БУКА ТВ интервју са Миљенком Јерговићем: Ми не примјећујемо дубину своје пропасти и колико се разликујемо од нормалног свијета(ВИДЕО)

Овогодишњу сезону БУКА ТВ отварамо интервујом са Миљенком Јерговићем.

BUKA / 22. јун 2019

foto BUKA

 

Миљенко Јерговић је босанскохерцеговачки књижевник и новинар, романописац, есејиста, сценариста и драматичар. Рођен је 1966. године у Сарајеву гдје је завршио основну и средњу школу. На Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву дипломирао је филозофију и социологију.


Члан је и Хрватског центра ПЕН-а, ПЕН Центра БиХ, а његова дјела су преведена на двадесетак језика.


Његов боравак у Бањалуци, уредник Магазина БУКА, Александар Трифуновић искористио је за интервју у Каменој кући на тврђави Кастел и подсјећање на претходни интервју вођен 2003. Године међу зидинама Мотовуна у Истри.

 


Александар Трифуновић: Данас имам част и задовољство да након 17 година сједим преко пута Миљенка Јерговића писца, књижевника, једног од најозбиљнијих аутора на простору бивше Југославије рекао бих. Негдје смо прије овог интервјуа разговарали о интервјуу који смо имали прије 17 година, занимљиво је да нико, а да му не кажемо, не би примјетио, да је овај интервју урађен прије 17 година. Вјероватно су одговори које би дао данас исти. Да ли је то добро или лоше?


Миљенко Јерговић: То је заправо јако лоше, због тога што то значи да се у тих 17 година није набоље промијенило ништа од онога што нас, да се тако изразим, жуља. Ништа од онога због чега ми заправо и бавимо и овом врстом разговора и оном врстом новинарства којим се бавимо јер прије 17 година ситуација је била драматично лоша зато што су људи који су владали нашим друштвима и нашим животима били лоши. Данас када гледам чини ми се да су ти људи само још гори него што су били онда, поготово рецимо у Хрватској, јер Хрватска је у међувремену ушла у ЕУ и више не постоји потреба за суздржавањем, више не постоји потреба да се праве фини, да се праве цивилизирани, културни, не постоји никаква потреба за антифашизмом него се могу испољити они, како би се рекло, задњи инстинкти, задње емоције и задње примисли. Али у свему томе, оно што мене онеспокојава, оно што ме изнутра глође је управо то што се ја затичем у ситуацији да говорим нешто што сам говорио прије 17 година, стим да овај пут могу бити посве сигуран да то што говорим, говорим узалуд и имам утисак да смо ми у великој мјери потрошили своје животе на нешто што је, како би се рекло, одувијек било осуђено на пораз. Ми смо људи који су изгубили.

 


Александар Трифуновић: Звучи на неки начин и фатално да смо осуђени на пораз, али ако се укалкулише тај пораз, ако сада укаклкулишемо да смо осуђени на пораз, зар то није нека лакоћа живљења. Ми причамо сада у једној тврђави која је била турска, потом аустро-угарска, вјероватно су овдје били и Нијемци и партизани, поприлично банализујем историју, Джони је то рекао „овуда су пролазили и други, прије нас“ и ако знамо да ће овуда пролазити и други након нас. Зашто тако фатално доживљавамо неке ситуације које те наше разговоре чине истим за цијели наш живот, да се не помјеримо са мјеста?


Миљенко Јерговић: Ми имамо проблем са двије ствари. С једне стране тај фаталистички доживљај свијета и фаталистички доживљај питања побједе и пораза у животу, а са друге стране ми припадамо култури предодрђених побједника. Ти и ја смо одрасли у социлизму који је ту културу побједништва развијао на један мало модифициран начин, али то је и даље била она култура побједништва из наших епских и херојских дана, а када кажем наших мислим и на Србе и на Хрвате и на Црногорце и на Бошњаке и на Албанце који такође баштине ту несретну културу побједе која је заправо уназадила ова друштва у 20 стољећу тотално, а нас, тебе и мене, и људе сличне нама је довела у једну врло чудну ситуацију да након свега што се догодило почињемо размишљати управо о томе да некако осмислимо ту културу пораза и да једноставно за себе лично и за своје мале унутарње заједнице, смислимо неку приповјест, смислимо неку причу  која ће обајснити наше животе. И која ће на крају задржати могућност достојанственог губитништва.


Погледајте комплетан интервју са Миљенком Јерговићем.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.