Часне сестре проговориле о СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ, сад живе као изгнаници

Часне сестре широм Индије проговориле су о сексуалном злостављању у тамошњој католичкој цркви, о свештеницима који су их присиљавали на секс, о пипању и пољупцима.

BUKA portal / 03. јануар 2019

Foto: Ilustracija, maxpixel.net

Агенција АП истражила је ситуацију у Индији и дошла до закључка да часне сестре трпе сексуално злостављање већ деценијама.

Десетине часних сесетара описало је сексуални притисак који су трпили, а више десетина људи, међу којима и друге часне сестре, бивше часне сестре и свештеници кажу да су знали да се такви инциденти дешавају. Како наводи АП, у најгорим случајевима, сестре су описале учестала силовања, а да их католичка хијерархија није заштитила ни на који начин.

Ипак, размјера овог проблема остаје нејасна, наводи агенција. Многе сестре вјерују да је злостављање често, док друге мисле да се оно ријетко дешава, али готово ниједна не говори јавно о томе, већ само иза вела анонимности.
Тишина је престала овог љета, када је 44-годишња часна сестра поднијела тужбу полицији против бискупа који је, према њеним ријечима, силовао 13 пута у посљедње двије године. Она захтјева његово хапшење. Потез часне сестре, који АП оцјењује као чин без преседана, подијелио је католичку заједницу у Индији.

Као посљедица тужбе, сестра која је поднијела као и оне које је подржавају, завршили су као изгнаници. Одвојене су од других часних сестара које тврде да је оптужени бискуп недужан. Сада, избјегавају да излазе напоље и редовно добијају пријетећа писма.

Одбијање свештеника за часне сестре значи “мигољење” кроз вјековима старе сексуалне и свештеничке традиције, наводи АП. Целибат је окосница католичког религиозног живота, као и сексуална чистоћа међу часним сестрама. Многе кажу да сестрама које признају да су имале сексуално искуство, чак и да је оно било присилно, пријети изолација или чак изопштење из цркве.

 

Извор: Блиц


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.