције људи који нас и не познају најбоље.

 

БУКА:  Како сте се ви у Буксовцима распоредили за улоге?

Некако се само наметнуло да су Гајо и Горан главни ликови, сулудни полицијски инспектори, да је Попај мафијаш вјерник, а ја доушник дупелизац. Попај је писао сценарио а ја сам му висио изнад главе да текст из верзије у верзију буде комплекснији. Онда је дошло снимање са неизоставним импровизацијама Тхе Боокс оф Књиге што је филм додатно гурнуло напријед,  и на крају добисмо шокантну комедију која се сигурно може погледати више пута.

БУКА: Јесу ли слушали Зоран Кесић, Никола Пејаковић и Глоговац на снимању?А одакле Изудин Бајровић те Зенит Ђозић из е „Надреалиста“ у причи, да ли сте хтјели баш нешто мини е у направити – Босна, Србија, Црна Гора?

Нисмо у глави имали тај класични продуцентски трип да звањем глумаца из разних средина покријемо тржиште одакле долазе. Жељели смо да у процес укључимо што више људи који нама интимно значе и који ће својим присуством оплеменити филм. Сама комуникација на снимању је ишла лагано, својим током. Врло једноставно се долазило до рјешења са којим су били сви задовољни. Све је лако кад постоји и пријатељски и пословни респект међу људима на сету.

БУКА:  Јесте ли ви свјесни да вас публика није ни гледала у филму, него само Тихану. Ем је љепша од вас ем зна да глуми – шта би на то рекао?

Тихана Ћулафић је засигурно најљепша тачка филма и адут у његовој промоцији. Ево је већ скренула пажњу регионалних медија својим атрактивним стајлингом на црвеном тепиху, а њен лик из филма ће постати влажни сан сваког мускарца који није га.

БУКА:  Зоњо, исмијавате цркву, полицију, УДБУ, ударате на мафију – па ђе ћете на Русију? Је ли вас страх, а, јесу се скупила муда?

Цитираћу инспектора Мачека из филма: „Кад се кичма савије, гузица се шири“. Та реченица ће за коју годину постати народна пословица јер је универзална истина којом откриваш да је гузица та мјера битисања а не муда. Потпуно је небитно колико су се муда скупила, битно је само колико се гузица раширила.

БУКА:  Ко вас плаћа, одакле паре? Је ли јебено снимити филм у Црној Гори?

Мислим да је свуда јебено снимити филм, чак и лош филм. У Црној гори још и теже јер имамо јако мало професионалних филмских радника, технике и уз микро буџете који долазе из државних институција, то је скоро немогућа мисија. Али задовољство кад се то деси, уз помоћ људи који те подрже и морално и материјално, је огромно, као кад би Жељезничар забио гол Барселони на гостовању. Можда на крају не буде добијена утакмица али је циљ затрести мрежу и због себе, и због навијача.

 

 

БУКА:  Да ли је ово „излазак из ормара“ Буксоваца? Као што каже Глоговац у филму “Знам да нисте педери, јебете жене“ - али никада нисте пуцали на широке народне масе, на демос. Откуд сада ово, је ли хоћете популарност, паре, да жене трче за вама?

Филм је умјетност до које не може свако добацити. Зато је био изазов за нас да се окушамо и на том пољу. Сматрамо да смо зрели за тако крупан задатак, што кроз формално образовање које смо успут стекли, што кроз искуство двадесетогодишње мултимедијалне каријере. Једноставно не желимо више бити интернет атракција са кратким формама, желимо ући у А лигу овог нашег посла. Жена, популарности и пара сад може имати свака будала која се појави у ријалитију па то и није нека одредница успјешности.

БУКА : Шта контате даље, мало турнеје? Богами, како је кренуло у Сарајеву постаћете популарни. Је ли удара слава у главу, е? Можда наставак неки, серија. ЦСИ:Цетиње, ето вам идеје.

Филм ће имати свој фестивалски а потом од јесени и биоскопски живот, и то се мора промотивно испратити. Послије тога ћемо видјети куда даље. Највјероватније у пизду материну...

 

 

Из Сарајева за БУКУ, Никола Леро

 

 

Везан текст:

БУКА Сарајево Филм Фестивал блог: Мушкарци у Босни не плачу феат Мирјана Карановић!

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.