Челници Европске уније не желе обећати проширење на Западни Балкан до 2030. године

Челници Еуропске уније данас ће на неформалном суммиту ЕУ-Западни Балкан у Словенији потврдити еуропску перспективу те регије, стоји у нацрту изјаве која би требала бити прихваћена, али без навођења временског оквира у којему би те земље могле рачунати

BUKA portal / 06. октобар 2021

 

"ЕУ потврђује несумњиву потпору еуропској перспективи Западног Балкана и поздравља приврженост партнера на Западном Балкану еуропској перспективи која је у узајамном стратешком интересу", наводи се у нацрту изјаве коју ће на састанку на Брду код Крања прихватити лидери чланица Еуропске уније.

Није прихваћен приједлог Словеније

Неформални суммит средишњи је догађај словенског предсједања Вијећем Еуропске уније, а Словенија, која жели што бржу интеграцију регије у ЕУ, по неслужбеним је вијестима предлагала да се из геополитичких разлога у документу наведе да те земље у чланство треба примити до 2030.

Све државе у регији свјесне су да у Унији не постоји одушевљење таквим ширењем, но очекују конкретнији временски оквир кад могу рачунати на чланство. Међутим у предложеном документу неће бити временског оквира, а избјегава се и сам израз "ширење", јављају словенски медији.

Земље подијељене о брзини приступања нових чланица

Албанија, Сјеверна Македонија, Србија, БиХ, Косово и Црна Гора желе се прикључити блоку, а њихова настојања уједно показују и разлике у гледању на то питање међу чланицама Еуропске уније.

Док Хрватска, Аустрија, Словенија и Њемачка упозоравају да би предуго чекање могло довести регију под велик утјецај других држава, прије свега Русије и Кине, Француска, али и Данска и Низоземска, имају резерве према пребрзом приближавању.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.