БУКА ТВ: Да ли је могуће исмијати овако смијешну политику? (ВИДЕО)

Бука Тв подкаст Политика и хумор.

BUKA / 01. јануар 2021

На питање Александра Трифуновића одговарају Зенит Ђозић, комичар и један од оснивача Топ листе надреалиста, Јадранко Ходак Круле, један од најпознатијих блогера Хрватске, Марко Видојковиц, писац и колумниста БУКА магазина.

Да ли је на Балкану могуће исмијати политику, када она саму себе исмијава до те мјере да је више и немогуће направити скеч колико су наши политичари у томе добри. 

У читавој тој ситуацији са хумором и политиком, грађани су заправо доњи. То што се ми исмијавамо и смијемо њиховим шалама, грађани су ти који испаштају а није обрнуто. 

ТВ серијал “Топ листа надреалиста” предвидио је низ апсурдних догађаја из друштвено-политичког живота деведесетих.

Зенит Ђозић из легендарне сарајевске групе каже како се ту много ствари склопило, али најзначајнија ствар је била та што се све то дешавало на распаду социјалистичког а доалску капиталистичког система.

"Тај социјалистички систем је био нагрижен са свих могућих страна и изнутра није имао толику снагу. Да смо пар година раније почели радити и добијати медијску пажњу, вјероватно би се нас ефикасније ријешили. Овако - били смо на издисају читавог система. Када је систем схватио да смо толико популарни, било је касно за било какву реакцију. Јавност је била уз нас. Ипак није их то толико спријечило, имали смо неколико судских процеса. Нас уредници нису примијетили првох педесет емисија, јер су били заузети својим тешким темама. Одбила су нас три четири уредника" рекао је Зенит Ђозић у ТВ подцасту БУКЕ.

Он каже како јавни сервиси у својој дефиницији данас не постоје.

" Сви су они пропали смо још тога нису свјесни. Они су у ствари социјалне установе - ту с езапошљавају рођаци, политички подобни људи, они се награђују са радним мјестима. Створена је лоша атмосфера, нема креативе више...Ја сам одавно побјегао са телевизије." рекао је Ђозић.

Марко Видојковић сигурно је најчитанији аутор у регији, његове колумне на поталу БУКА су међу најчитанијим текстовима. У њима не штеди актуелну власт у Србији.

"Србија има процват сатиричних емисија у посљедњим годинама. Зоран Кесић и његових "24 минута", као класичан политички талк схоw, преузет са америчких тв станица, је дуга имао емисију на телевизији са националном фреквенцијом, што је код нас исто да ли се ради о јавном сервису или сте Тв са националном фреквенцијом - у топ 5 сте канала, и то је престало у једном тренутку. Ту је још ПЉиЖ, Мићко Љубичић Воја Жанетић-стара гарда Индеxово радио позориште практично. Имамо сјајне карикатуристе, Цораxа и Душана Петричића, који дају све од себе да у једном цртежу опишу ситуацију у Србији. Имамо емисију "Добар, лош, зао" која иде на Нова.рс и Нова С а ишла је три и по године на ТВ Шабац, коју водимо Ненад Кулачин и ја." каже Видојковић.

Видојковић каже како грађани у Србији немају другу могућност да читају његове бруталне колумне какве пише за портал БУКА

"Српска власт је нетрпељива према противницима ја од кад наступам против ње, а то је од самог почетка, рекао бих да се бавим сатиром већ бруталном вређањем оних најгорих међу нама а који су запосели све позиције" рекао је Видојковић.

Јадранко Ходак Круле, један од најпознатијих блогера Хрватске је свој рад базирао вирутелно - има огромну публику широм региона.

" Довљно вам говори чињеница да ми нашу државу, кроз сатиру, називамо хрватистан, ухљебистан као синониме за Турменистан, Афганистан, мада вјерујем да се у Афганистану и Туркменистану пуно боље живи, обзиром да у Хрватској око 400 000 радника ради з аплаћу од 500 ЕУРА. Проблем је сљедећи. У Хрватској сатира - од деведесетих па до 98-е године кад аје умро Фрањо Туђман, постојао је само Ферал Трибјун, којима је посао био Туђман. И оног дана кад је умро Туђман, као да су умрли и они. Постојала је Вечерња школа, коју су радили Жељко Перван и екипа са Радија 101, који су били добри, док нису намирисали новце и онда су се приклонили појединим политичким опцијама , па је тако Жељко Перван малтене амбасадор Мирослава Шкоре, што је мени не свиђа - јер не можеш се бавити комедијом а да будеш политички умијешан" рекао је блогер Круле у нашој емисији.

"Ја се бавим сатиром, али морам нажалост бити сиров у својим списатељским дјелима. Зашто? Јер у Хрватској, док неком не ј.беш матер, нико те не схваћа озбиљно. Ти можеш писати фино, али то јако тешко пролази. Брзо се живи, ти ако читатеља ниси закачио на четвртом реду, он оде. Ја ако те нисам закуцао у прве три реченице, нема од те сатире ништа." рекао је Круле у нашој емисији.
 

Емисија снимана у подцаст студију БУКА магазина уз подршку ФЕС БиХ.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.