Чернобиљ: Град духова постао још језивији

Чак 33 године прошле су од када је украјински град Припјат постао град духова. Ништа мање пажње привлачи и данас, можда чак и више, због серије Чернобиљ, која све више добија на популарности.

BUKA portal / 31. мај 2019

Foto: Arhiva

 

Ова нуклеарна катастрофа се догодила 1986. године. Недавно се на Yоутубе појавио снимак напуштеног града који је направљен дроном, а аутор видео-снимка је Ворен Урбексинг. Он је помоћу свог дрона снимио језиве снимке празних зграда, болница, школа, уништених и давно заборављених забавних паркова.

Низ експлозија у нуклеарној електрани Чернобиљ догодио се 26. априла пије 33 године. Ова катастрофа сматра се једном од највећих еколошких катастрофа у историји.

Евакуација становништва није почела одмах истог, већ након два дана од низа експлозија у електрани. Више од 100.000 становника евакуисано је из Припјата, а посљедице зрачења осјетило је милион људи.

Најмање 500.000 од укупно два милиона људи проглашених жртвама катастрофе до сада је умрло. У првих неколико година од експлозије умрло је око 35.000 људи који су учествовали у чишћењу електране. Сви су умрли од рака, а стопа њиховог обољевања била је и до три пута већа него код остале популације, преноси 24сата.хр.

Порасла је и смртност новорођенчади и то за 20 до 30 одсто, рекао је Николај Омељанетс, замјеник шефа украјинског Националног секретаријата за заштиту од зрачења.

Није сигурно ни три деценије касније

У Украјини, Русији и Белорусији око пет милиона људи било је изложено високом степену радијације, а радиоактивни облак дошао је и до Европе и до нас.

И биљни и животињски свијет осјетио је посљедице радијације, а власти у Чешкој су 30 година касније упозоравали да дивље свиње с југозапада земље у себи имају толику дозу зрачења да се и након три деценије сматрају штетним за јело по здравственим прописима.

Власти су одговорност за катастрофу, коју је заправо изазвала грешка у дизајну и дугогодишње неодговорно управљање нуклеарном електраном, свалиле на раднике, а сви из контролне собе који су преживјели несрећу завршили су у логору.

Из Политбироа стигло је саопштење у којем се наводило да су за несрећу криви радници који су прекршили низ радних регулација реактора у електрани.

Ипак, данас може, свако ко има жељу за тим, да посјети овај "град духова" тако што ће се пријавити за једнодневну или дводневну туристичку туру.

Наводно туристе воде само у "препоручене" зоне, које су сигурне од високог степена радијације.

Стигло и разочарање

Све што се догодило и језиви град данас можете да гледате у све популарнијој серији "Чернољи".

ХБО је своју нову серију Чернобиљ пустио одмах након што се завршило приказивање ГОТ-а и по многима је то одличан потез, како би гледаоци што пријје заборавили разочарање које су доживели гледајући посљедњу епизоду "Игре пријестола".

Међутим, већ су се јавили разочарани гледаоци који су рекли да ће престати да је гледају.

"Престао сам да гледам Чернобиљ. Не само да ликови говоре енглески, него се нису потрудили да барем имају источноевропски нагласак", написао је један од гледалаца, те додао да је серија потпуно неуверљива.

Аутор серије Крејг Мазин објаснио је да су раније одлучили да ликови неће имати украјински нагласак.

б92.нет

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.