ЦИЈЕЛИ РАДНИ ВИЈЕК ПРОЂЕ И НА КРАЈУ - ПЕНЗИЈА 400 КМ Знате ли колико сваког мјесеца од плате дајете за пензионо

Да ли сте се некада запитали  колико од онога што зарадите сваког мјесеца иде вама, а колико држави кроз доприносе и порезе.

T.Čalić / 13. фебруар 2020

 

Ријеч је о позамашним износима усмјереним ка буджетима, јер су плате у оба ентитета и Брчко дистрикту поприлично оптерећене.
Сликовит приказ дао је економиста Фарук Хаджић. По његовом израчуну, ако сте добили нето плату од 600 КМ, држави за доприносе и порезе иде 413 КМ, од чега 211 КМ у пензионо.

Када се све сабере,  закључио је Хаджић,  на сваких 10 КМ које радник заради, 5,4 КМ узме себи држава.

У Републици Српској ситуација је сљедећа - чак 11,5 одсто од укупног износа који заради један радник у РС, држава узме за пензијски фонд. Другим ријечима, уколико зарађујете просјечну плату у РС, која према посљедњим подацима износи 909 КМ нето, чак 263 КМ ћете дати за своју будућу пензију.

Надаље, песимистичан је и податак  да људи који читав радни стаж примају просјечну плату неће имати пензију већу од 500 КМ и то под условом да имају 40 година радног стажа.

Наведимо на крају и износ посљедњих исплаћених јануарских пензија у БиХ.

У РС је просјечна пензија за јануар износила 393 марака, чинећи тек 41,89 одсто просјечне плате.
Износ најниже пензије за стаж од 40 и више година је 403 марака, док је највиша плата исплаћена у јануару у Републици Српској износила 2.076 марака.

Најнижа пензија у ФБиХ, за јануар је износила 371,77 марака, просјечна 420 марака, а највиша 2.174,48 марака.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.