Чешка од понедјељка значајно ублажава мјере ограничења

Чешка Република у марту је рано покренула акцију на затварању граница, школа и већине услужних дјелатности, и такођер је с нестрпљењем ублажила бројна ограничења.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Чешке здравствене власти сматрају да је ширење новог коронавируса под контролом упркос повећању броја случајева у посљедњим данима, док се та земља припрема да у понедјељак отвори пабове, хотеле и ублажи правила о ношењу маски.

Чешка Република у марту је рано покренула акцију на затварању граница, школа и већине услужних дјелатности, и такођер је с нестрпљењем ублажила бројна ограничења.

Бројне трговине и спортски терени већ су поново отворени, а од понедјељка јавна дешавања за групе до 300 људи бит ће допуштена и базени и школе бит ће поново отворени.

Министар здравства Адам Војтецх изјавио је да првобитно ублажавање ограничења од 11. маја није морало имати негативан ефекат.

- Никакви негативни трендови нису примијећени, још је евидентно да је Чешка Република умјела да се носи с овом ситуацијом на веома добар наачин – изјавио је он новинарима, додајући да ће се ублажавање ограничења наставити.   

Чешка Република регистровала је 8.757 случајева ЦОВИД-19 до петка ујутру, уз 306 преминулих.

Тренутно постоје два главна жаришта локалне заразе, саопћила је водећа званичница јавног здравства у Чешкој Јармила Разова – Праг и рудник на истоку земље, гдје је више од 100 случајева потврђено, углавном међу рударима у једном окну и њиховим породицама.

Број новозаражених у мају порастао је на 111 у уторак и углавном је приписан зараженим у руднику.

У Прагу се биљежи у просјеку 13 нових случајева дневно од 1. маја, показују званични подаци.

Укупан број хоспитализираних пацијената опао је за двије трећине с врхунца од 150 људи у петак.

Министарство здравства предвидјело је око 9.430 случајева заражених, у поређењу с приближно 8.600 у претходној прогнози представљеној 6. маја, преноси Ассоциатед Пресс.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.