Бумбарима пријети изумирање због климатског хаоса

Бумбар, једни од најважнијих опрашивача у природи, тренутно су угрожени, јер њихов број драстично пада. Према подацима једног новог истраживања, ови инсекти се много рјеђе срећу него раније у Сјеверној Америци се двоструко рјеђе виђају у свим подручјима

BUKA portal / 11. фебруар 2020

EPA

Они су специјализирани за разношење пелуди и оплодњу многих врста биљака, међу којима су и пољопривредна добра, као што су рајчице, боровнице и тиквице, пише Натионал Геограпхиц.

Неколико некада честих врста бумбара нестало је из многих подручја у којима су се могли видјети, па су постали локално истребљени на овим мјестима.

У новој студији, објављеној у часопису Сциенце, истраживачи су користили сложени процес како би утврдили јесу ли за опадање броја бумбара криве климатске промјене.

Знанственици су истраживали заступљеност 66 врста бумбара на два континента и утврдили да у подручјима која су постала топлија у посљедњих неколико година или у којима су забиљежене екстремне промјене температуре, рјеђе можемо видјети бумбаре. У Еуропи је њихов број пао за 17 посто у односу на почетак 20. стољећа.

Према приступу ових знанственика, "климатски каос" је главни кривац за опадање броја бумбара.

"Овај пад повезан је с тиме што су врсте биле приморане трпјети температуре с којима се раније нису сусреле", каже водећи знанственик студије Петер Сороyе, студент послиједипломских студија са Свеучилишта у Оттаwи и истиче да нестанак бумбара у одређеном подручју значи да су се или преселили или изумрли.

Њихова прилагодљивост има границе

Одавно је познато да бумбарима више одговара хладније вријеме, јер они имају способност произвести топлину тијеком летења, због чега су често један од првих инсеката који видимо у прољеће. Код већине врста није установљено колико топлински валови и промјене времена утјечу на њих, али аутори студије истичу да чак и њихова велика прилагодљивост промјенама има своје границе.

Посљедњих пет година биле су најтоплије забиљежене у задњих 14 десетљећа. Због тога је могло доћи до прегријавања ових инсеката, што су лабораторијски експерименти установили да се може догодити, или је на бумбаре све то индиректно утјецало кроз вегетацију и цвијеће, због чега су доведени до изгладњелости.

Бумбари у већини случајева живе годину дана, а њихове матице зиму најчешће проводе у разбацаном лишћу или у земљи, гдје су такођер изложене температурним промјенама и појавама као што су неочекивано рано топљење леда и његово поновно формирање.

То што је број бумбара опао озбиљан је проблем за животну средину, јер су њихове способности опрашивања потребне многим биљкама.

Осим тога, ту је и економски проблем - према неким процјенама, пчеле доприносе с више од 15 милијарди долара економији САД-а опрашујући пољопривредна добра.

Други узроци смањења броја

Климатске промјене нису једини чимбеник који је утјецао на смањење броја бумбара. Њих угрожавају и неоникотиноиди, пестициди који су веома отровни за све врсте пчела, као и уништавање станишта претварањем одређених дивљих подручја у обрадиве површине, ширење патогена и ослобађање пчела које нису с тих простора, а које се доносе у одређена подручја ради опрашивања.

"Ова студија ће привући пажњу знанственика на улогу коју климатске промјене могу имати на опадање броја бумбара. Њихови подаци показују да промјене климе могу у великом ступњу објаснити смањење броја, али да то није једини чимбеник који треба проматрати", каже Хеатхер Хинес, истраживачица са Свеучилишта у Пеннсyлванији, која није судјеловала у овом истраживању.

"Пчеле би се можда могле изборити с једним проблемом, али утјецај више чимбеника може знатно смањити бројност популације", каже Маттхиас Бецкер, еколог са Свеучилишта у Еxетеру у Великој Британији.

Неки истраживачи, као што је Јамие Странге, са Свеучилишта у Охију, сматрају да није добро усредоточити се на климатске проблеме, јер тако игнорирамо остале факторе који утјечу на смањење броја бумбара.

Како можемо помоћи

Како студија указује на то да екстремне температуре угрожавају бумбаре, изградњом паркова и сађењем стабала, у чијим крошњама би се могли сакрити од топлине, мали је корак, али би био од помоћи.

Осим тога, ваши вртови с цвијећем које сами узгајате за њих су рај ако не користите пестициде као што су неоникотиноиди.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.