ЦИРКУС И ЦИРКУСАНТИ: Шта је све било погрешно у изолацији бањалучких одборника и Градоначелника?

Подсјетимо да су сви бањалучки одборници и најближи сарадници Градоначелника Бањалуке, као и сам Станивуковић, у изолацији, због неколико случајева корона вируса утврђених током трајања сједнице Скупштине Града Бањалука

Elvir Padalović / 18. октобар 2021

Foto: BUKA

 

Младен Илић, предсједник Скупштине Града Бањалука, и одборница СНСД-а Снежана Кутлешић-Стевић кажњени су са по 1000 КМ због кршења изолације, јер нису били на пријављеној адреси. Одборник Зоран Поповић није ни био у Бањалуци, а требало је да буде у изолацији. Али јесу ли то једина епидемиолошка правила и мјере које нису испоштоване?

Подсјетимо да су сви бањалучки одборници и најближи сарадници Градоначелника Бањалуке, као и сам Станивуковић, у изолацији, због неколико случајева корона вируса утврђених током трајања сједнице Скупштине Града Бањалука
 
Одборница СНСД у Скупштини града Бањалука Снежана Кутлешић-Стевић рекла је да је као љекар, али и као друштвено одговорна особа, испоштовала изречену мјеру изолације, те да је због тога отишла на викендицу како би заштитила чланове свог домаћинства.

„Као вакцинисани љекар, који од почетка пандемије вируса корона ради на постопоравку пацијената од овог вируса, потпуно сам друштвено одговорна особа. Без обзира на то што сам у протеклих 7 дана три пута тестирана и тест је сва три пута био негативан, наравно да поштујем мјеру изолације, која ми је прописана као одборнику који је био у контакту са КОВИД позитивном особом. Због тога сам била у свом стану, у изолацији, а с обзиром да од петка у стану не бих била сама, већ би били и остали чланови домаћинства, донијели смо одлуку да наставак изолације проведем на викендици, како би мјера изолације била апсолутно поштована”, објаснила је она.

Навела је да је Комуналној полицији на њихов позив то и рекла.

„То су апсолутно могли провјерити доласком на адресу викендице. Умјесто тога су одлучили да ме казне са 1.000 КМ. Не бих жељела коментарисати разлоге за то, али сасвим сигурно то не може бити разлог да сам било кога, било гдје угрозила својим присуством. Напротив. На викендицу сам отишла како не бих угрозила ни чланове свог домаћинства, а камоли било кога другог”, казала је Кутлешић Стевић.

Напоменула је да јој није уручено рјешење о изолацији, са упутством да у случају промјене адресе треба обавијестити Комуналну полицију.

Из комуналне полиције рекли су за Српскаинфо да је она 14. октобра била на пријављеној адреси, а када је комунална полиција поново вршила надзор изолације, није била на тој адреси. 

"Прво смо покушали ући у зграду до стана, међутим, с обзиром да нико није одговарао, звали смо је на телефон и она је изјавила да је она у изолацији на викендици", рекли су у Одсјеку комуналне полиције.

Подсјетимо да није кажњиво напустити пријављену адресу изолације, али о томе треба обавијестити надлежне органе.

"Особа је дужна да се јави комуналној полицији да је променила место, односно да тражи сагласност за промену места, како бисмо ту особу могли наћи. Да ли је госпођа Снежана Кутлешић-Стевић била у изолацији или не, ми то не знамо, и ми то третирамо као да није. Значи да она у моменту обављања контроле није била на месту на којем се јавила, и самим тим је прекршила мере изолације", речено је из Одјељења Комуналне полиције.

И Предсједник Скупштине Града Младен Илић је кажњен јер је напустио пријављену адресу за изолацију, а тврди како је о промјени адресе обавијестио надлежни ХЕС, који би требало да му изда рјешење, али да је добио дозволу од истог да изврши промјену локације.

И Кутлешић-Стевић и Илић ће тражити да се о прекршајним налозима очитује суд.

Илић каже да је у питању политичка хајка на неистомишљенике. Он је навео да свједоче врло некоректном обављању послова Одјељења комуналне полиције у граду Бањалука.

"Одборници су били у изолацији и контрола тих ствари је њихова обавеза и са тим нико нема проблем. Начин на који покушавају "таргетирати" одређене људе и мене лично, јесте искључиво због другачијег политичког става, невезано за посао који обавља", појаснио је Илић.

Још једно кршење мјере изолације забиљежено је у случају одборника Зорана Поповића. Он је, наиме, иако је требало да буде у изолацији, отишао на службени пут у Будву.

Наиме, од резултата ПЦР теста протекла су два дана, што је овај искористио па је отишао на пут у иностранство. Он је уредно пријавио ХЕС-у да се налази у иностранству.

Не улазећи у саму бит прекршаја, а то је формално обавјештење о напуштању пријављене адресе за изолацију и одобрење истог, правила су ту да се поштују. За сваког једнако. 

Међутим, овдје долазимо до неколико ствари која се тичу случаја "Корона у Скупштини". 

Неко ко је вакцинисан и ко је ПЦР тестиран 3 пута у седам дана и гдје је утврђена негативност сва три пута, заиста не би требало да се сматра особом којој је изолација потребна. 

Друга ствар тиче се саме одлуке да се за контакте означе ама баш сви одборници који су били у сали и да се крене у ПЦР тестирање баш свих. Све то је било попрлично драматично организовано. А је ли било и потребно? 

Наиме, након што је јавност обавијештена да је одборник Драгослав Топић из СНСД-а позитиван (максимално неодговорно је било доћи на сједницу, у то нема никакве сумње, могућа и кривична одговорност), кренуло се у тестирање ама баш свих који су се у том тренутку задесили у сали! Свака част на показаној брзини да се може организовати масовно тестирање у веома кратком року, али зашто се то радило ако одборници нису имали никакве симптоме? Зар се код нас не тестирају само особе са симптомима? 

Да ли се у баш сваком радном колективу обавља масовно тестирање након што се утврди позитивност код само једне особе? Готово сам сигуран да не. 

А опет, масовна тестирања су један од инструмената како утврдити већи број позитивних и у коначници пратити евентуално погоршање здравственог стања код новопозитивне особе. Али да бисмо радили масовна тестирања, онда то мора бити систематски препоручено код свих. А није. Јер ми не тестирамо масовно. Ми само оне са симптомима. Звучи веома компликовано, зар не?

Након тестирања свих присутних одборника и других особа у скупштинској сали, резултати су показали да је на корону позитивно шест особа, од којих три одборника. Дакле, тестирањем је утврђена позитивност код још неколицине особа. На сву срећу, ради се о веома малом броју лица. 

Даље, по дужини трајања изолације лако ће се утврдити да ли су дотични одборници вакцинисани или не. И биће поражавајуће ако се утврди да велика већина њих остаје у изолацији 10 дана, јер нису вакцинисани!?

Када се све дода и одузме, многа важећа епидемиолошка правила, мјере и препоруке на примјеру бањалучке Скупштине су прекршена, да не спомињемо облигатне маске које су готово па мисаона именица у сали, али и у фоајеу Градске управе.

Међутим, ноторна је чињеница да мјере у Репулици Српској готово да не постоје. Све се своди на ограничење броја особа на приватним и јавним окупљањима, али за која, признаћете, више нико не мари. У таквим околностима, формалности једноставно не постоје. Ситуација коју је најбоље описао бањалучки одборник Саша Лазић, који је такођер у изолацији - "Циркус, а ми циркусанти".

 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.