Четвртак у Дјечијем позоришту РС: ЈЕЖИЋ ЖОЖО, У ДАЛЕКОМ КРАЉЕВСТВУ, У ДАЛЕКОЈ ЗЕМЉИ И ПЕТАР ПАН

Програм фестивала за данас

BUKA portal / 10. октобар 2019

Foto: Petar Pan

 

Данас у  Дјечијем позоришту РС од 10 и 12 часова игра се представа намијењена дјеци узраста од три године под називом ЈЕЖИЋ ЖОЖО. Ову представу изводи Позориште младих из  Новог Сада. Аутор представе је Кузман Крстев, а редитељ Емилија Мрдаковић. Сценографију и костиме радила је Милица Грбић Комазец, лутке су дјело Благовесте Василеве, а за музику је заслужан Миодраг Мика Младеновић. У представи играју Кристина Савков, Славица Вучетић, Марина Цинкоцки, Марија Тодоровић и Неда Даниловић.

Као сваки прави јеж, јежић Жожо има оштре бодље које пријете свима, па и његовим пријатељима. Сви се плаше да их не убоде и избјегавају га. Нико није желио да се игра с њим. Жожо је био веома тужан због тога. Зато је, једнога дана, одлучио да уклони своје иглице. Сви су спремно прихватили његову идеју и заузели се да му помогну. Уз подршку пријатеља, Жожо креће у авантуру звану: Ослободите ме бодљи!

Нико не може ни да замисли колико су упорне јежеве иглице; не попуштају ни резању, ни чупању. И добро је што су бодљице биле такве, јер, када се појавио страшни вук и припријетио зеки да ће га појести, бодље су биле те које су га спасиле. Тек тада су зека и другари из дворишта схватили да нису били фер према јежићу када су га избјегавали.

Уствари, да ли је могуће и замислити да постоји јеж без бодљи?

Представа У ДАЛЕКОМ КРАЉЕВСТВУ, У ДАЛЕКОЈ ЗЕМЉИ Умјетничког студија „Лутка“ из Москве на програму је истог дана у 11 часова на Малој сцени Дјечијег позоришта РС. Настала је по руској народној причи о Ивану Царевићу и Василиси Прекрасној.

Једнога дана цар је одлучио да је дошло вријеме за удају његове једине и вољене кћерке, Василисе Прекрасне. Просци из свих крајева свијета упутили су се ка двору прелијепе принцезе, али прије него што је иједан успио да испроси њену руку, зликовац Кошеи и његов змај заробљавају принцезу. Краљ је скрхан болом, али као и у свакој руској бајци, у помоћ притиче народ. Херој Иван Царевић побјеђује зликовце и спасава принцезу. Василиса Прекрасна и Иван Царевић се вјенчавају и живе срећно до краја живота.

Сценографију, костим, лутке и музику потписује Марина Брикова, док је редитељ и аниматор односно глумац у представи Ирина Димитриева.

Посљедња представа на програму петог фестивалског дана је у 17 часова. Ријеч је о представи ПЕТАР ПАН Театра за дјецу и младе из Скопља. Редитељ представе је Боњо Лунгов, сценографија, костим и лутке дјело су Дијане Прванове, а музика Михаила Шишкова. Улоге тумаче Ненад Митевски, Наташа Петровић, Марија Ђорђијовска, Ана Левајковић Бошков, Винета Дамческа Мојаноска, Предраг Павловски, Мартин Јорданоски, Драган Довлев, Мики Анчевски, Бојан Кирковски, Изабела Новотни, Татјана Павловска Кочовска и Катарина Илиевска Сиљановска.

Петар Пан – дијете које никад не одрасте, је дијете које свако од нас жели задржати у себи. Има ли ишта љепше од тога да нам се понекад остваре снови, или да нам се догоде авантуре које смо одувијек жељели да проживимо и да добро увијек побиједи зло, поручује ова представа за шестогодишњаке, али и оне мало старије.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.