Цијепљење и отцјепљење

"У сваком случају, ријеч је о веома озбиљној најави отцјепљења Републике Српске која би могла бити актуелна чим се цијела Босна и Херцеговина буде цијепила на Цовид 19."

Ljupko Mišeljić / 08. јануар 2021

Foto: BUKA

 

Милорад Додик, члан Предсједништва Босне и Херцеговине из РС, био је у контакту са особом позитивном на САРС-Цов2. Деветнаестог децембра био је у кућној изолацији. Резултат теста који је тог дана објавио његов кабинет био је негативан, а у ноћи 20/21. децембар Милорад Додик хоспитализован је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Дан након тога, Руска информативна агенција „Новости“ извијестила је о хоспитализацији Милорада Додика због САРС-Цов2. Потом, 22. децембра, сви су медији пренијели исту вијест коју је РИА Новости имала 24 часа раније: Додик је хоспитализован и позитиван на САРС-Цов2. 

Потом, босанскохерцеговачка и регионална јавност биле су пред највећим изазовом у протеклих 25 година: како провести 25 дана без свакодневног обраћања Милорада Додика. Било је сасвим ирелевантно да ли је званично на боловању, да ли му је плата умањена, због чега се – као и људи са тако специфичним имовинским картоном и висином примања не лијечи приватно, било је ирелевантно како је и када Милорад Додик заражен. 

Због нарушеног здравља, претпоставља се, конференција за штампу Милорада Додика у УКЦ није дала одговор на кључна питања: шта је Милорад Додик спреман учинити да сви заражени од САРС-Цов2 имају једнако адекватан третман? Дакле, шта је Милорад Додик спреман учини да све који имају „мучнину и болове у желуцу“ прихвати на лијечење Универзитетски клинички центар Републике Српске, задржи их 25 дана уз надзор стручног конзилијума плаћеног новцем пореских обвезника. Наравно, уколико се појаве с негативним тестом а испостави се – дан, два или три касније – да су заправо позитивни. 

Иако та питања нису била постављена, то не значи да је Милорад Додик пропустио прилику да одговори на та и сва томе слична питања: „Поручујем грађанима да се пазе, јер вирус није нимало наиван“, „Република Српска неће подржати долазак новог високог представника за БиХ, ко год био“, „Прије ће нестати Босна и Херцеговина него Република Српска коју штите воља њеног народа и институти међународног права“. А потом је, одговорио чак и на кључна, горућа питања тренутне безбједносне ситуације узроковане ширењем заразног вируса: „Мислим да је ово са Бајденом идеална прилика да схвати да су прије 25-30 година направили грешку што нису БиХ подијели на три државе - Републику Српску, Херцег Босну и Босну и покушали да граде политику добросусједства која би сигурно дала више резултата“. 

Настојећи да не повриједи осјећања припадности друштву свих оних који се суочавају са посљедицама заразног вируса, Милорад Додик завршио је конференцију за штампу ефектно : „Израз слободе Републике Српске је и  то што ће и овај 9. јануар прославити поносно и свечано, како и доликује највећем празнику“. И заиста, умјесто неколико милиона конвертибилних марака инвестираних у телевизијски пренос Додиковог деветојануарског урби ет орби с прозора Универзитетског клиничког центра, овај 9. јануар биће прослављен телевизијским преносом кампање припрепљемене с циљем изградње аудиовизуелног идентитета „ми“ искључиво у традиционалним масовним медијима. Спектакуларније од телевизијског преноса Јохнсоновог свечаног дочека иступања Велике Британије из заједничког слободног тржишта Европске уније. 

Ипак, испод стандарда масовног догађаја у највећем граду Републике Српске успостављеног још у вријеме када је публицитет масовних манифестација уступљен „9. јануару“ а могућност организовања догађаја за масу повјерена готово искључиво извођачима свечане прославе, власницима ауторских права на концепт „ми“. 

Због тренутне безбједносне ситуације – а то није тек одлазак Валентина Инзка или долазак новог високог представника – та манифестација биће догађај тек за учеснике и телевизијске камере, оне који/е ће заиста славити то што јесу Република Српска. Онолико људи колико, уз поштовање мјера предострожности, може боравити у дворани у којој нема гледалишта. 

У сваком случају, ријеч је о веома озбиљној најави отцјепљења Републике Српске која би могла бити актуелна чим се цијела Босна и Херцеговина буде цијепила на Цовид 19. У преводу на језик који разумију чак и они који су разумјели и претходну реченицу, то ће бити наравно након што се сви/е грађани/ке Републике Српске буду цијепили о трошку Републике Српске. Када ће се то десити – то је одговор који Милорад Додик не може да да, претпостављате, просто због тог што је он члан Предсједништва Босне и Херцеговине, а не би било фер да из те позиције намеће Републици Српској финансирање цјепива за све њене грађане. Тиме би били доведени у питање слово и дух Дејтонског мировног споразума, воља народа Републике Српске, институти међународног права. Уосталом, и отцјепљење Републике Српске. 
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.