Буран љубавни живот бунтовнице која се окренула против принцезе Диане

Ни 18 година након њене смрти, буран живот принцезе Маргарете не престаје интересовати јавност. Још у раној младости почела је показивати колико се разликује од своје старије сестре, британске краљице Елизабете ИИ.

BUKA portal / 20. мај 2020

 

И док је Елизабета, с обзиром позицију прве насљеднице трона, одувијек била оличење озбиљности, Маргарета је преузела улогу непослушне млађе сестре која је својим потезима монархију доводила до лудила.

У тренутку кад је Елизабета постала краљица, лијепа Маргарета била је радо виђена гошћа бројних забава и права звијезда, увијек с чашом и цигаретом у руци те војском удварача који су је салијетали са свих страна.

Међутим, није се заљубила у ниједног од њих. Маргаретино срце први је освојио 15 година старији коњушар њеног оца. Петер Товнсенд, часник Краљевског ратног зракопловства, почео је радити на двору краља Джорджа ВИ. 1944. године.

У то вријеме већ је био ожењен за Розмери Павле с којом је добио два сина. Постоји много теорија о томе када су се Петер и Маргарета заљубили, али једно је сигурно - због ње се развео 1952. године. Недуго након тога запросио ју је. Маргарет је пристала на његову просидбу и о свему обавијестила своју сестру јер је према закону требала њезину дозволу за брак, али ситуација се тада закомпликовала.

Елизабета је под сваку цијену жељела усрећити своју сестру, али Енглеска црква није допуштала поновни брак разведеним особама. Потпору браку није дала ни енглеска влада, а краљичин лични савјетник тражио је да Товнсенда пошаље на војни радни задатак у иноземство. Елизабета је то одбила.

У све се умијешао и британски парламент који је одлучио признати брак само под условом да се Маргарета одрекне своје титуле и права на пријестоље.Тада је започело двогодишње раздобље током којег су медији стално нагађали о томе хоће ли принцеза пристати на услове и удати се за свог одабраника или ће одустати од брака. Јавност је већином подупирала Маргарету и подупирали су њену жељу да се уда за Петера, али Енглеска црква била је неумољива.

Елизабета и премијер Антони Еден 28. октобраа 1955. године направили су финални план према којем ће се Маргарета и Петер оженити, али ће принцеза и њена дјеца остати без права на пријестоље. Међутим, само неколико дана касније Маргарета је јавности објавила да одустаје од брака.

Одлучила сам да се нећу удати за Петера Товнсенда. Свјесна сам да постоји могућност цивилног брака ако се одрекнем својих права на пријестоље, али узимајући у обзир учења Цркве према којима је хршћански брак нераскидив и моје дужности према Цоммонwеалтху, донијела сам овакву одлуку. Направила сам то сама, оснажена неисцрпном потпором и оданошћу капетана Товнсенда, поручила је принцеза и шокирала многе.

Овакву одлуку наводно је донијела под утицајем надбискупа Фишера који се због тога нашао на мети критика.

Након раскида везе с Товнсендом, Маргарет је опет постала мамац за удвараче. На једној вечери 1958. године упознала је фотографа Антонија Армстронга-Джунса који јој је већ у октобру 1959. године постао заручник.

Његову просидбу прихватила је дан након што је сазнала да се Товнсенд заручио с Мари-Луце Жамагне, младом Белгијанком која је невјеројатно наликовала Маргарети. За Антонија се удала 6. маја 1960. године испред 2000 гостију, на првој церемонији краљевског вјенчања која се преносила на телевизији.

Пар је добио двоје дјеце, сина Давида и кћи Сарах, али исхитрен брак на крају се показао као лоша идеја јер ни Маргарет ни Антони нису били сретни. Обоје су се упуштали у изванбрачне афере.

Маргарет је прву започела 1966. године и то с крсним кумом своје кћери, Антонијем Бартоном. Услиједила је кратка афера с Робином Дагласом Хомеом, нећаком бившег британској премијера. Иако је принцеза тврдила да их повезује само пријатељство, њена писма Робину која су доспјела у јавност показала су да се радило о афери.

У раним седамдесетима њихов брак постојао је само на папиру. Маргарета је 1973. године упознала 17 година млађег Родија Левелина с којим је започела своју најдужу аферу која је трајала пуних 10 година.

Медији су је разоткрили 1976. када су се папараци дочепали фотографија Маргарете и Родија на тајном одмору. Принцеза је тада била присиљена јавно признати да је њен брак готов. Од супруга се службено развела у јулу 1978. године и наставила везу с Родијем. Њихов љубавни однос пукао је 1981. године, а Роди се убрзо оженио за своју пријатељицу Татиану Соскин.

Исте године одржало се вјенчање нове звијезде британске краљевске породице. Диана Спенсер удала се за принца Чарлса 29. јула на церемонији која је по гледаности потукла вјенчање принцезе Маргарете.

Диана и Маргарета у почетку су биле врло блиске иако су постојале гласине да је Маргарета љубоморна на Дианину популарност међу људима.

С обзиром на то да је и сама била бунтовница у краљевској породици, не чуди да се спријатељила с Дианом. Њиховом односу наводно је пресудио легендарни интервју у којем је Диана 1995. године јавно проговорила о Чарлсовој афери с Камилом Паркер.

За Маргарет је то била издаја краљевске породице. Након интервјуа више није разговарала с Дианом, а исто је наредила својој дјеци.

Када је принцеза Диана умрла, Маргарет је тугу јавности прозвала хистеријом, а није се слагала ни с тим да се заставе у земљи спусте на пола копља у њену част. Противила се и постављану Дианине статуе у дворишту Кенсингтонске палате. Не желим кип те жене под својим прозором, изјавила је непослушна принцеза, бунтовна претходница непрежаљене Диане.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.