Четири савета за родитељство на дански начин

Неке особине данских родитеља које могу бити за узор свима који желе да унесу мало више среће и задовољства у своје родитељство.

Detinjarije.com / 21. фебруар 2016

Кристен Подулка је американка која је две године живела у Данској са својом породицом. За то време уочила је неке особине данских родитеља које, како верује, могу бити за узор свима који желе да унесу мало више среће и задовољства у своје родитељство, будући да Данци, по неким истраживањима, важе за најсрећнију нацију на свету.

У Данској је правило да деца иду у колектив и држава плаћа вртић свима. Тако да родитељи имају, чак и ако раде од куће, време и простор за самоћу и несметан рад.
1 Родитељи морају да дишу да би и деца дисала

У Данској је правило да деца иду у колектив и држава плаћа вртић свима. Тако да родитељи имају, чак и ако раде од куће, време и простор за самоћу и несметан рад.

2. Заборавите на родитељске страхове

У Данској не постоји презаштићивање деце. У већини данских школа постоји простор за ложење ватре како би деца могла да препеку хлеб, а у учионицама горе свеће и нико не паничи због тога што би неко могао да се опече. Данци су неустрашиви и редовно децу излажу опасностима, каже она.

3. Нема бирања

Данци не верује превише у могућност избора, већ је сматрају збуњујућом и непотребном. Не само да сваки дан деци пакују исто јело, већ сви родитељи деци сваки дан пакују потпуно исту ужину – паштету од џигерице на раженом хлебу, шаргарепе и јабуке.

4. Породица је на првом месту
У Данској нико не остаје у канцеларији после 16 сати. Сви истовремено одлазе по децу, па кући на заједничко спремање вечере. Реч којом Данци описују топлу атмосферу дружења са драгим особама уживајући у добрим стварима је “хгге”, а ништа није више хгге него седење за столом и ћаскање са породицом и пријатељима. Данске породице промишљено стварају такву атмосферу скоро сваке вечери.

 

Приредила: Јована Папан

Детињарије.цом


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.